Partizani

Prelistaj me Image for Partizani from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Partizani

  Trda - 31. maj 2020
  ( 3072 )
  ISBN/EAN:P_9789612824105
  Redna cena: 64,95 €

  Dolgo pričakovana knjiga je prva, ki prinaša celostni prikaz nastanka in razvoja partizanskega gibanja na tleh Kraljevine Jugoslavije. Avtor v njej temeljito osvetli razmerja znotraj partizanske organizacije in druge nacionalistične vojaške formacije, pojasni pa tudi razmerja med partizani in zavezniki v protihitlerijanski koaliciji.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 64,95 €
  Brezplačna dostava
  Rok dobave: 2-3 dni
  Dodaj v košarico

  Kupi v kompletu

  Kupi Partizani + Čas odločitev skupaj ter prihrani dodatnih 4,94 € (5.05%)

  Opis

  Ponatis!

  Druga svetovna vojna je bila najtežja preizkušnja v krvavi zgodovini jugoslovanskih narodov. Ste vedeli, da se je poleg partizanov na Balkanu borilo še veliko drugih vojaških skupin? Ste vedeli, da je bilo žrtev ogromno, med domačini več kot milijon?

  Ta in številna druga dejstva in razkritja o bojih, ki so med drugo svetovno vojno potekali na ozemlju nekdanje Jugoslavije, boste lahko kmalu MED PRVIMI prebrali v čisto novi knjigi Partizani, ki jo je po več desetletjih temeljitega študija napisal naš znani in ugledni zgodovinar dr. Jože Pirjevec.

  PRVI CELOSTNI PRIKAZ PARTIZANSKEGA GIBANJA na tleh Kraljevine Jugoslavije!

  ● Kako so se med drugo svetovno vojno organizirali partizani in druge vojaške formacije (četniki, ustaši, balisti ...)?
  ● Kdo je vlekel niti v ospredju in kdo v ozadju?
  ● Kako so partizani manevrirali med silami osi, Sovjetsko zvezo in lastnimi cilji?
  ● Nepredstavljivi vojni zločini na vseh straneh ...

  Dolgo pričakovana knjiga je prva, ki prinaša celostni prikaz nastanka in razvoja partizanskega gibanja na tleh Kraljevine Jugoslavije. Avtor v njej temeljito osvetli razmerja znotraj partizanske organizacije in druge nacionalistične vojaške formacije, pojasni pa tudi razmerja med partizani in zavezniki v protihitlerijanski koaliciji.

  O avtorju

  -Jože Pirjevec-

  Jože Pirjevec je preživel otroška in mladostna leta v Trstu, kjer se je rodil leta 1940. Rasel je v družini, ki mu je vcepila močno ljubezen do domovine, čeprav se je po vojni izselila iz Sežane zaradi odklonilnega odnosa do Titovega režima. Po končani filozofski fakulteti na Univezi v Trstu je nadaljeval študij na Normalki v Pisi, elitni italijanski visoki šoli, ki mu je odprla okno v svet. Diplomiral je iz zgodovine z razpravo o odnosih med slovanskimi in italijanskimi patrioti v času risorgimenta. Nato je obiskoval Diplomatsko akademijo na Dunaju in leta 1978 doktoriral na ljubljanski univerzi.

  Od leta 1971 je poučeval zgodovino Vzhodne Evrope na Univerzi v Pisi, pozneje pa isti predmet oziroma zgodovino slovanskih narodov v Trstu in v Padovi, kjer je leta 1986 postal redni profesor. Od leta 2001 poučuje sodobno zgodovino na Fakulteti za humanistične študije v Kopru, sodeluje pa tudi s tamkajšnjim Znanstveno-raziskovalnim središčem. Svoje delo je posvetil problematiki mednarodnih stikov, kar ga je popeljalo v velike znanstvene centre: Dunaj, München, London, Moskvo, Rim, Paris, Berlin, Washington, New York, Boston, Prago, Varšavo, Oslo, Beograd, Zagreb, Ljubljano. To so mu omogočile prestižne štipendije, od katerih velja omeniti predvsem štipendijo A. von Humboldt-Stiftung.

  V zadnjih tridesetih letih je poleg številnih člankov objavil tudi devet monografij, ki so posvečene predvsem zgodovini slovenskega in jugoslovanskega prostora v 19. in 20. stoletju. Njegovo delo je bilo nagrajeno v Italiji in v Sloveniji, kjer mu je komisija Zoisovega sklada leta 2007 podelila naslov ambasador znanosti. Že vrsto let je član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Za njegov angažma na družbenem polju pa mu je leta 2011 Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja podelila listino ZZB NOB Slovenije.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenščina
  • Leto izida: 2020
  • ISBN/EAN: 9789612824105
  • Vezava: Trda
  • Datum Izida: 31.05.2020
  • Založba: Cankarjeva založba
  • Avtor: Jože Pirjevec
  • Povprečna ocena:
   ( 3072 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (1324)
  (19)
  (36)
  (85)
  (1608)
  ( 3072 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji

  Temeljno delo o Partizanih
  Anonymous , 17-07-2020
  Avtor je v knjigi res celostno obdelal partizansko gibanje, bralec lahko sledi poteku boja od časa zasedbe Jugoslavije do osvoboditve. Knjiga ničesar ne olepšuje in podaja vsa dejstva, ne glede na njihovo breme za Partizane, ter vse (mednarodne) okoliščine, v katere je bil ta prostor takrat vpet. Kot pomanjkljivost lahko navedem, da avtor ni obdelal vseh virov, ki so mu na razpolago, zato manjkata pogled Vatikana (o tem nekaj Salmič v knjigi "Brez vsakršnih predsodkov") in predvsem pogled nemškega generalštaba na dogajanje v Jugoslaviji. Posledično avtor ne ve, da je bila Ljubljanska pokrajina Hitlerjev projekt mednarodnega pomena. Objavljeni pogovori firerja z generali (Stabsgespäche, Lagebesprechungen) razkrivajo njegov citat, da je potrebno Ljubljano prepustiti Italijanom z namenom, da če se bo potrebno kadarkoli vojskovati z Italijani, bodo lahko začeli spor ravno v zvezi z Ljubljano. Ti arhivi so celo v Muzeju NOB v Mariboru (objavil Karner). V nemškem državnem arhivu (Bundesarhiv) tudi ni bil predelan "Bestand R2", ampak zgolj dokumenti zunanjega ministrstva. Skratka, dobra knjiga, ki celostno obravnava partizansko gibanje, vendar s pomanjkljivostmi, zato samo 4*.