Pripovedništvo Jožeta Kerenčiča

Image for Pripovedništvo Jožeta Kerenčiča from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Pripovedništvo Jožeta Kerenčiča

  Mehka - 02. feb 2022
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789617118575
  Redna cena: 29,00 €

  Pripovedna proza Jožeta Kerenčiča je bila zaradi ideoloških vzgibov in njegovega političnega predvojnega delovanja skozi desetletja skorajda neraziskana, po osamosvojitvi Slovenije pa v večji meri prezrta. Ker je obravnavani avtor eden izmed manj vidnih predstavnikov socialnega realizma, se je njegovim proznim delom posvetilo bore malo literarnih zgodovinarjev. Jože Kerenčič je v obdobju med vojnama bil izjemno aktiven klicatelj revolucije in vstajniški govornik v vzhodnoštajerskem prostoru.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 29,00 €
  Predviden rok dobave: 3-5 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  »Pripovedna proza Jožeta Kerenčiča je bila zaradi ideoloških vzgibov in njegovega političnega predvojnega delovanja skozi desetletja skorajda neraziskana, po osamosvojitvi Slovenije pa v večji meri prezrta. Ker je obravnavani avtor eden izmed manj vidnih predstavnikov socialnega realizma, se je njegovim proznim delom posvetilo bore malo literarnih zgodovinarjev. Jože Kerenčič je v obdobju med vojnama bil izjemno aktiven klicatelj revolucije in vstajniški govornik v vzhodnoštajerskem prostoru.

  Kerenčičevo strokovno, politično in literarno delo je bilo leta 1941, ko je bil na višku svojih vitalnih in ustvarjalnih moči, nasilno pretrgano,zato njegov literarni opus ni obsežen, a pomembno dopolnjuje podobo slovenskega socialnega realizma. Laura Mohorko je pisatelja Jožeta Kerenčiča, ki je v svojih novelah prepričljivo ubesedil težko življenje človeka na obrobju Slovenskih goric in svoj pogled mestoma vsaj za hipec usmeril tudi v lepoto s soncem obsijanih valovitih gričev domače pokrajine, prepričljivo umestila v slovensko književnost socialnega realizma in literarni zemljevid vzhodnoštajerskih besednih umetnikov, v družbo Stanka Vraza, Božidarja Flegeriča, Milene Mohorič, Antona Ingoliča, Ivana Potrča in drugih.«


  - dr. Jožica Čeh Steger

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji