Prvotnost: Poema o ljubezni

Image for Prvotnost: Poema o ljubezni from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Prvotnost: Poema o ljubezni

  Trda - 13. jul 2018
  ( 46 )
  ISBN/EAN:P_9789610145462
  Redna cena: 24,99 €

  Prvotnost – poema o ljubezni je prvič izšla že leta 2003. Zdaj je na novo zaživela z ilustracijami Jureta Engelsbergerja. Obravnava vprašanja ljubezni, telesnosti in vpetosti v ta svet.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 24,99 €
  Predviden rok dobave: 3-5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Bilo je v tistik časih, ko ljudje še niso poznali ur. Živeli so, kakor še danes živijo ribe v oceanih.
  Z vsem svojim bitjem so čutili, da pripadajo nečemu večjemu.
  Le v sanjah so stopali v druge svetove, ki so bili lahko osupljivo drugačni, a se niso zdeli zato nič manj resnični.


  Prvotnost – poema o ljubezni je prvič izšla že leta 2003. Zdaj je na novo zaživela z ilustracijami Jureta Engelsbergerja. Obravnava vprašanja ljubezni, telesnosti in vpetosti v ta svet.

  Pisatelj uporablja samosvoj magični jezik z večpomensko simboliko. Mladega bralca bo potegnilo v vrtinec ljubezni in v razmišljanje ter iskanje samega sebe. Zreli bralec pa bo v besedilu prepoznal tudi Jungove arhetipe, kolektivno podzavest celotnega človeštva, spominske sledove pračloveške biti.

  Feri Lainšček (1959), pesnik, pisatelj, scenarist, dramatik, urednik, piše za otroke, mladino in odrasle in je, kot pravi sam, samorastnik in samohodec. Za svoje literarno ustvarjanje je dobil številne nagrade in priznanja.


  ***

  ORIGINS – A POEM ABOUT LOVE
  Written by Feri Lainšček
  Illustrated by Jure Engelsberger

  Foreword written by Darka Tancer Kajnih This mysterious tale, full of symbols about love, was first published in 2003. Now it will come to life once more with illustrations by Jure Engelsberger. The novel deals with the issues of love, physicality and the connection with this world. The writer uses original magical language with polysemic symbols. It will pull young readers into a whirlpool of love and make them reflect and search for themselves. Mature readers will recognize Jung’s archetypes and the collective unconscious of the entire human race in the text.

  Hinko Smrekar Award 2018 for illustration, the Golden Pear Award 2019.

  Format: 18.5 x 24.5 cm, 128 pages | Age: 16+


  ***

  Mediji o knjigi


  »Lirična zgodba o človeku kot iskalcu presežnega« - Samo Rugelj, Bukla

  »Priznanje Hinka Smrekarja je dobil Jure Engelsberger za ilustracije v knjigi Prvotnost : poema o ljubezni Ferija Lainščka, ki jo je leta 2018 izdala Mladinska knjiga. Izrazito slikarski in čutni so poudarki v gurah in drugih motivih v ilustracijah. Podobe so mehko izrisane, tudi nežne, z dokaj minimalističnim likovnim pristopom, saj manj pomeni več, meni žirija.« - Jožica Grgič, Delo

  »Na svoj seznam boste gotovo dodali knjigo Prvotnost- poema o ljubezni Ferija Lainščka, ki je prejela priznanje zlata hruška 2019 za izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo.« - Nejc Krevs, Televizija Slovenija

  »To je moj prvi roman, ki je nastal z metodo aktivne imaginacije. Lahko temu rečemo tudi med pogovorom z nezavednim, saj sem ga tako rekoč izsanjal.« - Feri Lainšček v intervjuju za Delo, Sobotno prilogo

  O avtorju

  -Feri Lainšček-

  Lainščka ne moramo označiti le kot pisatelja, temveč tudi kot pesnika, dramatika, scenarista, soustvarjalca literarnih revij in avtorja številnih besedil slovenskih pevcev ter skupin. Lainšček je avtor, ki piše tako za odrasle, kot za mladino in otroke.

  Lainšček že od vsega začetka ustvarja v okolju, kjer kultura in umetnost nimata pravega zaledja. Lainšček je zaslovel z romani, uveljavil pa se je tudi na področju mladinske književnosti, kratke proze, radijske in lutkovne igre, filmskih scenarijev in kot tekstopisec popevk ter šansonov. Za svoje literarno delo je prejel več nagrad: Kajuhovo za roman Raza, nagrado Prešernovega sklada za roman Ki jo je megla prinesla, kresnika za romana Namesto koga roža cveti in Muriša ter večernico za zbirko pravljic Mislice. Posamezni romani so prevedeni že v madžarščino, angleščino, nemščino, hrvaščino, češčino, španščino in katalonščino, pravljice pa tudi v porabščino (izšle so v zbirki Med Muro in Rabo, ki jo izdaja založba Franc-Franc).

  Leta 1981 je začel pisati poezijo. Zbirka Ne bodi kot drugi (2007) je postala izjemno brana. Oblikovno preproste in spevne (tudi uglasbene) pesmi, ki z ženskim in moškim glasom izpovedujejo ljubezensko čustvo v vseh možnih odtenkih in fazah - od silovite medsebojne predanosti do nesrečne osamljenosti - so (tudi na spletnih straneh) osvojile neverjetno širok krog bralcev različnih starosti. Knjigi je bila priložena še zvočnica, na kateri pesmi interpretirata dramska igralca Polona Juh in Vlado Novak (ki je igral tudi glavno vlogo v filmu Petelinji zajtrk), uvodno in zaključno pesem pa avtor sam, zadnjo celo v prekmurščini. Njegovi literarni liki so pogosto ljudje z dna socialne lestvice, skoraj praviloma pa se nahajajo v nekem eksistenčno mejnem položaju.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (46)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 46 )

  Komentarji