Vpišite vašo šolo

Velikani slovenske poezije - France Prešeren

Image for Velikani slovenske poezije - France Prešeren from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Velikani slovenske poezije - France Prešeren

  22. sep 2014
  ( 1 )
  ISBN/EAN:P_9789610132523
  Izdelek trenutno ni dobavljiv.
  Redna cena: 24,98 €

  France Prešeren, Simon Gregorčič, Anton Aškerc, Josip Murn – Aleksandrov in Oton Župančič so imena petih velikanov poezije, brez katerih bi bili drugačni tako slovenski jezik, slovenska kultura kot mi vsi. Pet knjig prestižne izdaje Velikani slovenske poezije bo zapolnilo vrzel v knjižni ponudbi na našem trgu, saj takšne zbirke preprosto ni.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 24,98 €
  Na zalogi, dobava takoj.
  Razprodano

  Opis

  S svojo pesniško nadarjenostjo, življenjsko izkušnjo, miselno globino in gorečim srcem so ustvarili dragoceno izročilo – poezijo najvišjega izraza in izbrane oblike: od Prešerna, »stvaritelja« slovenskega pesniškega jezika, do Murna in Župančiča, predstavnikov razcveta poezije moderne v 20. stoletju. Komplet Velikani slovenske poezije zajema približno iz stoletnega obdobja slovenske poezije.

  Gazele, Sonetni venec, Sonetje nesreče, Krst pri Savici, Kam?, Nemška elegija Matiji Čopu (v prevodu Kajetana Koviča) … 

  Več o zbirki Velikani slovenske poezije

  Prešeren je prvak slovenskih pesnikov, ki je s svojo poezijo ustvaril vizijo skupnosti (Zdravljica), z izbrušenostjo in globino svoje misli pa postavil temelje slovenske književnosti. Slovensko poezijo je dvignil ob bok velikim evropskim sodobnikom, ustvaril pa je tudi pesmi za vsako čuteče srce (Strunam, Pod oknom, Nezakonska mati …), ki so jih pogosto uglasbili.

  »Freigeist«, svobodomislec!

  Oblasti so kar petkrat zavrnile Prešernovo prošnjo za advokaturo. Svetel žarek je posvetil v njegovo življenje šele l. 1845, ko so omilili cenzurne predpise. Leta 1846 je dunajski cenzor Miklošič črtal le eno kitico Zdravljice in epigram. Poezije so končno lahko izšle. 

  Iz kazala pesmi v knjigi

  Pesmi
  Strunam, Dekletam, Pod oknam, Kam?, Ukazi, Sila spomina, Zgubljena vera, Zdravljica, Od železne ceste, Nezakonska mati, Pevcu …
   
  Balade in romance
   Hčere svet, Učenec, Turjaška Rozamunda, Judovsko dekle, Povodni mož, Neiztrohnjeno srcé, Ribič, Orglar, V spomin Matija Čopa, Slovo od mladosti, Glosa, Zabavljivi napisi …
   
  Gazele

  Sonetje
  Zabavljivi sonetje, Sonetje nesreče (7), Memento mori, Matiju Čopu …
   
  Krst pri Savici
  Uvod, Krst  O avtorju

  -France Prešeren-

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (1)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 1 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji