V imenu države I., II. in III. trilogije (Komplet)

Image for V imenu države I., II. in III. trilogije (Komplet) from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  V imenu države I., II. in III. trilogije (Komplet)

  Broširana - 24. maj 2012
  ( 1 )
  ISBN/EAN:P_9789612741396
  Izdelek trenutno ni dobavljiv.
  Redna cena: 75,95 €

  Odprodaja - 1. del, Preprodaja - 2. del, Prikrivanje - 3. del

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 75,95 €
  Rok dobave: 7-9 dni
  Razprodano

  Opis

  Pisca sta s pričujočo trilogijo, ki je brez primere v slovenskem preiskovalnem novinarstvu, opravila izjemno delo. Orožarska afera, ki je grdo umazala svetlo in toplo zgodbo o slovenskem osamosvajanju, po njuni zaslugi zdaj vendarle dobiva končne obrise. V treh zajetnih knjigah sta javnosti po več letih neutrudnega brskanja in iskanja manjkajočih kamenčkov v prikrivanem orožarskem mozaiku sestavila sliko, v kateri je tako rekoč vse jasno. Zdaj je dokončno znano, kdo vse je vlekel niti v zgodbi, ki junaško in močno idealizirano visoko pesem osamosvojiteljev postavlja v povsem drugačno, bistveno bolj kritično luč. Kot da bi sledila Bertoltu Brechtu, ki je nekoč dejal: Nesrečna je dežela, ki potrebuje heroje. Predvsem zato, ker za njihovimi hrbti nikoli ni videti umazanih podrobnosti. Te junaki praviloma vselej najraje zamolčijo. Trilogija V imenu države je izdelek, kakršnih na evropskih novinarskih poljih ni prav veliko. Malo je držav, v katerih bi novinarji tako temeljito in tako argumentirano premetali nekatera najbolj umazana in prikrita poglavja lastne zgodovine, kot sta to v Sloveniji storila Matej Šurc in Blaž Zgaga. Njun preiskovalni podvig ima zato še dodatno zgodovinsko in moralno težo. To bo prej ali slej morala priznati tudi politika, ki je v minulih dveh desetletjih poskušala storiti vse, da orožarska zgodba nikoli ne bi prišla v javnost. V tej trilogiji objavljenih pričevanj in dokumentov zdaj preprosto ne bo več mogla ignorirati.

  O avtorju

  -Matej Šurc-

  Po diplomi iz ekonomije in novinarstva na Univerzi v Ljubljani se je leta 1988 zaposlil v zunanjepolitični redakciji Radia Ljubljana. Ob propadu »realnega socializma« je iz Vzhodne Evrope poročal o prvih svobodnih volitvah na Madžarskem in Poljskem, o žametni revoluciji na Češkoslovaškem, o padcu berlinskega zidu in o spopadih v Romuniji.  

  Spremljal je dogodke ob razpadu Jugoslavije in poročal z bojišč na Hrvaškem. Spomladi 1992 se je za radio oglašal iz Tirane, poleti istega leta iz Moskve.   

  Od leta 1993 do 1997 je bil dopisnik RTV Slovenija v Beogradu. Pozorno je spremljal vojno v BiH in politična vrenja na Kosovu. Med letoma 1999 in 2005 je bil dopisnik v Washingtonu. Od tam je poročal o dogodkih 11. septembra 2001 in o ameriškem napadu na Afganistan in Irak.  

  Danes je komentator na Radiu Slovenija.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (1)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 1 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji