Igra prestolov - George R. R. Martin

Prekmurski jezik med knjižno normo in narečjem

Image for Prekmurski jezik med knjižno normo in narečjem from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Prekmurski jezik med knjižno normo in narečjem

  Mehka - 17. dec 2018
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789612862220
  Redna cena: 23,00 €

  Lesenškove monografije in številne razprave, v katerih se ukvarja z vprašanjem prekmurskega knjižnega jezika in vzhodnoštajerske pokrajinskojezikovne različice, na novo vrednotijo prekmurske in štajerske poskuse, kako normirati knjižni jezik na vzhodu Slovenije.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 23,00 €
  Rok dobave: 2-3 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Marko Jesenšek (1960) je rojen v Mariboru. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je študiral (A) Slovenski jezik in književnost ter (B) Primerjalno književnost in literarno teorijo. Pri prof. dr. Martini Orožen je doktoriral iz zgodovinske slovnice slovenskega jezika. Na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru je zaposlen kot redni profesor za slovenski jezik. Leta 2017 je bil sprejet v Slovensko akademijo znanosti in umetnosti.

  Leta 2009 je prejel Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke na področju slovenskega jezika; leta 2011 je dobil posebno priznanje Zveze društev Slavistično društvo Slovenije za prispevek k delu Slavističnega društva Slovenije in za znanstvenoraziskovalno odličnost; leta 2016 so mu podelili Miklošičevo nagrado Univerzitetnega središča Savaria v Sombotelu na Madžarskem za mednarodno priznano delo na področju slavistike, za krepitev slovensko-madžarskih visokošolskih stikov, za negovanje znanstvene dediščine Avgusta Pavla.

  Objavlja pri domačih in uglednih mednarodnih založbah. V prestižni zbirki budimpeštanske založbe Balassi Kiadó (Opera Slavica Budapestinensia, Linguae Slavicae) je leta 2010 objavil znanstveno monografijo Prekmuriana: fejezetek a szloven nyelv torteneteből. Na jagelonski univerzi v Krakovu (Towarzystwo Autorów i Wydawców Prac Naukowych, Universitas) je leta 2005 izšla njegova znanstvena monografija The Slovene language in the Alpine and Pannonian language area: the history of the Slovene language. V Pragi (založba Verbum) je leta 2015 objavil znanstveno monografijo Slovenski jezik med preteklostjo in sedanjostjo. V Parizu (Collection Langues-Inalco, Paris: Langues & Mondes, 2007) je v soavtorstvu z Antonio Bernard, Pauline Fournier, Sašo Horvat in Robertom Jungerjem izdal učbenik za učenje slovenščine med Francozi Decouvrir et pratiquer le slovene: une methode multimedia pour decouvrir et pratiquer la langue d’un pays membre de l’Union europeenne. Leta 2013 je v soavtorstvu z Boženo Pejkovič na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru izdal Vodnik skozi anatomsko terminologijo = Ductio per terminologiam anatomicam. Pri mednarodni knjižni zbirki Zora (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru) je izšlo šest njegovih knjig – Deležniki in deležja na –č in -ši: razširjenost oblik v slovenskem knjižnem jeziku 19. stoletja (Zora 5), 1998; Spremembe slovenskega jezika skozi čas in prostor (Zora 33), 2005; Poglavja iz zgodovine prekmurskega knjižnega jezika (Zora 90), 2013; Poglavja iz zgodovine vzhodnoštajerskega jezika (Zora 110), 2015; Slovenski jezik v visokem šolstvu, literaturi in kulturi (Zora 117), 2016; Prekmurski jezik med knjižno normo in narečjem (Zora 129), 2018.

  Jesenškove monografije in številne razprave, v katerih se ukvarja z vprašanjem prekmurskega knjižnega jezika in vzhodnoštajerske pokrajinskojezikovne različice, na novo vrednotijo prekmurske in štajerske poskuse, kako normirati knjižni jezik na vzhodu Slovenije. Jesenšek za razliko od tradicionalnih razlag teh prizadevanj ne označuje za jezikovni partikularizem, ampak jih uvršča v razvojni lok slovenskega zgodovinskega jezikoslovja v alpskem in panonskem prostoru.

  O avtorju

  -Marko Jesenšek-

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji