Ta svet je lahko boljši – Kako sem hčeri razložil gospodarstvo

Prelistaj me Image for Ta svet je lahko boljši – Kako sem hčeri razložil gospodarstvo from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Ta svet je lahko boljši – Kako sem hčeri razložil gospodarstvo

  Trda - 11. jan 2018
  ( 20 )
  ISBN/EAN:P_9789612821432
  Redna cena: 22,95 €

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 22,95 €
  Predviden rok dobave: 2-4 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  »Vse se vrti okrog denarja!« je pogosta fraza, v kateri je žal veliko resnice. Zato bi morali vsi poznati osnove delovanja gospodarstva in ekonomije, sicer bomo – ujeti v mrežo nevednosti – lahek plen pohlepnemu kapitalu.

  Janis Varufakis (1961), profesor ekonomije, razvpiti nekajmesečni grški finančni minister, ki je glasoval proti varčevalnim ukrepom in februarja 2016 ustanovil vseevropsko demokratično gibanje, se je s to knjigo lotil podviga, kako osnove gospodarstva razumljivo in zabavno pojasniti svoji najstniški hčeri in njenim vrstnikom.

  Zato bo ta knjiga dobrodošla in poučna za vse, ki jih zanima:
  - Kaj je denar in zakaj potrebuje demokracijo?
  - Kako se rojevajo finančne krize?
  - Zakaj v današnjem svetu vladata krivica in neenakost?
  - Kako ukrepati, da bi svet obrnili na bolje?

  O avtorju

  -Janis Varufakis-

  Ioannis Georgiou Janis Varufakis (rojen 24. marca 1961) je grški ekonomist, akademik in politik, ki je bil od januarja do julija 2015 grški minister za finance. Od januarja do septembra 2015 je bil kot del levice (Syriza) član grškega parlamenta.

  Varufakis se je rodil v Atenah in obiskoval šolo Moraitis, potem pa se je preselil v Veliko Britanijo. Na univerzi v Essexu je študiral matematiko. Na univerzi v Birminghamu je končal podiplomski študij matematične statistike ter kasneje na univerzi v Essexu pridobil doktorat iz ekonomije.

  Med leti 1982 in 1988 je poučeval ekonomijo na univerzah v Essexu, Vzhodni Angliji in Cambridgeu. Po tretji zmagi Margaret Thatcher leta 1987 je zapustil Anglijo in se preselil v Avstralijo, kjer je poučeval na univerzi v Sydneyju. Leta 2000 se je vrnil v Grčijo, kjer je poučeval na univerzi v Atenah. Vodil je doktorski program in leta 2005 napredoval v rednega profesorja. Kasneje je bil svetovalec Georgea Papandreouja in ekonomski svetovalec koporaciji Valve Corporation. Potem se je preseli v Združene države Amerike in poučeval na Univerzi v Teksasu v Austinu. Varufakis je objavil številna besedila o ekonomiji in teoriji iger, kot je Globalni minotaver. Januarja 2015 je bil imenovan za grškega ministra za finance in je v tej vlogi vodil pogajanja z grškimi upniki v času grške dolžniške krize. Dogovora z evropsko trojko mi ni uspelo skleniti, kar je privedlo do grškega referenduma o reševanju grške ekonomije leta 2015. Grki so z referendumom zavrnili pogoje trojke in Varufakis je naslednji dan odstopil z mesta ministra za finance. Avgusta 2015 je glasoval proti tretjemu paketu za reševanje in na septembrskih volitvah ni ponovno kandidiral.

  Varufakis je od svojega političnega nastopa v grških pogajanjih sodeloval v številnih razpravah, imel je veliko predavanj in intervjujev. Februarja 2016 je začel gibanje za demokracijo v Evropi 2025 (DiEM25). Konec oktobra 2018 je Varufakis napovedal začetek mednarodnega progresivnega gibanja (Progressive International) z ameriškim senatorjem Berniejem Sandersom.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (13)
  (7)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 20 )

  Komentarji

  Odlično
  Anonymous , 24-09-2016
  Knjiga je izredno poučna. Pripovedovanje vsebine je zelo dobro. Predvsem se vidi, da avtor ve o čem piše. Knjiga je prežeta z alegorijami na svet literature in filma. Skratka vrhunsko kot se za akademika tudi spodobi.
  Priporočam
  Anonymous , 25-06-2016
  Zelo dobra knjiga. Na enostaven način govori o tržni družbi, vzrokih neenakosti, ekonomskih kriz, etc.