Skrivam, torej sem: življenjski nauki pacientov slavnih terapevtov in drugih znanih oseb s psihičnimi težavami

Image for Skrivam, torej sem: življenjski nauki pacientov slavnih terapevtov in drugih znanih oseb s psihičnimi težavami from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Skrivam, torej sem: življenjski nauki pacientov slavnih terapevtov in drugih znanih oseb s psihičnimi težavami

  Mehka - 08. jun 2020
  ( 18 )
  ISBN/EAN:P_9789617090482
  Redna cena: 17,70 €

  Aljaž Jelenko je magister psihologije. Študijsko se je izpopolnjeval na Oddelku za klinično psihologijo Univerze Denis Diderot v Parizu. Stalno je zaposlen kot analitik človeških virov v Evropski centralni banki.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 17,70 €
  Predviden rok dobave: 9 - 14 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Aljaž Jelenko je magister psihologije. Študijsko se je izpopolnjeval na Oddelku za klinično psihologijo Univerze Denis Diderot v Parizu. Stalno je zaposlen kot analitik človeških virov v Evropski centralni banki.

  Francoska psihiatrinja Piera Aulagnier je nekoč zapisala, da človeško bitje brez možnosti skrivanja lastnih misli – in hkratnega doživljanja ugodja ob tem – ni nič drugega kot govoreč robot. Človeško trpljenje se tako v veliki meri začne, ko je ogrožena možnost tovrstne skrivne intime, posameznikovi simptomi pa so velikokrat zgolj način poskusa njene vzpostavitve ali obrambe. Ta knjiga poskuša na poljuden način predstaviti tematiko skrivnosti skozi resnične zgodbe pacientov znanih analitikov in terapevtov (od Freuda, Winnicotta, Kleinove, Lacana do Fonagya) ter znanih oseb iz preteklosti (kot je Vincent Van Gogh) ali sedanjosti (kot je francoska pisateljica Agnès Desarthe).

  Iz pogovora z avtorjem smo izvedeli:
  Knjiga je namenjena tako širšemu bralstvu kot tudi posameznikom, ki se z vedami kot so psihologija, psihoterapija, socialno delo ali psihiatrija ukvarjajo profesionalno. Praktično komurkoli, ki ga zanima človeško življenje – bodisi iz razloga, ker bi si želel osmisliti lastno trpljenje ali ker bi želel pomagati drugim. In komurkoli, ki meni, da je človeško življenje, hkrati s tem pa tudi psihoterapija in podobne vede, veliko bolj umetnost kot znanost.

  Knjiga sporoča, da precejšen del človeškega trpljenja izvira iz stanja, ki ga poimenujem »občutek« ali »stanje razkritosti«. Gre za posameznikov občutek, da je za okolico in druge povsem razviden, predvidljiv in da se lahko z njim počne karkoli brez da bi se sam pred tem lahko branil.

  Veliko človeških in tudi civilizacijskih fenomenov lahko tako povežemo z načini vzpostavljanja skrivnosti, ki predstavlja delček posameznika in njegove realnosti, ki okolici ni dostopen. Tako slednje lahko opažamo v igri in delovanju malčkov, ko se denimo strastno pričnejo zanimati za določene stvari, potem pa za nekaj časa zanimanje usahne – saj želijo, da njihova želja ostane skrivnost. Ali pa v t.i. obredih prehoda, ko so mladostniki izolirani od lastnih mater, pod vprašaj pa postavijo tudi svoj lasten spol in se od njega distancirajo, s tem pa vzpostavijo prostor skrivnosti, delček sebe, ki ne sovpada z družbeno in biološko vlogo. Tovrstne tehnike lahko vidimo tudi v načinih, na katere se včasih pojavlja ženska homoseksualnost ali pa t.i. moška »menopavza«, imajo pa tudi razvojni potencial – že Freud je opazoval svojega vnuka, kako se je igral pred ogledalom na način, da se je hkrati pojavil na površini, tako da je bil povsem razviden, zatem pa počepnil in izginil. Po drugi strani pa lahko tudi široko paleto psihičnih motenj v veliko primerih razumemo kot načine vzpostavljanja ali obrambe skrivnosti. V knjigi tako opišem primere »prikrivanja skrivnosti«, »skrivanja tega, da nimamo ničesar skriti« ali pa tudi načine, kako posamezniki »izsilijo skrivnost«.

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2020
  • Število strani: 119
  • ISBN/EAN: 9789617090482
  • Mere izdelka vxš: 140 x 220 x 10
  • Vezava: Mehka
  • Datum Izida: 08.06.2020
  • Založba: Založba Primus, D.o.o.
  • Avtor: Aljaž Jelenko
  • Zbirka: Avtorji
  • Povprečna ocena:
   ( 18 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (11)
  (6)
  (1)
  (0)
  (0)
  ( 18 )

  Komentarji