V svetu glasov: vaje fonološkega zavedanja

Image for V svetu glasov: vaje fonološkega zavedanja from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  V svetu glasov: vaje fonološkega zavedanja

  Broširana - 31. okt 2022
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9788873423188
  Redna cena: 24,00 €

   Knjiga je v ponatisu. Predviden izid: oktober 2022 

  Priročnik V svetu glasov je nastal namenom, da ponudi nabor dejavnosti kot pomoč pri razvoju spretnosti fonološkega zavedanja. Po vsej verjetnosti bodo nekatere dejavnosti pedagogom poznane že iz prakse, vendar bodo številne izvirno dopolnile vsakodnevno delo. Vse pa so urejene v celoto, od prvih korakov do najtežjih dejavnosti, od besedne ravni do fonemske.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 24,00 €
  Rok dobave: 3-5 dni po izidu
  Dodaj v košarico

  Opis

   Knjiga je v ponatisu. Predviden izid: oktober 2022 

  Priročnik V svetu glasov je nastal namenom, da ponudi nabor dejavnosti kot pomoč pri razvoju spretnosti fonološkega zavedanja. Po vsej verjetnosti bodo nekatere dejavnosti pedagogom poznane že iz prakse, vendar bodo številne izvirno dopolnile vsakodnevno delo. Vse pa so urejene v celoto, od prvih korakov do najtežjih dejavnosti, od besedne ravni do fonemske.

  Starostno obdobje 5–7 let je obdobje, ko so spretnosti otrok zelo variabilne; velike razlike med otroki nekaj normalnega, pričakovanega. Starši so včasih zaskrbljeni, včasih utemeljeno, včasih tudi ne; je pa dejstvo, da včasih tudi sami strokovnjaki pri nekaterih otrocih opažamo določene težave (ne še motnje!). Čeprav so spretnosti v tem starostnem obdobju zelo variabilne, morajo otroci ob vstopu v šolo zadostiti minimalnim merilom za uspešno opismenjevanje. Z željo, da bi otroci kompetentno vstopali v osnovno šolo, se je porodila zamisel o nastanku priročnika, ki nudi staršem, vzgojiteljem, učiteljem in strokovnjakom ideje za delo z otroki.

  Avtorice tega priročnika so že poznane dejavnosti razširile, nadgradile, razvile in ponudile strukturirano. Vaje fonološkega zavedanja so namenjene vzgojiteljem in učiteljem ter naj bi služile kot pripomoček pri delu z vsemi predšolskimi otroki pred vstopom v šolo ter z otroki prvega in drugega razreda osnovne šole (pri otrocih s težavami se lahko uporabljajo tudi kasneje). Lahko se uporabljajo tudi pri individualnem delu, na primer strokovnjakov (logopedov, specialnih pedagogov, psihologov itd.).

  Vaje so razdeljene na osnovna področja pomnjenja, besedne, zlogovne, fonemske in jezikovne ravni; ob koncu so združene vse najzahtevnejše vaje.

  Za pridobitev istega cilja je na razpolago več vaj. Urejene so razvojno, po težavnosti, domenah, zato se priporoča, da se izvajajo postopoma, kjer so cilji proces, otrokovo razmišljanje in rokovanje z enotami jezika, ni pa cilj hitrost (ta pride z vajo in zrelostjo). Vaje najprej spodbudijo otroka, da razvije pomnilne zmožnosti, nato se dejavnosti preusmerijo na besedno raven, kjer še niso pomembni posamezni deli jezika; nadaljujejo z naravnimi deli govora, to je z zlogi in operacijami z njimi; šele po tej stopnji začenjamo razvijati spretnosti za prepoznavanje, zaznavo posameznih fonemov, glasov v govornem toku. V priročniku so zbrane izkušnje treh oseb z različnih strokovnih področij in načinov dela, to je učiteljice, vzgojiteljice, logopedinje ter specialne in rehabilitacijske pedagoginje.

  Silva Perčič je vzgojiteljica z bogatimi delovnimi izkušnjami, saj je na svojo poklicno pot stopila že leta 1983. Zavedajoč se poslanstva svojega poklica in odgovornosti do najmlajših, si stalno prizadeva, da bi slednji stopali v življenje dobro pripravljeni na bodoče izzive. Pridobila je strokovno izobrazbo, redno pa se tudi strokovno izpopolnjuje: študij na Pedagoški akademiji v Kopru (1986–1989), izobraževanje o zgodnjem odkrivanju specifičnih učnih težav (2011–2012) in izobraževanje na Pedagoški fakulteti v Ljubljani (2012–2013), v okviru katerega je nastal pričujoči priročnik.

  Sonja Bukavec je osnovnošolska učiteljica in se že dolgo let ukvarja z inkluzijo otrok s posebnimi potrebami. Študirala je surdopedagogiko in logopedijo na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, razredni pouk na Univerzi v Padovi, magistrski program pedagogike pa je zaključila na neapeljski univerzi Pegaso. Dokončala je enoletni podiplomski študij o medkulturnosti na tržaški univerzi in enoletni podiplomski študij druge stopnje o bolnišnični šoli na torinski univerzi. Živi v Trstu.

  Dr. Martina Ozbič je logopedinja-surdopedagoginja ter specialna in rehabilitacijska pedagoginja. Od 1995 dela na področju nudenja pomoči osebam s posebnimi vzgojno-izobraževalnimi potrebami ter komunikacijskimi ovirami. Sodelovala je s Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani, s Fakulteto za uporabne družbene študije Nova Gorica, z IRCCS La Nostra Famiglia Pasian di Prato, z univerzama v Trstu in Vidmu ter z drugimi ustanovami doma in v tujini. Je avtorica številnih člankov in prispevkov, priredb testov ter vprašalnikov. Aktivno sodeluje z mednarodno uveljavljenimi strokovnjaki s področja kliničnega jezikoslovja in logopedije. Je mati treh sinov, ljubiteljica gora, likovne umetnosti in glasbe.

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2022
  • Število strani: 240
  • ISBN/EAN: 9788873423188
  • Mere izdelka vxš: 210 x 297 x 20
  • Vezava: Broširana
  • Datum Izida: 31.10.2022
  • Založba: Mladika Trst
  • Avtor: Silva Perčič
  • Povprečna ocena:
   ( 0 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji