Telo iz črk

Prelistaj me Image for Telo iz črk from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Telo iz črk

  Trda - 13. nov 2015
  ( 6 )
  ISBN/EAN:P_9789612821067
  Redna cena: 22,95 €

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 22,95 €
  Predviden rok dobave: 3-5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  To eknjigo prejmete brezplačno ob nakupu tabličnega računalnika MyTab. Več informacij o ekskluzivni ponudbi najdete tukaj.

  Kratki roman Telo iz črk je navdahnjen z osebnostjo Alme Karlin (1889–1950) in njeno komaj verjetno življenjsko zgodbo. V njem se prepletajo strast do pisanja, ljubezen in duhovno potovanje v teozofijo. Roman je razdeljen na tri dele, ki se osredotočajo na dramatične prelomnice v Alminem življenju: leta od 1910 do prve svetovne vojne (London, Kristianija), začetek potovanja po svetu (1920, Genova, Arequipa) in čas po vrnitvi domov (1932 do 1944, od srečanja z Gamelinovo do odhoda v partizane).

  Kljub nekaterim trdnim zgodovinskim sidriščem pripovedovalca vodita domišljija in intuicija, s katerima izrisuje portret drzne, pogumne in nadarjene junakinje v spopadu z naraščajočo brutalnostjo prejšnjega stoletja. Žlahten roman o žlahtni ženski in njeni bridki usodi.

  Milan Dekleva (1946) je eden najbolj cenjenih slovenskih pesnikov in prozaistov, dobitnik Prešernove nagrade 2006 in nagrade kresnik za roman Zmagoslavje podgan (Cankarjeva založba, 2005).


  Recenzija Bukla

  Življenje, delo in knjige Alme M. Karlin (1889–1950) so v zadnjih letih doživeli veliko pozornosti strokovne in širše javnosti, saj je (ponovno) izšla večina njenih v slovenščino prevedenih del (nekatera so prevedena tudi na novo), njeno življenje pa so osvetlile tudi muzejske postavitve. Pisatelj Milan Dekleva je njeno neponovljivo življenje zdaj prelil še v svojevrstno formo literarne biografije (gre za roman, ki ga je s pomenljivimi črno-belimi ilustracijami opremila Anja Šlibar), pri čemer se je osredinil na štiri obdobja njenega življenja: prvo, formativno, se odvija v Londonu (in na Norveškem) v času 1910–1914, kjer si je Alma Karlin v skromnih bivalnih okoliščinah nabirala znanje jezikov, se pripravljala na pisanje ter kasneje čakala na to, da odpotuje na Norveško; potem drugo, šest let kasneje, ko se je prek Trsta in Genove odpravljala v Peru, kjer so njeni zapisi s poti že doživljali ugodne odmeve in se ji je že odpirala pot do založb; tretji del se naslanja na začetek druge svetovne vojne, napisan pa je s perspektive njene prijateljice Thee, s katero je v Celju preživela svoja zadnja leta; četrti del pa se sklepa ob koncu druge svetovne vojne, ko je odšla v partizane, kjer je vsa bolehna spet imela probleme, partizani pa so jo na »zdravljenje« spustili le do Dalmacije. Dekleva pisateljičino zgodbo pripoveduje z natančno odmerjenimi in vsebinsko polnimi stavki, ki nam omogočajo, da brez težav zdrsimo v telo in duha Karlinine dobe, ter nam s tem postreže z enim najprijetnejših domačih literarnih presenečenj letošnjega leta. Samo Rugelj; Bukla 116-117

  O avtorju

  -Milan Dekleva-

  Milan Dekleva se je rodil v Ljubljani tržaškima Slovencema. Mama je bila pianistka, oče se je ljubiteljsko ukvarjal s slikarstvom, tako da je bila umetnost del družinskega življenja. Dekleva je tudi glasbenik, saj je bil v sedemdesetih letih član glasbene skupine Salamander. Diplomiral je iz primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Bil je sourednik študentske Tribune, Radia Študent in Študentskega kulturnega centra, delal je kot glasbeni pedagog in novinar v kulturnem uredništvu Ljubljanskega dnevnika, zdaj pa je urednik otroškega in mladinskega programa RTV Slovenija.

  Dekleva je predstavnik slovenskega modernizma in postmodernizma. Pisati je začel pesmi, in sicer že pri trinajstih letih. Sprva je objavljal v šolskih glasilih, v Mladini in Obzorniku. V času študentskegagibanja in zanimanja za vzhodno kulturo in mišljenje je izdal svojo prvo pesniško zbirko Mushi mushi, ki velja za prvo slovensko zbirko haikujev. Za tem se je začel posvečati raziskovanju sveta različnih govoric, pri čemer ga odlikujejo slikovite metaforične in glasovne asociacije (Dopisovanja, Nagovarjanja) ter paradoksalne meditacije (Zapriseženi prah, Odjedanje božjega). Nato se pesnik spet vrača k začetkom evropskega mišljenja in vzhodnim filozofijam (Panični človek, Preseženi človek), ob tem pa uporablja glasbene improvizacije in ljudski humor (Narečje telesa, Kvantaški stihi).

  Kot pesnik odkriva tudi celostni pogled na svet, vesolje, naravo in človeka (Šepavi soneti, Jezikava rapsodija. Improvizacija na neznano temo). Dekleva v svojih pripovednih besedilih, romanih Oko v zraku, Pimlico, Zmagoslavje podgan in kratki prozi Reševalec ptic, pripoveduje predvsem o življenju intelektualcev. Piše tudi lutkovne in radijske igre, pesmi in muzikale za otroke (Bikec Ferdinand, Sla boheme, Magnetni deček, Lenča Flenča, Totalka odštekan dan, Bučka na Brodwayu), eseje (Gnezda in katedrale, Esej o trnu in roži) ter prevaja mladinsko književnost.

  Milan Dekleva je za svoja dela prejel številne nagrade: leta 1989 nagrado Prešernovega sklada, leta 1990 Jenkovo nagrado, leta 1999 Rožančevo nagrado, leta 2003 Veronikino nagrado in leta 2006 Prešernovo nagrado ter nagrado kresnik.

  "Zdi se mi, da je človek občutljiva antena, mreža, v katero se lovijo jezikovna valovanja in tresljaji vesolja."

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2015
  • Število strani: 184
  • ISBN/EAN: 9789612821067
  • Mere izdelka vxš: 20,5 x 14,3
  • Vezava: Trda
  • Datum Izida: 13.11.2015
  • Založba: Cankarjeva Založba, d.o.o.
  • Avtor: Milan Dekleva
  • Povprečna ocena:
   ( 6 )

  Oglejte si več iz oddelkov:

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (4)
  (1)
  (1)
  (0)
  (0)
  ( 6 )

  Komentarji