Soneti

Prelistaj me Image for Soneti from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Soneti

  Trda - 27. okt 2016
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789610144199
  Redna cena: 22,95 €

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 22,95 €
  Predviden rok dobave: 3-5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  V zadnjem desetletju 16. stoletja je Shakespeare napisal 154 sonetov. Večina (od 1 do 126) jih je posvečenih mladeniču W. H., čigar identiteta vse do danes ostaja zavita v meglo, čeprav se zdi zelo verjetno, da gre za Williama Herberta. Shakespeare je namreč spremljal njegovo dramatično ljubezensko življenje, ko je imel med drugim razmerje z Mary Fitton (verjetno »temno damo« – neprijazno, a usodno privlačno, nevredno ljubezni, a kljub temu ljubljeno, ki ji je Shakespeare posvetil sonete od 127 do 154).

  Glavna tema sonetov je ljubezen, ob kateri pa se prepletajo še druge teme: pomen poroke in otrok, ki se rodijo v zakonski zvezi, za mladega moškega – nadaljevanje rodu mu namreč zagotavlja nesmrtnost; kratkost življenja; minljivost mladosti in lepote; pasti ljubezenske strasti; prijateljstvo; nezvestoba; upanje in resignacija; doseganje nesmrtnosti s poezijo in čisto ljubeznijo. Spremno besedo napisal Tine Logar.

  O avtorju

  -William Shakespeare-

  Zanimivosti o življenju in delu Williama Shakespearja

  V elizabetinskem obdobju so plemiči začeli finančno podpirati umetnike, med njimi tudi igralce, in prav nič nenavadnega ni bilo, če je imel ugleden član takratne družbe svojo lastno igralsko skupino (imela jo je tudi Elizabeta I.). Sčasoma so nastale tudi igralske skupine, ki niso bile odvisne od bogatih mecenov in so se preživljale z gostovanji po vaseh in mestih, kjer so nastopale na dvoriščih gostiln.

  William Shakespeare si je že kot otrok v domačem kraju na semnjih in ob praznikih ogledal več predstav potujočih igralskih skupin in tako vstopal v svet dramske umetnosti.

  Komaj osemnajstleten se je moral poročiti z osem let starejšo Anne Hathaway, ker je pričakovala njegovega otroka. V zakonu, ki ni bil prav srečen, na kar večkrat namiguje v svojih delih, so se rodili trije otroci – Susanna ter dvojčka Hamnet in Judith.

  Od leta 1594 pa do konca svoje kariere je bil Shakespeare član gledališke skupine Lord Chamberlain's Men, ki se je leta 1603, ko je postal njen pokrovitelj kralj Jakob I., preimenovala v King's Men. Iz ohranjenih zapisov vidimo, da je rad igral junaške vloge, nastopil pa je tudi kot duh v Hamletu.

  Leta 1599 je zasedel eno izmed vodilnih mest v gledališču Globe (tedaj je bil že desetletje delničar gledališča Blackfriars), vsa naslednja leta pa je tudi vztrajno dokupoval zemljo in nepremičnine v Stratfordu.

  Umrl je po veseljačenju na svoj rojstni dan leta 1616, pokopan pa je v župnijski cerkvici v rojstnem kraju.

  Verjetno segajo začetki Shakespearjevega pisateljevanja v konec osemdesetih ali začetek devetdesetih let 16. stoletja, jedro njegovega dela pa so: dolgi pripovedni pesnitvi Venera in Adonis (1593) in Ugrabitev Lukrecije (1594), zbirka Soneti (1609) in 37 dram, napisanih v letih 1590 do 1613. Ohranjena so tudi njegova manj znana lirska dela Tožba zaljubljene, Zaljubljeni romar, Pesmi na razne napeve ter Feniks in grlica.

  Več o avtorju

   

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji