Letne naročnine - Revije

Zgodovina Evrope

Prelistaj me Image for Zgodovina Evrope from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Zgodovina Evrope

  Trda - 11. nov 2013
  ( 4 )
  ISBN/EAN:P_9789612417475
  Redna cena: 89,00 €

  Zgodovina Evrope je ena najizvirnejših in natemeljitejših zgodovinskih knjig o stari celini!

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 89,00 €
  Brezplačna dostava
  Rok dobave: 2-3 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  - 1376 strani
  - v dveh delih
  - zaščitna škatla
  - trda vezava
  - okoli 300 krajših dodatkov, ki poglabljajo razumevanje izbranih tem in dogodkov, ki se jih avtorjeva pripoved sicer samo dotakne
  - okoli 100 tematskih kart
  - 72 reprodukcij umetniških slik, ki ilustrirajo zgodovinske dogodke in osebnosti.
  - več kot 200 strani opomb , seznamov, preglednic, kart, diagramov in kazal.

  Zgodovina Evrope
  Normana Daviesa (v izvirniku je izšla leta 1996) je najuspešnejša sinteza evropske zgodovine doslej.
  V enem samem zamahu obravnava celotno zgodovino celotne Evrope in je zato odličen pregled vseh relevantnih dejstev
  iz preteklosti naše celine.


  Zgodovinopisci se večinoma lotevajo posameznih tem, obdobij ali manjših geografskih enot. Daviesov primerjalni pristop pa pred nas postavlja živo, celostno podobo Starega sveta in njegovih vsaj treh tisočletij, ki jo zlahka prepoznavamo in razumemo tudi v 21. stoletju. Davies se dobro zaveda, da Evropa v zgodovinskem pogledu nikoli ni bila enovita in da nasilno iskanje vsebin, ki bi jo lahko povezovale, nima stvarne zgodovinske osnove. Evropsko zgodovino v tej luči predstavlja iz različnih zornih kotov, v njeni pogosti protislovnosti in trajni raznolikosti, hkrati pa v posameznih poglavjih opozarja na njene prevladujoče razvojne težnje in značilnosti. Čeprav je avtor v uvodu pretirano skromen z izjavo, da v tej knjigi ni veliko ›izvirnega‹, bralce navdušuje njegova obravnava zgodovine, ki je, resnici na ljubo, kar precej samosvoja. 
   
  Med drugim enakovredno jemlje pod drobnogled tudi slovanske narode in njihove dežele, kar pri večini (zahodno)evropskih zgodovinarjev ni pogosta praksa. Ponavadi jih od te ambicije gotovo odvrne jezikovna bariera, saj so germansko govorečim slovanski jeziki praviloma težko dojemljivi; Davies te težave nima, saj je intimno povezan s slovanstvom in nima nobenih predsodkov do ljudstev, ki živijo vzhodno od germansko-romanske domene v Evropi. Ker smo tudi mi Slovani, to pomeni, da tudi naš civilizacijski krog v tem pregledu dobiva polnovredno pozornost. V Zgodovini Evrope Slovani nismo nekakšni ›mladi‹ prišleki, ki šele potrebujemo poduk ›starejših‹ narodov tradicionalnega Okcidenta. Nasprotno, tudi slovanski narodi imajo svojo živopisno in raznovrstno preteklost ter s ponosom in izoblikovano identiteto lahko zrejo na svoje nacionalne tradicije.  Tukaj je tudi avtorjeva izvirnost pri obravnavanju razvoja posameznih družb, krajev in dežel.

  V nasprotju z uveljavljenim pravilom, da zgodovino pišejo zmagovalci, se prav rad sprašuje tudi o usodah poraženih, manj srečnih, šibkejših – naravnost imenitna so njegova razmišljanja o ›alternativnih‹ usodah in njegove slikovite primerjave zgodovinskih dogodkov, s čemer na bralce naslavlja najmanj kako tehtno vprašanje, ki vabi k nadaljnjemu premišljevanju. Ne samo s temi prijemi, ampak s celotnim, živahnim in tekočim pripovednim slogom Norman Davies – dolgo je bil profesor zgodovine – tudi našemu času na izviren način dokazuje, da je zgodovina še vedno lahko modra učiteljica življenja.

  Avtorjevo zgodovinsko pripoved dopolnjuje veliko krajših odlomkov, poglobitev, ki podrobneje predstavijo izbrane predmete in dogodke. Te ›anekdote‹ ali zanimivosti so gosto posejane po knjigi in kot kamenčki v mozaiku izpopolnjujejo večplastno podobo življenjske stvarnosti evropskih družb.

  Knjigo bogati tudi obsežen dodatek s številnimi ilustracijami, zgodovinskimi kartami, preglednicami, ponazoritvami, seznami ipd.

  Slovensko izdajo je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.


  Nekaj slik iz knjige:

  Zgodovina Evrope slika Zgodovina Evrope slika Zgodovina Evrope slika 


  Zgodovina Evrope je ena najizvirnejših in najtemeljitejših zgodovinskih knjig

  Obširen uvod povzema različne dosedanje pristope k pisanju zgodovine Evrope.

  Prvo poglavjeje ›geografsko-arheološko‹ , avtor v njem zariše fizične meje Evrope in opiše njen prazgodovinski razvoj.

  Sledi "prava" zgodovina – od antike do padca berlinskega zidu in razpada vzhodnega bloka.

  Knjigo bogatijo  dodatna krajša besedila, ki kot mozaik dopolnjujejo avtorjevo pripoved, tako da osvetljujejo najrazličnejše teme: od ledenodobnih alpskih bivališč do erotičnih grafitov v Pompejih, od radiokarbonske datacije izkopanin do psihoanalize Hitlerja ...

  Vsako poglavje zaokrožuje slikovit prikaz prelomnih dogodkov
  : na primer zatona minojske civilizacije, rimske pokoritve Kartažanov, razkošnega življenja evropske elite tik pred francosko revolucijo, sojenja nacističnim zločincem v Nürnbergu po drugi svetovni vojni.

  Vsebina:

  Legenda o Evropi

  Uvod

   
  1. Polotok – Okolje in prazgodovina
   2. Grčija – Antični svet
   3. Stari Rim
   4. Rojstvo Evrope
   5. Srednji vek
   6. Krščanski svet v krizi
   7. Renesansa in reformacije
   8. Razsvetljenstvo in absolutizem
   9. Celina v viharju
  10. Gonilna sila sveta
  11. Evropa v zatonu
  12. Razdeljena in združena Evropa

  Priloga 1: Opombe k besedilu
  Priloga 2: Opombe k dodatkom
  Priloga 3: Seznam dodatkov
  Priloga 4: Seznam zemljevidov
  Priloga 5: Opombe k fotografijam in viri Zgodovinski kompendij

  Stvarno in imensko kazalo


  Iz medijev

  Portal RTV SLO: Avtor Zgodovine Evrope ne verjame v objektivno zgodovino

                         Zgodovina Evrope skozi oči Normana Daviesa


  O avtorju

  -Norman Davies-

  Britanski zgodovinar Norman Davies (1939) je bil učenec znamenitega britanskega zgodovinarja A. J. P. Taylorja. Študiral ali izpopolnjeval se je na univerzah v Franciji, Italiji in na Poljskem. V letih 1971– 1996 je poučeval poljsko zgodovino na Šoli za slovanske in vzhodnoevropske študije pri Univerzi v Londonu, kot profesor je gostoval na mnogih svetovnih univerzah, med drugim na Kitajskem, Japonskem, v Kanadi, ZDA in na Poljskem. Leta 1984 je objavil Kratko zgodovino Poljske (Heart of Europe), leta 1996 Zgodovino Evrope (Europe: A history) in leta 1999 Zgodovino Otokov (The Isles: A history). Najnovejši deli (2006) sta Europe East and West: A collection of essays on European history in Europe at war 1939–1945: No simple victory.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (1)
  (1)
  (2)
  (0)
  (0)
  ( 4 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji