Tržaški Cankar in naše branje

Image for Tržaški Cankar in naše branje from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Tržaški Cankar in naše branje

  Mehka - 01. dec 2020
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9788873422907
  Redna cena: 22,00 €

  Dopolnjeni zbornik predavanj s simpozija Tržaški Cankar in naše branje, ki ga je priredilo Slavistično društvo Trst-Gorica-Videm v sodelovanju s Slavističnim društvom Koper in s Slavističnim društvom iz Nove Gorice 13. in 14. decembra 2018 na Opčinah pri Trstu.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 22,00 €
  Predviden rok dobave: 3-5 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Zbornik ponuja širok razpon izhodišč (literarnovedno, zgodovinsko, psihoanalitično), analiz, novih perspektiv in ugotovitev ter obravnava številna vprašanja, ki so povezana z izredno duhovno dediščino Cankarjevega ustvarjalnega opusa.

  Zbornik je izšel v sodelovanju s Slavističnim društvom Trst-Gorica-Videm. V knjigi je zbranih enaindvajset referatov in esejev strokovnjakov in poznavalcev Cankarjevega življenja in dela, ki so bili podani na Cankarjevem simpoziju v Trstu decembra 2018, in pozneje dodana besedila.

  Zbornik ponuja širok razpon izhodišč (literarnovedno, zgodovinsko, psihoanalitično), analiz, novih perspektiv in ugotovitev ter obravnava številna vprašanja, ki so povezana z izredno duhodno dediščino Cankarjevega ustvarjalnega opusa.

  V besedilih so prikazane nekatere značilnosti njegovega pesniškega ustvarjanja, proze, dramatike in predavanj ter so zajeti odzivi vidnih ustvarjalcev na posredovalno moč in življenjskost Cankarjevega sporočila. Njegov posebni odnos s Trstom pa izpostavlja povezanost osrednjega slovenskega kulturnega prostora z njegovim pomembnim vitalnim delom in s tem briše razlike med središčnostjo in obrobjem.

  Avtorji esej in razprav v zborniku so: Marija Pirjevec, Ivan Verč, Zoran Božič, Marij Čuk, Vesna Mikolič, Irena Novak Popov, Vita Žerjal Pavlin, Vilma Purič, Vlasta Polojaz, Marija Kostnapfel, Majda Artač Sturman, Denis Poniž, Bogomila Kravos, Miran Košuta, Katja Mihurko Poniž, Magdalena Svetina Terčon, Adrijan Pahor, Darja Betocchi, Manica Maver, Vladka Tucovič Sturman, Marta Ivašič.

  Marija Kostnapfel se je po diplomi iz slovenščine na Fakulteti za tuje jezike Univerze v Vidmu je zaposlila kot profesorica slovenščine in zgodovine na Trgovskem tehniškem zavodu Žige Zoisa v Gorici. Več let je tudi poučevala slovenski jezik na Pedagoški fakulteti tržaške univerze. Objavljala je predvsem poezijo (v revijah Sodobnost, Zaliv, Nova revija, Mladika) in strokovne zapise iz slovenske književnosti (diplomsko nalogo o Francetu Balantiču so prevedli v nemščino in objavili pri založbi Rudolfa Trofenika v Münchnu; v reviji Münchener Zeitschrift fur Balkankunde je objavila članek o še nepoznanem pismu F. M. Appendinija Matiji Čopu). Pri založbi Mladika je leta 2016 izšla njena prva pesniška zbirka Pesmi. Leta 2018 so pesmi izšle tudi v italijanskem prevodu Pesmi/Poesie (skuv sozaložništvu s Slovensko matico).

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2020
  • Število strani: 224
  • ISBN/EAN: 9788873422907
  • Mere izdelka vxš: 168 x 16 x 238
  • Vezava: Mehka
  • Datum Izida: 01.12.2020
  • Založba: Mladika Trst
  • Urednik: Marija Kostnapfel
  • Povprečna ocena:
   ( 0 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji