Uslužbenci

Image for Uslužbenci from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Uslužbenci

  Mehka - 20. feb 2014
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789612570576
  Redna cena: 15,00 €

  Poročilo iz najnovejše Nemčije in politizacija inteligence.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 15,00 €
  Rok dobave: 2-3 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  To delo je diagnoza in se kot tako zavestno odpoveduje temu, da bi dajalo predloge za izboljšave. Recepti niso povsod primerni, še najmanj pa tu, kjer je bilo najprej pomembno, da se zavemo stanja, ki je še vedno slabo raziskano. Poleg tega spoznanje o tem stanju ni zgolj nujni pogoj vseh sprememb, temveč že samo vključuje spremembo. Kajti ko stanje povsem spoznamo, moramo delovati na podlagi nove zavesti o njem. Sicer pa bo brez težav mogoče v delu najti vrsto pripomb, ki presegajo analizo.

  Uslužbenci. Poročilo iz najnovejše Nemčije (1930) Siegfrieda Kracauerja je prva nemška empirična sociološka študija, ki je bila že ob nastanku deležna številnih pohval, danes pa velja za klasiko analitično-dokumentarne literature. V njej je prikazano življenje uslužbencev, ki so bili v dvajsetih letih prejšnjega stoletja nov, še neraziskan sloj delavskega razreda. Njihove delovne in prostočasne navade ter problemi kažejo presenetljivo podobnost z družbeno realnostjo sedanjega časa. Vse kaže, da pojavov, kot so vsesplošno poblagovljenje, odsotnost razredne in politične zavesti, racionalizacija in kibernetizacija dela, eskapistično zatekanje k ponudbi zabavne industrije, obsedenost z ohranjanjem mladostnega videza ipd., ni prinesel šele neoliberalizem, temveč jih je bilo mogoče opazovati že kmalu po prvi svetovni vojni. Z zaostrujočo se družbeno krizo, naraščajočo materialno stisko prebivalstva ter sindikalno neorganiziranimi, politično neopredeljenimi in za populizem dovzetnimi malomeščanskimi uslužbenci, ki so bili pomemben del volilnega telesa, se je že napovedoval usodni zaton weimarske republike.

  Kracauer piše v iskrivem, mestoma zelo literariziranem reportažnemu slogu, svoje lucidne sociološke uvide pa prepleta z zanimivimi statističnimi podatki, intervjuji, portreti, citati iz časopisov, brošur in pisem.

  V knjigi objavljamo tudi recenzijo Kracauerjeve knjige, ki jo je prispeval Walter Benjamin.

  Siegfried Kracauer (1889–1966) je bil nemški sociolog, filozof zgodovine, novinar, filmski kritik, utemeljitelj filmske sociologije in pisatelj. Čeprav skupaj z W. Benjaminom, E. Blochom, Th. W. Adornom in M. Horkheimerjem sodi med najpomembnejše in najproduktivnejše evropske kritične intelektualce svojega časa, v slovenskem prevodu ni dostopno še nobeno njegovo delo.


  O avtorju

  -Walter Benjamin-

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji