Lu in posodica sreče - Natasja Nikolić

Šivilja in škarjice

Prelistaj me Image for Šivilja in škarjice from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Šivilja in škarjice

  Trda - 17. maj 2012
  ( 9 )
  ISBN/EAN:P_9789610123972
  Redna cena: 17,99 €

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 17,99 €
  Predviden rok dobave: 3 - 5 dni
  Dodaj v košarico

  Kupi v kompletu

  Kupi Šivilja in škarjice + Moj dežnik je lahko balon skupaj ter prihrani dodatnih 2,70 € (7.50%)

  Opis

  Živela je v starih časih na nekem gradu zelo prijazna deklica. Bila je šivilja in imela je ogromno dela, saj si je grajska gospa želela vedno novih oblek. In deklica je pridno šivala cele dneve.

  Utrujena je nekoč pomislila: "Kaj, ko bi jaz imela take škarjice, ki bi kar same obleko urezale?" In takšne škarjice je tudi dobila! Zdaj je bilo dekličino delo mnogo lažje. Vse do tistega dne, ko je za nenavadne škarjice izvedela hudobna grajska gospa.

  O avtorju

  -Dragotin Kette-

  Dragotin Kette, slovenski pesnik (19. januar 1876 - 26. april 1899).

  Poznan je po svojih pesmih. V obdobju ustvarjanja v Ljubljani je pisal novoromantično poezijo, ki je bila igriva in hudomušna. Dela, ki so nastala v tem obdobju, so npr. Ah, zapojte, Na blejskem otoku, Popotnica. V Novem mestu se je pesnikov odnos do narave spremenil. Temu je bila kriva neuslišana ljubezen. Opisuje kmetstvo in idilično pokrajino. Dela iz tega obdobja so npr. Na trgu, Lepa roža, Mlinarjeva Hčerka, Dejal je Vlah Elija itd. Po končani maturi odide v Trst, kjer preživi nekaj mesecev. Poezija zato postane bolj čutna in erotična. Dela v tem ustvarjalnem obdobju so npr. Tihe noči, Slovo, Adrija, Moj Bog itn.

  Pisal je tudi kratko impresionistično prozo ter dela za otroke (basni, pravljice, otroške pesmi in povesti) v času, ko je moral prekiniti šolanje, ter v zadnjih dveh letih gimnazije v Novem mestu. Njegova najbolj znana pravljica je Šivilja in škarjice (1896). Mladinska dela je objavljal v mladinskih revijah Angelček in Vrtec pod psevdonimom Siluška in v Ljubljanskem zvonu pod psevdonima Mihael Mihajlov ter Zvonoslav. Erotično poezijo je objavljal v Novi Nadi. Kettejeva mladinska dela so prevedena v češki, hrvaški, madžarski, makedonski, slovaški in srbski jezik (Dětské pohádky [2], Švelja i škarjice, A varrólány meg a bűvös olló).

  Nekatere njegove otroške pesmi so napol lirske: Stankova smrt, Tončkove sanje, Jurček Zidar in Žalostinka. Bil je navezan na naravo, živali in otroke. Za mladino je napisal največ basni bodisi v prozi bodisi v verzih. V teh se norčuje iz človeških napak in poveličuje njihove vrline. V 19. stoletju je bil tretji pomembnejši predstavnik mladinske književnosti za Levstikom in Stritarjem. Vse pravljice, basni in pesmi za otroke so bile prvič zbrane v zbirki z naslovom Basni in pravljice, ki je bila izdana v Celju leta 1990. Izdala jo je Mohorjeva družba.

  V času svojega življenja ni ničesar izdal v knjižni obliki. Po njegovi smrti je njegove pesmi uredil Anton Aškerc. Izdal jih je pod naslovom Poezije leta 1900, leta 1907 pa je izšla druga, pregledana izdaja Poezij. Ilustriral jo je Maksim Gaspari. Ostalo poezijo, pesmi in prozo za otroke, kratko prozo in pisma je v obliki Zbranega dela leta 1940 uredil France Koblar.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (3)
  (1)
  (0)
  (4)
  (1)
  ( 9 )

  Komentarji