Podoba in njena zunanjost

Image for Podoba in njena zunanjost from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Podoba in njena zunanjost

  Mehka - 18. jul 2018
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789616376808
  Redna cena: 25,00 €

  Avtor Tomo Stanič se v knjigi loteva nekaterih temeljnih vprašanj teorije umetnosti: statusa podobe nasploh in posebej statusa podobe v modernizmu, ki bi ga lahko imenovali gibanje »ikonoklazma«.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 25,00 €
  Predviden rok dobave: 3 - 7 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Avtor Tomo Stanič se v knjigi loteva nekaterih temeljnih vprašanj teorije umetnosti: statusa podobe nasploh in posebej statusa podobe v modernizmu, ki bi ga lahko imenovali gibanje »ikonoklazma«. Povezuje teorijo umetnosti s psihoanalitično teorijo skozi vprašanje vzajemnega delovanja umetniškega dela oziroma podobe in gledalca. Poiskati skuša točke stika, ki kažejo njuno neizbežno prepletenost. Osnovna hipoteza je, da se pri (nekaterih) umetniških delih nekaj upodobi na način pozitivne vsebine, nekaj pa vznikne kot zunanjost in pade v red nemožnega in spodletelega. Slika nekaj naslika, nekaj pa tako rekoč ustvari oziroma povzroči. Tako se v podobo lahko vpišejo nevidno, praznina ali izbris, tako da je podoba nazadnje strogo odvisna od tega, kar je v njej odsotno.

  Knjiga navaja vrsto konkretnih primerov, kjer je pomembneje tisto, kar nam določeno delo prikrije, kot pa tisti del, ki nam ga daje v videnje. Analiza izbranih primerov obsega Baconovo slikarstvo (dotik, zunanjost/ notranjost telesa), Munchov Krik (prisotna odsotnost glasu), Opalko (časovna dimenzija podobe), Hopperja (zunanjost vidnega polja vpisana v notranjost), Marcela Duchampa (razcep prostora umetnosti), Jeffa Walla (podoba kot presežek videza nad fotografiranim scenarijem) itd.

  Vsako obravnavano delo tvori sebi lastno nevidno, zunanjost, ki je v jedru drugačna od upodobitve in kot taka neprevedljiva v pozitivno vsebino. Njena edina pojavna oblika je na način nemožnosti, nevidnosti, neskladja ali dobesedne zunanjosti.

  Tomo Stanič (1982) je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo, končal magistrski študij kiparstva na ALUO ter doktoriral na Filozofski fakulteti pri prof. Mladenu Dolarju. Je avtor knjige Arhitekturni gledalec (Studia humanitatis 2010), od leta 2010 eden od urednikov revije in založbe Praznine ter avtor besedil s področja umetnosti in arhitekture, ki jih objavlja v revijah Praznine, ŠUM in Problemi, kot tudi zunanji sodelavec na Fakulteti za arhitekturo, o sodobni umetnosti pa je predaval v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje MAO, v Moderni galeriji in v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani.

  O avtorju

  -Tomo Stanič-

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji