Pradavnina - Velika ilustrirana enciklopedija

Image for Pradavnina - Velika ilustrirana enciklopedija from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Pradavnina - Velika ilustrirana enciklopedija

  Trda - 04. maj 2016
  ( 21 )
  ISBN/EAN:P_9789610139690
  Redna cena: 129,90 €

  Vabljeni na razburljivo in skrivnostno, predvsem pa izjemno zanimivo potovanje v našo davno preteklost – z novo Veliko ilustrirano enciklopedijo Pradavnina. Pričeli bomo pred več kot 4,5 milijardami let , ko je iz meglic, plinov in prahu vesolja nastala Zemlja. Počasi se je ohlajala, preživela napade kometov in asteroidov, vulkanske izbruhe in dolge ledene dobe.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 129,90 €
  Brezplačna dostava
  Predviden rok dobave: 2-4 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  PRADAVNINA - VELIKA ILUSTRIRANA ENCIKLOPEDIJA

  • enciklopedija o razvoju življenja na našem planetu
  • bogato ilustrirana in bralcu prijazna
  • obsežna zbirka več kot 500 rastlin in živali iz pradavnine – v besedi in sliki
  • posebno poglavje o vzponu človeške vrste, prednikih in sorodnikih človeka
  • dodatek: seznam več kot 800 evidentiranih vrst dinozavrov in slovar pomembnih izrazov
  Vabljeni na razburljivo in skrivnostno, predvsem pa izjemno zanimivo potovanje v našo davno preteklost  – z novo Veliko ilustrirano enciklopedijo Pradavnina.

  Pričeli bomo pred več kot 4,5 milijardami let , ko je iz meglic, plinov in prahu vesolja nastala Zemlja. Počasi se je ohlajala, preživela napade kometov in asteroidov, vulkanske izbruhe in dolge ledene dobe.

  V negostoljubnih globinah praoceanov so se porajale prve preproste oblike življenja , ki so se čez milijone let razvile v nenavadna bitja, prednike današnjih rastlin, živali in človeka.

  Vse o tem, o nastanku planeta in razvoju življenja  – v sliki in besedi  – boste našli v tej obsežni ilustrirani enciklopediji, primerni za vse generacije radovednih bralcev.
   

   


  VSEBINA KNJIGE

  KAKO SE JE ZAČELO

  Velika ilustrirana enciklopedija Pradavnina v prvih poglavjih opisuje sile, ki so ustvarile in oblikovale svet, dokler se pred približno 3,5 milijarde let ni pojavilo prvo življenje …

  PRVA BITJA  Najzgodnejši fosili so kupolasti stromatoliti. Zgradile so jih preproste cianobakterije. Merile so manj kot dva mikrona in so proizvajale prve zaloge kisika na Zemlji.Več na

  SKRIVNOSTNA DICKINSONIA

  Eden bolj nenavadnih fosilov zgodnjega predkambrija. Največji primerek je dolg okoli enega metra. Ni dokazov o črevesju. Rod naj bi se prehranjeval z absorbiranjem hrane skozi spodnjo površino.

  ŽIVLJENJE VEDNO NAJDE POT

  Kaj je gnalo bitja, da so se iz vode podala na kopno? Kako so se prilagodila? Zakaj so včasih preživeli najmočnejši, drugič pa najšibkejši? V osrednjem delu enciklopedije boste našli izjemno obsežno zbirko več kot 500 najrazličnejših bitij, ki so živela v obdobju pred človekom.

  RAZNOVRSTNI TRILOBITI  Trilobiti so bili izjemno raznolika skupina morskih členonožcev. Bili so ena najuspešnejših živalskih vrst vseh časov, saj so se obdržali kar 300 milijonov let.

  MED VODO IN KOPNIM  Ichthyostega sodi med zgodnje štirinožne vretenčarje, ki naj bi med prvimi naselili kopno. Te živali so imele močne mišice za lazenje po kopnem, veslaste zadnje okončine pa so bile prilagojene plavanju

  PREŽIVELI GINKO


  Vrsta je stara več kot 190 milijonov let! V obdobju jure je bil zelo pogosto in razširjeno drevo. Semena imajo sočen ovoj in trdo notranjost. Verjetno so se z njimi hranili dinozavri in prvi sesalci, ki so jih raznašali z iztrebki.

  STRAŠNI ANOMALOCARIS  Tale morski plenilec, dolg več kot meter, opremljen z zastrašujočimi okroglimi ustnimi izrastki, je bil verjetno strah in trepet kambrijskih morij, čeprav ni bil najboljši plavalec. Še posebej so mu teknili trilobiti.

  TO NI DINOZAVER!

   

  Dimetrodona boste pogosto našli v knjigah o dinozavrih, čeprav sodi med zgodnje sinapside in je bil bolj soroden sesalcem. Na hrbtu je imel značilen greben, ki mu je omogočal, da se je kot hladnokrvna žival na soncu hitreje ogrel.

  VZPON ČLOVEKA

  V zadnjem razdelku knjige si oglejte evolucijo naše vrste: prednike in sorodnike človeka, v obdobju pred 7 milijoni let pa vse do časa pred 150 000 leti in še bližje, ko so se že razvili v spretne lovce ter nabiralce.

  KDO JE LUCY

  Lucy je ime fosila, ki sodi med ene bolj ohranjenih okostij človečnjaka. Svoje ime je Lucy dobila po pesmi skupine The Beatles »Lucy in the Sky with Diamonds«, ki so jo arheologi poslušali med proslavljanjem svojega odkritja.

  NEANDERTALCI IN SAPIENS?

  Dosedanji rezultati kažejo, da so imeli neandertalci precej drugačno DNK kot sodobni človek. Antropologi domnevajo, da sta se razvojni veji obeh vrst ločili pred približno 500 000 leti.

  MNENJA STROKOVNJAKOV

  MAG. MATIJA KRIŽNAR, kustos v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, paleontolog in raziskovalec fosilov na slovenskem ozemlju:

   


  ČUDOVITA KNJIGA, KI VAM PRIKAŽE RAZVOJ IN NAPREDEK ŽIVLJENJA NA ZEMLJI!
   "Enciklopedija, ki ji pri nas ni para, vam bo prikazala nastanek našega planeta pred 4,56 milijardami let, razvoj nastanka življenja od prvih bakterij pa vse do vzpona človeške vrste. Bogato opremo z izjemnimi fotografijami in prepričljivimi rekonstrukcijami okolij, živali in rastlin iz geološke zgodovine Zemlje dopolnjujejo zanimivi in razumljivi opisi. Knjiga sodi na knjižno polico vsakega šolarja, študenta, naravoslovca in ljubitelja narave in okolja.“

  DR. MILAN LOVKA, biolog, strokovni sodelavec in prevajalec Velike ilustrirane enciklopedije Pradavnina:

  "Strokovnjaki ocenjujejo, da evolucija živega sveta poteka približno 3,5 milijarde let. Vendar se je to dogajalo predvsem v oceanih, saj so se prvi kopenski organizmi pojavili šele pred kakimi 500 milijoni let. V tem – za naše dojemanje časa – nepojmljivo dolgem obdobju so se razvile milijarde različnih vrst, ki so večinoma preživele le nekaj milijonov let, nato pa so se bodisi razvile v nove vrste ali so izumrle. Za vedno je izginilo kar 99,99 % vseh vrst! Ostanki ali sledovi neznatnega števila teh pradavnih bitij so se ohranili v fosilih, ki so večinoma v globoko ležečih kamninah. Strokovnjaki zato še vedno odkrivajo presenetljivo pestrost rastlinskih in živalskih oblik, ki je slikovito in z jedrnatim besedilom prikazana tudi v tej knjigi. Fosilne najdbe so zdaj za večino ljudi neizpodbiten dokaz življenja v davnini in potrjujejo hipotezo o evoluciji oziroma postopnem spreminjanju vrst.

  Priznani geologi, paleontologi, paleobiologi, muzejski strokovnjaki in pisci naravoslovnih znanstvenih izdaj pri založbi Dorling Kindersley so v knjigi Pradavnina zbrali doslej znane zanimive podatke o nastanku in razvoju našega planeta ter tudi o izvoru in spreminjanju živega sveta na tem planetu."
   

  DR. ALEKSANDER HORVAT, paleontolog, strokovni sodelavec in prevajalec Velike ilustrirane enciklopedije Pradavnina:

  KNJIGA O ZGODOVINI ŽIVLJENJA!
  "Redko v slovenskem prostoru naletimo na knjigo o zgodovini življenja. V vsakdanjem življenju smo osredotočeni zgolj na sedanjost, morda še bližnjo preteklost. Pozabljamo pa, da življenje, svet, bitja in okolje, kot ga poznamo, ni naključje. Je posledica dolgotrajne, tako biološke kot okoljske evolucije planeta Zemlje. Knjiga Pradavnina vam ponuja prav to: vpogled v 4,5 milijarde let dolgo – burno in izjemno zanimivo – zgodovino našega planeta!"

  O avtorju

  -Velika ilustrirana enciklopedija-

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (6)
  (7)
  (6)
  (0)
  (2)
  ( 21 )

  Komentarji