SSKJ - Slovar slovenskega knjižnega jezika

Prelistaj me Image for SSKJ - Slovar slovenskega knjižnega jezika from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  SSKJ - Slovar slovenskega knjižnega jezika

  Trda - 14. okt 2014
  ( 62 )
  ISBN/EAN:P_9789612820107
  Redna cena: 189,90 €

  Temeljna knjiga vseh, ki s ponosom govorimo in pišemo slovensko.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 189,90 €
  Brezplačna dostava
  Predviden rok dobave: 3-5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

       - Dve knjigi skupaj na 2.300 straneh 

  - Prvič po 20-ih letih dopolnjena in deloma prenovljena izdaja  

  - Dostop do elektronske različice druge izdaje slovarja 

  - 110.180 slovenskih besed v 97.631 geslih 

  S knjigami kupci prejmejo kodo, s katero lahko dostopajo do e-različice slovarja. Koda omogoča hkraten dostop na treh različnih napravah, zato lahko slovar hkrati uporablja več članov družine.

  Brezplačni dostop jamčimo do konca leta 2017.

  Najboljše iz tradicije, obogateno s sodobnimi pristopi in orodji
  Druga izdaja Slovarja slovenskega knjižnega jezika nadaljuje tradicijo že preverjene in splošno uveljavljene slovarske prakse na Slovenskem, pri čemer temeljni slovarski koncept uresničuje z optimalno uporabo sodobnih elektronskih besedilnih zbirk.

  Kako smo govorili nekoč in kako govorimo danes
  Prikazuje bogastvo našega besedja iz doslej najdaljšega obdobja v zgodovini slovenskega jezika, namreč od druge polovice 19. stoletja do leta 2013, torej od Avstro-Ogrske pa do danes.
  Starejše gradivo temelji predvsem na slovenskih klasikih, novo gradivo, pri dodajanju katerega je bil ključen nabor besedja iz Slovarja novejšega besedja slovenskega jezika, pa je bilo zbrano s pomočjo elektronskih besedilnih zbirk in drugih gradivnih virov.


  Delo Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU

  Pripravo druge izdaje Slovarja slovenskega knjižnega jezika je izpeljala skupina mlajših jezikoslovcev z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU pod vodstvom prof. dr. Marka Snoja.

  »Slovar slovenskega knjižnega jezika je temeljni dokument slovenščine, ki z besedami in besednimi zvezami ter njihovimi pomeni in ponazarjalnimi primeri potrjuje naš obstoj, opisuje resničnost okoli nas in naš pojmovni svet. Prva izdaja, ki je izhajala v letih 1970—1991 in je bila potem še dvakrat ponatisnjena, dostopna pa je še v več nespremenjenih elektronskih, tudi spletnih objavah, je vsebovala opis slovenskega besedja od druge polovice 19. stoletja do zaključka urejanja posameznih knjig, za zadnje črke abecede torej do leta 1989, osredinjala pa se je na 20. stoletje, zlasti na čas po drugi svetovni vojni. Druga izdaja ohranja vse bistvene prvine izvirnega slovarskega besedila, jim dodaja na novo nastale in uveljavljene besede in pomene, ob tem pa kar se da upošteva sodobno jezikovno gradivo in v prenovljeni podobi prinaša opise mnogih besednih enot, katerih prvotne prikaze je duh današnjega časa presegel. Dopolnjeno in deloma prenovljeno slovarsko besedilo torej razširja časovni razpon opisa besedja kultiviranega slovenskega jezikovnega standarda na več kot poldrugo stoletje, od naših literarnih klasikov do sodobnosti.«

  Prof. dr. Marko Snoj
  predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU

  Oglejte si prispevek na RTV Slovenija https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/sskj-2-smo-le-dobili-aktualen-in-posodobljen-slovar/348717

  Najpogostejše napake v slovenščini z Ido Baš

  Medijska pokrovitelja

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2014
  • Število strani: 2300
  • ISBN/EAN: 9789612820107
  • Mere izdelka vxš: 29,5 x 22
  • Vezava: Trda
  • Datum Izida: 14.10.2014
  • Založba: Cankarjeva Založba, d.o.o.
  • Povprečna ocena:
   ( 62 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (40)
  (7)
  (8)
  (7)
  (0)
  ( 62 )

  Komentarji