Vpišite vašo šolo

Pleše v somraku

Image for Pleše v somraku from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Pleše v somraku

  Trda - 20. dec 2012
  ( 2 )
  ISBN/EAN:P_9789612741402
  Redna cena: 30,00 €

  Za roman Pleše v somraku je Miljenko Jergović oktobra 2012 prejel nagrado Angelus, eno najuglednejših evropskih književnih nagrad.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 30,00 €
  Rok dobave: 2-3 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Za roman Pleše v somraku (v izvirniku: Srda pjeva, u sumrak, na Duhove) je Miljenko Jergović oktobra 2012 prejel nagrado Angelus, eno najuglednejših evropskih književnih nagrad

  Osrednji dogodek v romanu Miljenka Jergovića je umor dvanajstletne Srde Kapurove, ki s svojim čudovitim plesom iz Zagrebčanov na prometni ulici, kjer rdeča na semaforju vselej gori predolgo, mami denar in nasmehe. Zgodba se razvije iz petih različnih smeri – s Srdo Kapurovo je povezanih pet junakov z izjemnimi življenjskimi zgodbami, katerih korenine sežejo v Srbijo, na Hrvaško in v Bosno. Kdo od njih je njeno truplo pustil ležati v praznem stanovanju?

  Pisateljevo izhodišče neobligatorno strmi – bralec naj sam presodi, kdo je zakrivil umor. Zgodba, zastavljena kot svojevrstna rašomonska struktura, namreč ni detektivski roman; Jergovićeva epika se nemalo razlikuje od žanrskega pisanja; dejali bi, da prej pripada žlahtni andrićevski tradiciji.

  Pisatelj s prepoznavno avtentičnim slogom za protagoniste izbere like, ki simbolizirajo skrajnosti jugoslovanske identitete. Vojne na območju nekdanje Jugoslavije niso porušile le stavb in tovarn – strmoglavile so človečnost in sočutje ljudi in napravile, da so se spremenili v zveri, katerih delovanje (neredko) vodi nacionalizem. Zato, kot pravi avtor, »dandanes na hribovitem Balkanu vsi slabi ljudje končajo slabó, vsi dobri pa tragično«.

  Delo zagotovo najbolj branega sodobnega avtorja z območja nekdanje Jugoslavije
  je pomemben gradnik zdajšnje južnoslovanske književnosti, ne le zato, ker bralcem ponuja neponovljivo priložnost, da so udeleženi pri gradnji sveta, ki jim je sočasno znan in neznan, pač pa tudi zato, ker tistim, ki želijo razumeti odnose v nekdanji Jugoslaviji, ni treba posegati po socioloških in psiholoških študijah – dovolj je, da preberejo katerega od del nenehno nagrajevanega in prevajanega Miljenka Jergovića.

  "Toda takrat, v mesecu, ki je sledil govoru na Kosovem polju, se Lazar ni povsem zavedal, kaj se mu dogaja. Kakor da bi bil ves čas malce pijan, čeprav ni ničesar pil, in kakor da bi ga, norca, neprenehoma oblivali valovi nekakšne notranje sreče, nerazložljive in nevarne, ki mu je meglila zavest ter ga osvobajala slehernega strahu in previdnosti. Če bi mu takrat kdo naročil, naj mačko angleških turistov reši tako, da se golih prsi postavi pred drveč tovornjak, bi v imenu jugoslovanskega gostoljubja in lastne časti to zanesljivo tudi poskušal. Nemara bi mu celo uspelo, kajti tistega julija je Lazar Hranilović v lastnem življenju odigral vlogo Supermana."

  Večer s pisateljem Miljenkom Jergovićem - Planet Siol.net (20.12.2012)

  Medijski odzivi na gostovanje Miljenka Jergovića v Ljubljani:

  - TV Slovenija 1 (Kultura): Nov prevod Jergovića

  - Delo (Književni listi): Miljenko Jergović: Prisotna odsotnost Jugoslavije

  - Val 202 (Kulturnice): Miljenko Jergović: Pleše v somraku (6:09-8:39)

  - Dnevnik: Glas tistih, ki "ne obstajajo"

  - Delo (Sobotna priloga): Zgodbe, v katerih ljubezni ni več, so najlepše

  - Planet Siol.net: Sanjam o tem, da pišem

  - TV Slovenija 1 (Osmi dan): Miljenko Jergović o "zgodbi, pomembnejši od gospodarske krize"

  - Val 202 (Nedeljski gost): Lepo je videti zrevoltirane Slovence!

  - AirBeletrina: Kdo je danes normalen? 

  O avtorju

  -Miljenko Jergović-

  Miljenko Jergovič se je rodil leta 1966 v Sarajevu, kjer je diplomiral iz filozofije in sociologije.

  Njegova proza in poezija sta neizmerno priljubljeni in prevedeni v dvajset svetovnih jezikov. Že s prvencem, zbirko kratkih zgodb Sarajevski Marlboro, je nemudoma dosegel visok ugled, s knjigami, ki so mu sledile – vse po vrsti vrhunske kakovosti –, pa ga vedno znova le še potrjuje. Obenem sodi med redke avtorje, ki so enako blizu kritikom kot bralcem: njegova dela so presečišče kritiškega in bralskega okusa.

  Od poletja 1993 živi v Zagrebu. Piše poezijo, prozo in eseje, dela tudi kot novinar. Njegovi romani in zgodbe so bili prevedeni v dvajset jezikov.

  Dela: Opservatorija Varšava (1988), Uči li noćas neko u ovom gradu japanski? (1992), Himmel Comando (1992), Sarajevski Marlboro (1994), Karivani i druge priče 1992–1996 (1995), Preko zaleđenog mosta (1996), Naci bonton (1998), Mama Leone (1999), Zgodovinska čitanka 1 (2000), Kažeš anđeo (2000), Hauzmajstor Šulc (2001), Buick Riviera (2002), Dvorci iz orehovine (2003), Rabija i sedam meleka (2004), Inšallah Madona, inšallah (2004), Glorija in excelsis (2005), Ruta Tannenbaum (2006), Zgodovinska čitanka 2 (2006), Žrtve sanjaju veliku ratnu pobjedu (2006), Drugi poljubac Gite Danon (2007), Srda pjeva, u sumrak, na Duhove (2007), Volga, Volga (2009) in Transatlantic mail (skupaj s Semezdinom Mehmedinovićem, 2009).

  Nagrade:
  - nagrada Mak Dizdar za pesniško zbirko Opservatorija Varšava (1988)
  - Goranova nagrada za pesniško zbirko Opservatorija Varšava (1988)
  - nagrada Veselko Tenžera za novinarsko delo (1990)
  - nagrada Ksaver Šandor Gjalski za zbirko kratkih zgodb Sarajevski Marlboro (1994)
  - posebna mirovna nagrada Erich-Maria Remarque mesta Osnabrücka (1995)
  - nagrada Premio Grinzane Cavour za zbirko kratkih zgodb Mama Leone (2003)
  - nagrada Matice Hrvatske za književnost i umetnost August Šenoa za novelo Buick Rivera (2002),
  - nagrada Društva pisateljev Bosne in Hercegovine za roman Dvorci od orehovine (2003),
  - letna nagrada hrvaškega časopisa Jutranji list za najboljše prozno delo za roman Dvorci iz orehovine (2004),
  - nagrada Kočićevo pero za roman Dvorci iz orehovine (2004),
  - nagrada Meša Selimović za najboljši roman leta na območju BiH, Srbije, Hrvaške in Črne gore za roman Ruta Tannenbaum (2007),
  - zlata arena 55. puljskega filmskega festivala za najboljši scenarij, za film Buick Rivera (skupaj z Goranom Rušinovićem, 2008),
  - mednarodna nagrada Letterature dal Fronte mesta Cassino za zbirko kratkih zgodb Sarajevski Marlboro (2009).

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Oglejte si več iz oddelkov:

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (2)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 2 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji