Top 20 knjig v letu 2018

Veronika Deseniška v slovensko-hrvaškem spominu

Image for Veronika Deseniška v slovensko-hrvaškem spominu from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Veronika Deseniška v slovensko-hrvaškem spominu

  Mehka - 27. jun 2018
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789616411363
  Redna cena: 15,00 €

  V knjigi je na kratko opisan zanimiv fenomen ohranjanja spomina na Veronika Deseniško tako med Slovenci kot med Hrvati.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 15,00 €
  Rok dobave: 2-3 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Pokrajinski muzej Celje je k razstavi Veronika Deseniška v slovensko-hrvaškem jeziku pripravil publikacijo z enakim naslovom. Avtorici razstave sta hkrati avtorici publikacije. V knjigi je na kratko opisan zanimiv fenomen ohranjanja spomina na Veronika Deseniško tako med Slovenci kot med Hrvati.

  Na platnicah je dodan kronološki pregled pojavljanja imena Veronika v literaturi, gledališču in na področju slikarstva. Publikacija obsega 56 strani in ima bogato slikovno gradivo.

  O avtorju

  -Rolanda Fugger Germadnik-

  Mag. Rolanda Fugger Germadnik je leta 1996 v Pokrajinskem muzeju Celje prevzela zbirko grofov Celjskih in kmalu zaznala, da dojemanje te plemiške družine v ožjem inširšem okolju nikakor ni nevtralno. Prevladovali so entuziasti, ki so Celjskim pripisovali cilje in vloge, ki so daleč preraščali uradna zgodovinska dejstva, obstajala pa je tudi skupina nasprotnikov, ki so v njih videli predvsem osovraženo in zatiralsko nemško plemstvo. V njej se je vse močneje porajalo vprašanje, zakaj se javnost, zlasti starejša generacija, tako intenzivno opredeljuje do tega več kot pol tisočletja oddaljenega zgodovinskega pojava in ob kakšnih informacijah si je oblikovala svojo zgodovinsko presojo. Lotila se je raziskovanja podatkov in vplivov, ki so Celjske zlasti v slovenskem prostoru umeščali v javni spomin že v času njihovega življenja in še posebej po njihovem izumrtju leta 1456, vse dodanašnjih dni. Avtorica upa, da ji je v pričujočem delu uspelo ponuditi nekaj odgovorov na to še vedno živo zgodovinsko vprašanje, pri katerem ji je naslov narekovala kar notranja logika teme: Grofje Celjski med zgodovino in mitom.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji