Tone Pavček: izbranke + Rokovnik z verzi Toneta Pavčka (+ DARILO: Reprodukcija ilustracije Svjetlana Junakovića)

Image for Tone Pavček: izbranke + Rokovnik z verzi Toneta Pavčka (+ DARILO: Reprodukcija ilustracije Svjetlana Junakovića) from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Tone Pavček: izbranke + Rokovnik z verzi Toneta Pavčka (+ DARILO: Reprodukcija ilustracije Svjetlana Junakovića)

  Trda - 01. nov 2022
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_3831022488463
  Redna cena: 144,80 € 114,80 €

   PREDNAROČILO!  Predviden izid: november 2022.

  30 € PRIHRANKA do 15. oktobra 2022 (+ DARILO: Navdihujoča reprodukcija ilustracije Svjetlana Junakovića z motivom angela).

  DODATNA PONUDBA: rokovnik z verzi Toneta Pavčka.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 114,80 €
  Predviden rok dobave: 9 - 14 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

   PREDNAROČILO!  Predviden izid: november 2022.

  30 € PRIHRANKA do 15. oktobra 2022 (+ DARILO: Navdihujoča reprodukcija ilustracije Svjetlana Junakovića z motivom angela).

  DODATNA PONUDBA: rokovnik z verzi Toneta Pavčka.

  PAVCEK-rokovnik-350px  BREZPLAČNO: reprodukcija ilustracije Svjetlana Junakovića z motivom angela. 
  Ilustrirana izdaja: Samo za kupce knjige Izbranke v prednaročilu.
  Ni na voljo v prosti prodaji.  ***

  Estetsko dovršena in razkošna knjiga Izbranke prinaša vse najlepše in najbolj znane pesmi Toneta Pavčka za odrasle, prvič zbrane v knjigi, dopolnjene z vrhunskimi slikami mednarodno priznanega likovnega umetnika Svjetlana Junakovića.

  Tone Pavček (1928–2011), pesnik, esejist, prevajalec in urednik, je eden najvidnejših pesnikov generacije slovenske književnosti po koncu druge svetovne vojne. V zgodovino slovenske države se je zapisal tudi v času osamosvajanja slovenske države. Leta 1989 je na Kongresnem trgu v Ljubljani prebral znamenito Majniško deklaracijo.

  Tone Pavček – velikan poezije in družbena osebnost

  Tone Pavček je zagotovo eden od naših pesniških velikanov, morda celo zadnji od njih. Je literarni klasik z raznolikim opusom, značilnim spevnim verzom, rimo in dovršeno obliko. Številne njegove pesmi so prevedene v tuje jezike.

  Knjiga Izbranke zajema tako vedre pesmi o dekletih, ljubezni do žene in domače zemlje, hvalnice življenju in vinu, kot elegije o smislu, smrti in večnosti in satirične pesmi. Pesniški kolega Petra Kolška je Pavčka poimenoval za »pesnika luči, ki je dobro vedel za temo.«

  Pesnik, cenjen pri bralcih in kritikih

  Kdo ne pozna Pavčkovih verzov: »Kadar hodiš, pojdi vedno do konca« ali »Treba je mnogo preprostih besed kakor: kruh, ljubezen, dobrota …«, s katerimi se je usidral v srca bralcem kot malokateri pesnik. Ker so skoraj ponarodele, ga imenujemo tudi ljudski pesnik v najvišjem pomenu besede.

  Za svoje delo je prejel vrsto nagrad in priznanj, med njimi trikrat Levstikovo za mladinsko poezijo, leta 1984 pa Prešernovo nagrado za pesniško zbirko Dediščina. Bil je tudi strasten in odličen prevajalec ruske, hrvaške in srbske poezije.

  Vrhunska poezija in likovne podobe Svjetlana Junakovića

  Knjigo odlikuje estetsko dovršena izdelava knjige v elegantni škatli, visokokakovosten papir in platnene platnice z odtisnjenim naslovom ter pesnikovim portretom. Dopolnjujejo pa jo slike in risbe Svjetlana Junakovića, vsestranskega umetnika, nagrajenega s prestižnimi domačimi in mednarodnimi nagradami. Kot izjemen interpret je prenesel v slikovni svet široko paleto pesnikove čustvenosti in duhovnosti.

  Tone Pavček: pesniški fenomen tudi v svetovnem merilu

  Prisotnost njegove poezije v slovenskih domovih se kosa s prodajo največjih tujih uspešnic. O priljubljenosti poezije Toneta Pavčka priča več deset tisoč prodanih izvodov njegovih pesniških knjig, tako da se lahko prodaja njegovih pesniških zbirk kosa z največjimi tujimi uspešnicami.


  ***

  Beseda urednika:

  »O pesniku Tonetu Pavčku smo vajeni razmišljati kot o dolenjskem slavčku ali kar domovinskem pesniku, včasih tudi kot o ljudskem pesniku, pesniku Angelov … Toda zdaj, ko imamo vse njegove pesmi za odrasle prvič zbrane v eni ilustrirani knjigi, lahko nazadnje ugotovimo, da je njegova poezija tako raznovrstna, da je ni mogoče stlačiti v en kalup. Tone Pavček je zlasti Pesnik. Pesnik, ki je slišal klic Besede in se ji odzval ter ustvaril opus, ki zajema človeka v vsej njegovi čustveni in duhovni kompleksnosti.« - Dr. Aljoša Harlamov, urednik zbirke in glavni urednik Cankarjeve založbe

  O avtorju

  -Tone Pavček-

  Tone Pavček (1928–2011) je bil pesnik, esejist, prevajalec in urednik. Sodi med najvidnejše pesnike generacije, ki je vstopila v slovensko književnost po koncu druge svetovne vojne.

  Po maturi na klasični gimnaziji se je vpisal na Pravno fakulteto v Ljubljani in leta 1954 diplomiral, vendar pravne službe nikoli ni opravljal. V letih 1955–1957 je bil novinar pri Ljubljanskem dnevniku in Ljudski pravici, nato pa do leta 1972 novinar in urednik na RTV Slovenija. Med letoma 1963 in 1967 je bil ravnatelj Mladinskega gledališča v Ljubljani. Od leta 1972 do upokojitve leta 1990 je bil odgovorni urednik Cankarjeve založbe, med letoma 1979 in 1983 je bil tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev.

  Uveljavil se je tudi na družbenem in političnem področju, zlasti v času osamosvajanja Slovenije. V letih 1986–1990 je bil poslanec slovenske skupščine in je na množičnem zborovanju na Kongresnem trgu v Ljubljani leta 1989 prebral Majniško deklaracijo. Bil je Unicefov ambasador, od leta 2001 izredni, od 2007 pa redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

  Vse življenje se je posvečal literarnemu ustvarjanju za otroke in odrasle ter prevajanju iz ruskega (Ahmatova, Pasternak, Majakovski …) pa tudi drugih slovanskih jezikov.

  V slovenski povojni književnosti se je uveljavil kot predstavnik intimizma. Skupaj z Janezom Menartom, Cirilom Zlobcem in Kajetanom Kovičem je izdal znamenito pesniško zbirko Pesmi štirih leta 1953. Sledile so še mnoge zbirke, med drugimi Sanje živijo dalje, Ujeti ocean, Poganske hvalnice, Temna zarja, Same pesmi o ljubezni … Njegov pesniški razvoj je dosegel vrh v zbirkah Dediščina in Goličava. Bil je zelo priljubljen med ljudmi, veliko njegovih pesmi je skoraj ponarodelih. Po njegovi smrti je pri Mladinski knjigi izšla zbirka Angeli z ilustracijami Danijela Demšarja.

  Med njegovimi najbolj priljubljenimi deli za otroke je Juri Muri v Afriki, mlade pa so na primer navdušile Majnice in fulaste pesmi. Njegove pesmi so prevedene v številne jezike.

  Med esejističnimi deli izstopajo v štirih knjigah zbrani eseji pod naslovom Čas duše, čas telesa I–IV. Napisal je tudi knjigo spominov Hiša Cankarjeve zaveze.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji