Top 20 knjig v letu 2018

Pozabljena polovica

Image for Pozabljena polovica from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Pozabljena polovica

  Trda - 02. okt 2012
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789616682015
  Redna cena: 34,99 €

  Portreti žensk 19. in 20. stoletja na Slovenskem.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 34,99 €
  Na zalogi, dobava takoj.
  Dodaj v košarico

  Opis

  V Založbi Tuma so v sodelovanju s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti izdali knjigo z naslovom Pozabljena polovica, v kateri je zbranih 129 biografij žensk, ki so v 19. in 20. stoletju ustvarjale Slovenijo. Gre za monografijo o ženski kreativnosti v preteklosti. Knjiga na 600 straneh, v trdi luksuzni vezavi in v izbrani grafični podobi oblikovalke Metke Žerovnik, predstavlja vplivne ženske - njihove biografije, opremljene s fotografijami, ki so s svojim prispevkom izrazito doprinesle k drugačnemu pogledu ne le na ženske, temveč tudi na področja, na katerih so delovale: literatura, glasba, ples, likovna umetnost, gledališče in film, šolstvo, družboslovje, politika, medicina, pravo, naravoslovje in tehnika, humanistika, religija, šport, turizem, ...


  V Pozabljeni polovici so predstavljene biografije žensk, ki so v zadnjem stoletju ali dveh pomembno soustvarjale umetniško, znanstveno in javno delovanje v Sloveniji. Gre torej za obuditev in vzpostavitev ženskega spomina, vpogled v življenje žensk, ki so v razmerah in času, v katerem so živele, kljub in navkljub nenaklonjenosti do javnega delovanja žensk, presegle okvire osebnega in zasebnega življenja in delovanja ter posegle v javno življenje na mnogih področjih in s tem pomembno vplivale na javno življenje in razvoj na mnogih področjih.
  Zbornik skozi osebne zgodbe tudi dokumentira način vstopanja žensk v javno in politično življenje v Sloveniji, ustanavljanje prvih ženskih političnih organizacij in društev, borbo za emancipacijo žensk v javnem življenju, na primer za volilno pravico. Zgodbe nam torej skozi osebne usode veliko povedo o splošnem položaju žensk in duhu časa v Sloveniji v določenem zgodovinskem obdobju.


  Knjiga je zanimivo branje za vse, ki jih zanima novejša socialna zgodovina vsakdanjega življenja, kot tudi za strokovnjake in strokovnjakinje, ki jim bo to mogoče vzpodbuda za lastno ustvarjalnost, za analizo ali za nadaljevanje zgodovine žensk.


  Ob izboru sta bila upoštevana dva kriterija: da je ženska rojena pred letom 1920 in danes že pokojna. Knjiga pa je plod večletnega raziskovalnega dela uredniškega odbora pod vodstvom dr. Alenke Šelih.

   

  Pozabljena polovica je knjiga, ki je prav gotovo prvovrstna študija portretov 129 žensk v 19. in 20. stoletju na Slovenskem.

   

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2007
  • Obseg/št. strani: 600
  • ISBN/EAN: 9789616682015
  • Vezava: Trda
  • Datum Izida: 02.10.2012
  • Založba: Založba Tuma d.o.o.
  • Urednik: Alenka Šelih
  • Povprečna ocena:
   ( 0 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji