Letne naročnine - Revije

Rdeča knjiga

Image for Rdeča knjiga from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Rdeča knjiga

  Trda - 17. jun 2015
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789612840785
  Redna cena: 29,00 €

  Knjiga predstavlja neprecenljiv dokument globoko človeške izkušnje enega največjih mislecev 20. stoletja, saj bralcu ponuja vpogled v intimno "empirično" ozadje njegovega poznejšega znanstvenega dela, zaradi česar je avtor objavo knjige za časa svojega življenja prepovedal.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 29,00 €
  Rok dobave: 5-7 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Avtobiografsko delo Rdeča knjiga, ki jo švicarski psihiater C. G. Jung sestavljal v času intenzivnega soočenja z lastnim nezavednim, je bila prvič objavljena posthumno. Skoraj 50 let je bila Rdeča knjiga le nekakšen mit, ki je ležal zaprt v sefu švicarske banke. Jung namreč knjige ni pisal z mislijo na bralce, ima namreč avtobiografski in ne znanstvenega značaj. Gre za dnevnik, ki ga je pisal zase in prinaša nova spoznanja o utemeljitelju analitične psihologije.

  Carl Gustav Jung (1875-1961), švicarski psihiater in psihoterapevt, je poznan kot utemeljitelj analitične psihologije. V svojem znanstvenem delu, ki je imelo velik vpliv ne le na psihiatrijo, ampak tudi na filozofijo, religiologijo, antropologijo in književnost, je Jung razvil številne koncepte, ki so danes nepogrešljiv del psihologije.

  Knjiga predstavlja neprecenljiv dokument globoko človeške izkušnje enega največjih mislecev 20. stoletja, saj bralcu ponuja vpogled v intimno "empirično" ozadje njegovega poznejšega znanstvenega dela, zaradi česar je avtor objavo knjige za časa svojega življenja prepovedal.

  Rdeča knjiga sestoji iz dveh glavnih delov (Liber Primus in Liber Secundus), ki ju zaokroža pričevanje z naslovom Prüfungen in trije dodatki.


  Recenzija Bukla

  Junga (1875–1961), švicarskega psihologa in enega najpomembnejših filozofov in psihologov dvajsetega stoletja, v slovenščini že dobro poznamo, saj je pri nas izšlo več odmevnih knjig (denimo Spomini, sanje, misli ter Človek in njegovi simboli). Že kmalu po njegovi smrti je postalo jasno, da obstaja tudi t. i. Rdeča knjiga, ki jo lahko smatramo za najbolj osebno Jungovo delo, ki pa je kljub svojemu eksperimentalnemu, do neke mere mističnemu značaju formativno vplivalo na njegove kasnejše teorije in delo nasploh. Jung jo je začel pisati (in tudi lastnoročno ilustrirati; slovenski prevod je brez grafičnega gradiva) okoli leta 1913, pri čemer je »uporabljal tehniko sistematičnih vaj, s katerimi je odstranil kritično pozornost ter ustvaril praznino zavesti«, s tem pa je skušal integrirati in razvijati različne dele svoje osebnosti. S temi tehnikami, ki jim je sledilo zapisovanje ter risanje, je skušal razumeti naravo samospoznanja, naravo duše, razmerje notranje iz zunanje moškosti in ženskosti, razmerje med posameznikom in sodobno družbo itn., poleg tega pa je skušal doumeti psihološke in zgodovinske učinke krščanstva ter napovedati prihodnji religiozni razvoj Zahoda. Društvo Jungovih dedičev je bilo dolgo časa mnenja, da je knjiga preveč osebnega značaja, da bi bila primerna za objavo, potem pa je leta 2009 izšla z izčrpno spremno študijo, ki jo je napisal zgodovinar psihoterapije Sonu Shamdasani, ki je na voljo tudi v slovenski izdaji. Za vse tiste, ki se želijo poglabljati v izvire Jungove misli.

  Samo Rugelj; Bukla 112-113

  O avtorju

  -Carl Gustav Jung-

  Carl Gustav Jung (1875—1961), švicarski psihiater, psiholog in filozof, se je začel že pri šestih letih zanimati za jezik in literaturo. Študiral je medicino na Univerzi v Baslu in delal kot psihiater v umobolnici v Zürichu, kjer je tudi predaval na univerzi. Nekaj časa je sodeloval s Sigmundom Freudom, katerega je prvič srečal leta 1907, a se je pozneje odmaknil od njegovih naukov ter razvil lastno teorijo osebnosti in podzaveti. Leta 1913 je imel vizijo strašne poplave, ki je opustošila vso Evropo, in videl na tisoče ljudi utoniti, preden se je voda spremenila v kri. Bal se je že za lastno razsodnost; a se je naslednje leto začela prva svetovna vojna. Po tistem je do leta 1928 izvajal bolečo samoanalizo, ki je postavila temelje njegovih poznejših teorij. Po vojni je veliko potoval po Afriki, Ameriki in Indiji. Leta 1946 se je upokojil in po ženini smrti leta 1956 se je umaknil iz javnosti. Umrl je leta 1961 v Zürichu.
  Jung je bil dober poznavalec filozofije, mitologije, religije, simbolizma zapletenih mističnih tradicij gnosticizma, alkemije, kabale, hinduizma in budizma. Skrbno je zapisoval svoje sanje, fantazije in vizije ter jih celo narisal, poslikal in izdeloval kipe. Sčasoma se je izoblikovala njegova teorija osebnosti, ki jo deli na zavestni um, osebno podzavest ter kolektivno podzavest človeštva. Pomagal si je s teorijo arhetipov, tj. nenaučenih nagnjenj k doživljanju na določen način, ki izraža duhovne potrebe.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2015
  • Število strani: 570
  • ISBN/EAN: 9789612840785
  • Mere izdelka vxš: 23,5 x 17
  • Vezava: Trda
  • Datum Izida: 17.06.2015
  • Založba: Beletrina
  • Avtor: Carl Gustav Jung
  • Zbirka: Koda
  • Povprečna ocena:
   ( 0 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji