Velikani slovenske poezije - Oton Župančič

Image for Velikani slovenske poezije - Oton Župančič from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Velikani slovenske poezije - Oton Župančič

  22. sep 2014
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789610132561
  Redna cena: 24,98 €

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 24,98 €
  Predviden rok dobave: 3-5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  S svojo pesniško nadarjenostjo, življenjsko izkušnjo, miselno globino in gorečim srcem so ustvarili dragoceno izročilo – poezijo najvišjega izraza in izbrane oblike: od Prešerna, »stvaritelja« slovenskega pesniškega jezika, do Murna in Župančiča, predstavnikov razcveta poezije moderne v 20. stoletju. Komplet Velikani slovenske poezije zajema približno iz stoletnega obdobja slovenske poezije. 

   

  Ti skrivnostni moj cvet, Umetnik in ženska, Prišla si, Manom Josipa Murna-Aleksandrova, 

  Ob Kvarneru, Veš, poet, svoj dolg …  

   

  Župančič je s smrtjo »batjuške« Murna – Aleksandrova leta 1901 izgubil najbližjega prijatelja. Potem ko je več let preživel v tujini: v Parizu, na Dunaju …, in se zavedel razlike med modernim svetom in domačijo, se je proti koncu leta 1910 vrnil v Ljubljano »mlad, vroč, bojevit, željan dela, nikamor vezan, nagnjen v bodočnost.« 

   

  Pesnik išče dom, več: domovino!  

  Slovenskemu jeziku je dal bogastvo, slikovitost, gibčnost in blesk, kakor le Prešeren pred njim. Napolnil jo je s čustvi in mislimi modernega človeka, z radostjo, pogumom, energijo, voljo do življenja … Koval je srca in značaj Slovencev ter premikal obzorje. 


   

  O avtorju

  -Oton Župančič-

  Oton Župančič je bil eden štirih predstavnikov slovenske moderne. Z Dragotinom Kettejem, Josipom Murnom Aleksandrovim in Ivanom Cankarjem se je začel družiti v dijaškem društvu Zadrugi.

  Rodil se je 23. januarja leta 1878 v Vinici v Beli krajini v premožni trgovski družini. Oče Franc je bil doma iz Selišč pri Dolenjskih Toplicah, mati Ana pa je bila hrvaškega rodu. Otroštvo je preživel v Vinici in v idilični vasi Dragatuš. Tu je s šestimi leti vstopil v osnovno šolo in jo končal v Novem mestu. Šolanje je nadaljeval na gimnaziji v Novem mestu, nato pa se je družina po gospodarskem propadu odselila v Ljubljano, kjer je 1895 dokončal gimnazijo. Po maturi je na Dunaju študiral zgodovino in zemljepis. Leta 1900 je oboje absolviral, vendar študija ni končal. V letu 1902/03 je odslužil vojaški rok. V Ljubljani je bil leta 1903 en semester suplent na ljubljanski prvi državni gimnaziji, nato pa 1905 za 5 let odšel v tujino. Živel je v Parizu, Dunaju. 1907 je postal vzgojitelj grofiča Manfreda Atemsa in živel v tej aristokratski rodbini v Wutembergu, Vorarelbergu in na Bavarskem do 1910.

  S poezijo za otroke se je Oton Župančič z večjimi ali manjšimi presledki ukvarjal vse življenje in ji ves čas posvečal enako skrb kakor ustvarjanju za odrasle. Z otroškimi pesmimi se je njegova lirika začela. Prve je napisal že v nižji gimnaziji v Novem mestu, ko je bil še otrok. Takrat je nastala tudi pesmica Zima, zima bela, ki ji je kasneje dal naslov Pesem nagajivka. V Krekovem slovstvenem krožku in dijaški Zadrugi se je kot gimnazijec višjih razredov v Ljubljani šolal predvsem ob slovanski ljudski poeziji, glavni vir navdiha pa so mu bila v tem obdobju še zmeraj zelo živa doživetja iz otroštva v Beli krajini.

  V letih od 1894 do 1899 je objavljal z različnimi psevdonimi v katoliških mladinskih listih Vrtec in Angelček, nekaj tudi v reviji Dom in svet. Od leta 1900 do 1903 je objavljal otroške pesmi s svojim pravim imenom v liberalnem otroškem listu Zvonček (Kralj Matjaž, Divji mož, Deveti Kralj, Krnec, a kje si?, Razbojnik). To ustvarjalno obdobje v Župančičevi otroški poeziji predstavljajo Pisanice (1900).

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji