Martinov praznik

Image for Martinov praznik from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

    Martinov praznik

    Trda -
    ( 0 )
    ISBN/EAN:P_9789612033743
    Redna cena: 17,00 €

    Pred vrati je veliko jesensko praznovanje martinovo in prav za ta čas smo pri založbi Kmečki glas pripravili zanimivo etnološko, enološko in kulinarično monografijo MARTINOV PRAZNIK.

    SkrijPoglej več
    Deli:
    - 1 + 17,00 €
    Predvideni rok dobave: 7-9 dni
    Dodaj v košarico

    Opis

    V knjigi je predstavljen pomen in razvoj tega praznovanja v Sloveniji in Evropi ter sodobna martinovanja, ki ponekod preraščajo v prava ljudska rajanja. Posebno poglavje je namenjeno mlademu vinu, ki ga  prav na ta dan posebej častimo. Kaj je mlado vino, kje in kdaj se je pojavilo kot trženjski izdelek, kakšne so njegove lastnosti in značilnosti so vprašanja na katere boste našli odgovore v tej knjigi. In ker ni praznovanja brez dobre hrane, je vsebina zaokrožena z izvrstnimi recepti za pripravo slastnih jedi s katerimi bo Martinova miza prav posebej privlačna.

    Iz Bukle:

    Martinovanje je pri nas postalo eden pomembnejših ljudskih praznikov, ki se ne praznuje le 11. novembra, ko goduje sv. Martin, ki »mošt spremeni v vin«, predvsem zavetnik vina in vinarjev, pač pa praznovanje traja po navadi več dni. Obstajajo predvidevanja, da naj bi krščanski Martin nasledil neko keltsko božanstvo, ki mu je bila naložena skrb za zahvalno praznovanje ob koncu letine v poznem jesenskem času in v zvezi s tem tudi obilne pojedine. Bogato opremljena knjiga ima tri avtorje in je tudi v osnovi razdeljena na tri večje vsebinske sklope. V prvem etnolog prof. dr. Janez Bogataj razloži izvor, čaščenje, šege in navade ljudskega in tudi sodobnega praznovanja ter njegove značilnosti in razlikovanja po posameznih slovenskih pokrajinah. Razpravlja pa tudi o čezmernih količinah popitega vina in opozori na posledice alkohola. V drugem delu nas mednarodni degustator in direktor Vinske družbe Slovenije preseneti z zgodbo o nastajanju vina in nas poznavalsko popelje po domačih in tujih vinskih poteh. Na koncu pa nas kuharski mojster Janez Bratovž poskuša premamiti stran od tradicionalne martinove pojedine – goske, mlincev in sladkega zelja – in v zameno ponuja recpete za mnoge slastne jedi.
    - Renate Štrucl

    O avtorju

    -Janez Bogataj-

    Dr. Janez Bogataj, od leta 2010 upokojeni redni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, je avtor in soavtor čez 55 knjig, številnih razprav, znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov s področij kulturne dediščine, kulinarike in gastronomije, rokodelstva, šeg in navad, turizma, poslovnih in protokolarnih daril.

    Ostale knjige tega avtorja

    Podrobnosti o izdelku

    • Jezik: slovenski
    • Leto izida: 2010
    • Število strani: 136
    • ISBN/EAN: 9789612033743
    • Mere izdelka vxš: 21 x 26
    • Vezava: Trda
    • Založba: ČZD Kmečki Glas, d.o.o.
    • Avtor: Janez Bogataj
    • Povprečna ocena:
      ( 0 )

    Mnenja kupcev

    Povprečna ocena kupcev:

    (0)
    (0)
    (0)
    (0)
    (0)
    ( 0 )
    Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

    Komentarji