Zadnji dve: Najin in Fatu: reševanje vrste na robu izumrtja

Image for Zadnji dve: Najin in Fatu: reševanje vrste na robu izumrtja from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Zadnji dve: Najin in Fatu: reševanje vrste na robu izumrtja

  Broširana - 01. jun 2022
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789617136296
  Redna cena: 26,90 €

  Boštjan Videmšek, večkrat nagrajeni novinar (med drugim za naj knjigo leta Plan B) in novinarka Maja Prijatelj Videmšek, ki piše o okoljskih in naravovarstvenih temah, sta se skupaj s priznanim fotografom Matjažem Krivicem odpravila po poti reševanja živalske vrste, ki ji pripadata Najin in njena hčerka Fatu, zadnji severni beli nosoroginji. Zadnji pripadnici svoje vrste bivata v rezervatu Ol Pejeta v osrednji Keniji, obkroženi s stražnimi stolpi in strogo varovani z elitnimi varnostniki.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 26,90 €
  Predviden rok dobave: 4-6 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  »Nisem še brala resničnih zgodb, ki bi bile bolj žalostne in hkrati tako lepe, ki bi me toliko naučile o preživetju. To je zgodba o tem, kako lepe in posebne so živali in kako kruta in dobra žival je lahko človek. Ta knjiga je Noetova barka upanja.« - Irena Štaudohar, avtorica knjige Kaj hoče ženska?

  Boštjan Videmšek, večkrat nagrajeni novinar (med drugim za naj knjigo leta Plan B) in novinarka Maja Prijatelj Videmšek, ki piše o okoljskih in naravovarstvenih temah, sta se skupaj s priznanim fotografom Matjažem Krivicem odpravila po poti reševanja živalske vrste, ki ji pripadata Najin in njena hčerka Fatu, zadnji severni beli nosoroginji. Zadnji pripadnici svoje vrste bivata v rezervatu Ol Pejeta v osrednji Keniji, obkroženi s stražnimi stolpi in strogo varovani z elitnimi varnostniki.

  Možnosti za naravno nadaljevanje vrste severnih belih nosorogov ni več, saj je pred leti umrl zadnji samec. Zato so se znanstveniki z vsega sveta že pred leti združili v konzorcij BioRescue in se posvetili postopkom umetne oploditve in tehnologijam matičnih celic. Ker ne Najin ne Fatu nista sposobni zanositi, so se odločili za umetno oploditev s pomočjo prenosa zarodkov v nadomestne matere sorodnih južnih belih nosorogov. Prvi prenosi zarodkov – ob tehnologiji matičnih celic edinem upanju za vstajenje in ohranitev vrste – se bodo zgodili v tem ali naslednjem letu.

  Knjiga Zadnji dve celovito predstavi zgodbo Najin in Fatu, ki je tudi zgodba sodobnega izumiranja mnogih živalskih vrst. To je posledica vojn, divjega lova, globalnega trga z divjimi živalmi, podnebnih sprememb ter ekonomskega in geopolitičnega ozadja. Obenem pa je to pripoved o prizadevanjih znanstvenikov z vsega sveta za ohranitev vrst(e). Zadnji dve je hvalnica naravovarstvu, nepopustljivosti, sobivanju ljudi in divjih živali v času, vse bolj zaznamovanem s podnebnimi spremembami.

  »Resnična zgodba o reševanju v naravi izumrle vrste, ki meji na znanstveno fantastiko. Lekcija, ki je človeštvo nikoli ne sme pozabiti.« - Miha Krofel, raziskovalec velikih zveri

  »Zastavljati si znamo globoka vprašanja o življenju, ničesar pa se nismo naučili o umetnosti njegovega ohranjanja. Empatična raziskovalna novinarja Maja in Boštjan se v izjemno zasnovani knjigi Zadnji dve pokažeta kot civilizirana divjaka, ki slutita prihajajočo dobo ekologije, ob tem pa sta priči najmodernejšim znanstvenim prizadevanjem, da zadnjih dveh predstavnic mogočnega severnega belega nosoroga človeštvo ne bi iztrgalo iz čudovite vezenine življenja.« - Janez Penca, prevajalec in založnik

  BOŠTJAN VIDEMŠEK (1975) je dolgoletni poročevalec s kriznih žarišč in geopolitični komentator. Doma piše za Delo, v tujini pa sodeluje z mnogimi časopisi in revijami. Njegove članke med drugim objavljajo Boston Globe, GEO, Stern, Geographical, Christian Science Monitor, Das Magazin, Terra Mater, National Geographic China, ... Je dobitniki številnih domačih in tujih novinarskih nagrad, med drugim tudi Siemensove mednarodne nagrade za znanstveno novinarstvo. Plan B, njegova zadnja knjiga, je bila izbrana za naj knjigo leta 2020. Je tudi avtor dveh gledaliških iger in evropski ambasador podnebnega pakta. Leta 2015 je bil izbran za mladega voditelja Evrope. Zadnji dve je njegova sedma knjiga.

  MAJA PRIJATELJ VIDEMŠEK (1979) je dolgoletna novinarka Dela, ki se posveča poglobljenim okoljevarstvenim, naravovarstvenim in prehranskim tematikam ter prihodnosti kmetijstva. Zgodbe kritično ogroženih vrst raziskuje že več let. Tako je tudi prišla v stik s projektom reševanja severnih belih nosorogov. Je ena redkih slovenskih avtoric, ki v javni prostor prinaša poljudno napisane znanstvene teme. Njeni članki so bili objavljeni tudi v številnih najbolj uglednih svetovnih revijah in časopisih. Zadnji dve je njena prva knjiga.

  MATJAŽ KRIVIC (1972) je dokumentarni in okoljevarstveni fotograf, ki je zaslovel s popotniško fotografijo. Z Videmškom zadnjih šest let sodelujeta tako na knjižnih, kot na reportažnih projektih. Njegove fotografije redno objavljajo najbolj prestižne svetovne revije in časopisi, denimo GEO, National Geographic China, Guardian, Wired, Terra Mater, Stern, Spiegel, Geographical ... Je dobitnik najbolj prestižne fotografske nagrade World Press Photo in številnih drugih priznanj. Naslovna fotografija knjige Zadnji dve je letošnja »zmagovalka« nagrad Smithsonian.

  O avtorju

  -Boštjan Videmšek-

  Boštjan Videmšek (1975) je dolgoletni novinarski poročevalec iz kriznih žarišč in sodelavec številnih tujih časopisov, revij in spletnih portalov in avtor treh odmevnih družbeno angažiranih knjig o svetovnih kriznih žariščih Vojna terorja: deset let po 11 septembru (2011), Upor: Arabska pomlad in evropska jesen (2013) in Na begu: moderni eksodus (2005–2016). Je tudi soavtor tekaško izpovedne uspešnice Ultrablues (2014). Njegova zadnja knjiga Dispatches from the Frontlines of Humanity: A Book of Reportage je leta 2019 izšla pri založbi Cambridge Scholars Publishers.

  V zadnjem obdobju se je začel posvečati obnovljivim virom energije in njihovi možnosti za upočasnitev klimatskih sprememb, v ta namen pa potuje po vsem svetu in se seznanja s primeri, ki delujejo v praksi. Videmšek, ki je bil leta 2015 izbran za »mladega voditelja Evrope«, je dobitnik številnih domačih in mednarodnih novinarskih nagrad in tudi avtor dveh dramskih besedil.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji