Zlati holokavst - Izvor cigaretne katastrofe in poziv k njeni odpravi

Prelistaj me Image for Zlati holokavst - Izvor cigaretne katastrofe in poziv k njeni odpravi from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Zlati holokavst - Izvor cigaretne katastrofe in poziv k njeni odpravi

  Broširana z zavihki - 31. maj 2016
  ( 39 )
  ISBN/EAN:P_9789616954594
  Redna cena: 28,90 €

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 28,90 €
  Predviden rok dobave: 3-5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Knjiga je prejela v Franciji nagrado za najboljšo knjigo s področja javnega zdravja, v ZDA pa nagrado za najboljšo knjigo s področja družbenega in političnega življenje.

  Za posledicami kajenja v Sloveniji vsako leto umre vsaj 3.600 ljudi
  , kar cigarete postavlja za najbolj smrtonosno zasvojenost pri nas. Pri tem velja izpostaviti, da protitobačni zakon izpred nekaj let ni dal pričakovanih učinkov v kontekstu bistvenega zmanjševanja kajenja.

  Zlati holokavst

  V Sloveniji je v začetku leta 2017 začel veljati nov zakon za nadzor nad tobačnimi izdelki, ki je usklajen z direktivami Evropske unije iz leta 2014.

  Zaradi tega domišljena in znanstveno utemeljena monografija Zlati holokavst, ki je v celoti napisana na podlagi dokumentov, pridobljenih po tožbah proti tobačni industriji, izhaja v pravem času, saj med drugim prikazuje zgodbo tobačne industrije z vidika javnega zdravja, še posebej njen brutalen boj proti zdravju človeštva s ciljem, da si pridobi finančno korist ne glede na javno zdravstvene posledice.


  Za razliko od drugih knjig s področja prikaza posledic kajenja, ki obravnavajo vlogo tobačne industrije bolj od daleč in z nevtralne perspektive, Zlati holokavst – zaradi poznavanja internih dokumentov tobačne industrije – razgali njene »poslovne« strategije s ciljem ohraniti dobiček za vsako ceno. Tobačna industrija je z vsemi sredstvi želela preprečiti izid knjige v ZDA, saj so v sodnih postopkih – avtor je nastopal kot priča žrtev tobačne industrije na sodiščih – med drugim zahtevali tudi zaplembo rokopisa.
   
  Profesor Robert N. Proctor v knjigi Zlati holokavst natančno opiše razvoj tobačne industrije ter vse njene metode, kot so širjenje dvoma in ustvarjenje nevednosti v zvezi s kajenjem, prodajanje cigaret prek umetnosti in športa, prevara s filtri, prevara z izmerjenimi vrednostmi nikotina in katrana ter povečanje zasvojljivosti cigaret. Vse to
  so bile vse razvojne stopnje, s katerimi je prišlo do izjemno široke uporabe tega škodljivega izdelka, pravzaprav edinega, ki vas ubije, če ga uporabljate v skladu z navodili.


  Knjiga Zlati holokavst prinaša vpogled v več kot 70-letni boj finančno močne in zločinske tobačne industrije ter njenih zaveznikov, proti pogumnim in žal le redkim posameznikom, ki se niso pustili zavesti, podkupiti ali prestrašiti ter so si prizadevali razkriti vse tančice delovanja tobačnih proizvajalcev. Knjiga, ki je tako v anglosaškem kot francoskem kulturnem okolju, kjer je prevod izšel leta 2014, dokončno spremenila odnos do tobaka.

   
  Robert N. Proctor je profesor zgodovine znanosti na Univerzi Stanford v ZDA. Je avtor številnih nagrajenih knjig, poleg tega pa je tudi sodelavec Ameriške akademije znanosti in umetnosti. S knjigo Zlati holokavst (v slovenščini izhaja avtorsko prirejena izdaja skoraj 800-stranske monografije z istim naslovom), je Proctor potem, ko je s svojo raziskovalno ekipo pregledal več milijonov dokumentov, napisal najbrž najbolj izčrpno knjigo o notranjem delovanju tobačne industrije ter kot prvi iz te stroke na sodišču tudi pričal proti njej. Ta v zadnjih desetletjih ni izbirala sredstev in tehnologije za svoj ultimativni cilj: zasvojiti čim več uporabnikov in jih s tem spremeniti v svoje nenehne potrošnike ter stroje za nenehno proizvodnjo lastnega dobička, pri tem pa kar se da spretno otopiti ost javno zdravstvenih ugotovitev o škodljivosti kajenja.

   

  Zlati holokavst
  Zlati holokavst
   
  »Prelomna knjiga na področju medicine in zgodovine znanosti … briljantno.«
  – Ian Boal, Birkbeck College, London

  Iz medijev ob izidu knjige Zlati holokavst v slovenščini:

  RTV SLO, januar 2020: Izšla je knjiga Zlati Holokavst Roberta Proctorja 

  Revija ZARJA, marec 2017 - Cigarete, prevara stoletja

  Revija za zdravnike pHARMONIA, 31. marec 2017 - KAJENJE - Licenca za ubijanje

  Periskop.si, 5. junij 2016 - Kaj v resnici vsebuje vaša cigareta


  DELO, 12. januar 2017 - Razkrito lobiranje tobačne industrije v Sloveniji


  Zdravniški vestnik, december 2016 - "Zlati holokavst" - knjiga, za katero tobačna industrija noče, da jo preberete

  RTVSLO 2, TV oddaja TARČA, 24. oktober - Boj proti tobaku: nova bitka


  RTVSLO, Radio Prvi, 23. avgust - Tobačna industrija in tobačni zakon

  Revija Zdravniške zbornice Slovenije Isis, Julij 2016 - Recenzija: Robert N. Proctor: Zlati holokavst


  RTVSLO, Radio Prvi SOBOTNO BRANJE, 9. julij - Robert N. Proctor: Zlati holokavst

  DELO, 21. junij - Naravna cigareta ne obstaja

  Pod črto, 15. junij - O učinkovitem in brezčutnem propagandnem stroju tobačne industrije

  RTVSLO, Radio Prvi, oddaja Intelekta, 14. junij 2016: Najbolj smrtonosen izdelek v zgodovini človeštva

  RTVSLO, oddaja DOBRO JUTRO, 9. junij 2016: Cigarete so najsmrtonosnejši izdelek človeštva 8 - 14 minuta.

  Govori.se, 3. junij 2016: 70 let laži, prevar, manipulacij, groženj in bombončkov za otroke!

  Playboy, 3. junij 2016: Zlati holokavst - obsodba najsmrtonosnejše industrije na svetu!

  Dnevnik, 3. junij 2016: Tobačni industriji je s cigareto uspelo zasvojiti milijardo ljudi

  Siol.net - Dežela brez cigaret – "tam spodaj"  Oddaja DOBRO JUTRO, 9. junij 2016 - RTV SLO. Prispevek o knjigi ZLATI HOLOKAVST od 8 do 14 minute.


   

  O avtorju

  -Robert N. Proctor-

  Robert N. Proctor je profesor zgodovine znanosti na Univerzi Stanford v ZDA. Je avtor številnih nagrajenih knjig, poleg tega pa je tudi sodelavec Ameriške akademije znanosti in umetnosti. S knjigo Zlati holokavst (v slovenščini izhaja avtorsko prirejena izdaja skoraj 800-stranske monografije z istim naslovom), je Proctor potem, ko je s svojo raziskovalno ekipo pregledal več milijonov dokumentov, napisal najbrž najbolj izčrpno knjigo o notranjem delovanju tobačne industrije ter kot prvi iz te stroke na sodišču tudi pričal proti njej. Ta v zadnjih desetletjih ni izbirala sredstev in tehnologije za svoj ultimativni cilj: zasvojiti čim več uporabnikov in jih s tem spremeniti v svoje nenehne potrošnike ter stroje za nenehno proizvodnjo lastnega dobička, pri tem pa kar se da spretno otopiti ost javno zdravstvenih ugotovitev o škodljivosti kajenja.

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2016
  • Število strani: 690
  • ISBN/EAN: 9789616954594
  • Mere izdelka vxš: 21 x 15
  • Vezava: Broširana z zavihki
  • Datum Izida: 31.05.2016
  • Založba: Umco d.d.
  • Avtor: Robert N. Proctor
  • Prevajalec: Sandi Kodrič
  • Zbirka: Angažirano
  • Povprečna ocena:
   ( 39 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (35)
  (1)
  (0)
  (1)
  (2)
  ( 39 )

  Komentarji

  Bomba na bombo - odlično!
  Anonymous , 23-12-2016
  'Knjigo sem prebrala na dušek, v 4 dneh. Najbrž sem bila med najhitrjšimi. Res je izjemna, bomba na bombo, same zanimivosti, ki jih ne slišiš nikjer drugje, in vse je podprto z dokazi! Bralka Petra, prof. športne vzgoje
  Slabo napisana knjiga o zanimivi tematiki
  Anonymous , 01-11-2016
  Avtor sicer nazorno opiše zvijače in zavajanja, ki so jih (in jih ponekod še) izvajale tobačne multinacionalke s podporo odvetnikov, zdravnikov, statistikov, zgodovinarjev, lobistov, predstavnikov oblasti ter lastnih "inštitutov" za preučevanje tobaka. Vendar je način razlage in podajanja podatkov povsem neprimeren. Avtor nenehno skače med različnimi časovnimi obdobji, uporablja klasične "ameriške" trike podaljševanja strani (npr. večkratno ponavljanje istih podatkov ali sklepov, naštevanje, kaj vse bo razkrito v naslednjem poglavju ipd.), navaja kupe podatkov, ki so nepomembni za bralca (npr. večstranski podatki oseb, ki so sodelovale s tobačno industrijo), ter podaja "osupljiv" 100-stranski seznam opomb in 50-stransko stvarno kazalo. Poleg tega sploh ne dopusti bralcu, da si na podlagi dejstev sam ustvari sliko o problematiki kajenja in njenih posledicah, ampak ga neprestano "posiljuje" s svojimi sklepi, ki spominjajo na oznanjanje cerkvenih dogem. Knjiga spominja na slabo napisano univerzitetno delo, ki
  Zanimivo in napeto branje kljub težki temi
  Anonymous , 01-07-2016
  Knjiga deluje na prvi pogled težko, vendar bolj ko sem obračala strani bolj so se mi odpirale oči. Nekje na sredini knjige sem bila že dovolj informirana, da sem lahko tudi prijateljicam povedala veliko zanimivih informacij. Večina jih je prisluhnilo, nekatere pa še bodo ;). Zarota tobačnikov, ki se pravkar dogajajo tudi v Sloveniji so brezmejne. Upam, da jih skupaj ustavimo.
  Zanimivo in napeto branje kljub težki temi
  Anonymous , 01-07-2016
  Knjiga deluje na prvi pogled težko, vendar bolj ko sem obračala strani bolj so se mi odpirale oči. Nekje na sredini knjige sem bila že dovolj informirana, da sem lahko tudi prijateljicam povedala veliko zanimivih informacij. Večina jih je prisluhnilo, nekatere pa še bodo ;). Zarota tobačnikov, ki se pravkar dogajajo tudi v Sloveniji so brezmejne. Upam, da jih skupaj ustavimo.
  Odlična knjiga, zelo uporabna za vse starše
  Anonymous , 14-06-2016
  Knjigo sem kupil in jo ravno danes do konca prebral. Je res odlična, polna zgodb in informacij, ki jih sam nisem še nikoli slišal in jih po mojem mnenju tudi splošna javnost enostavno ne ve. Knjiga odpira oči kaj se v resnici dogaja in kako tobačna podjetja tudi v Sloveniji načrtno iščejo mladino in otroke. Kakšni strupi so vse noter poleg katrana, ki je dokazano rakotvoren že od leta 1953 in kakšne dodatne strupe so noter namešali, da bi še bolj zasvajali je neverjetno. Ker sem sam oče, me najbolj boli kako tarčijo naše otroke. Ko se ti še ne morejo sami odločati zrelo in jih poskušajo zasvojiti še pred 18 letom, ali pred 15, skratka čim prej tem bolje za Philip Morris in prijatelje. Meni posebej zanimiv del je pod naslovom "Marketinški geniji si dajo duška". Opisano je kakšne trike vse uporabljajo, da naše otroke prepričajo, da je to nekaj dobrega, modnega, skratka pozitivnega. Med drugim so plačali 195 filmskih igralcev, 500.000 usd je dobil samo Sylvester Stallone, da je v 5 filmih kadil določeno znamk