Gerotranscendenca: razvojna teorija o dobrem staranju

Image for Gerotranscendenca: razvojna teorija o dobrem staranju from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Gerotranscendenca: razvojna teorija o dobrem staranju

  Trda - 27. okt 2017
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789619428702
  Redna cena: 29,00 €

  Delo upravičeno kritizira normativnost prevladujočih pristopov k procesu staranja, ki izhajajo iz neoliberalističnih imperativov: »aktivnost, produktivnost, učinkovitost, individualnost, neodvisnost, stvaren pogled na svet«.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 29,00 €
  Predviden rok dobave: 3-5 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Delo upravičeno kritizira normativnost prevladujočih pristopov (teoretskih, strokovnih) k procesu staranja, ki izhajajo iz neoliberalističnih imperativov: »aktivnost, produktivnost, učinkovitost, individualnost, neodvisnost, stvaren pogled na svet«. Kar sili v nenehno aktivnost in tekmovanje, in ljudi, ko temu imperativu ne morejo več slediti, navdaja z občutki krivde. Kar lahko, opozarja avtor, »povzroči stvarni sindrom družbenega zloma«.  

  Avtor skladno s tem izziva prevladujoče izhodišče v raziskovanju pogojev življenja starejših in njihovega odnosa do sebe in družbenega sveta, ki prisega na »aktivacijo« starih ljudi: Tornstam zagovarja tezo, da je »umik«, ki ga prevladujoči pristopi obravnavajo kot družbeno vsiljen proces, pravzaprav naraven proces, poseben stadij, ki vrh doseže z »gerotranscendenco« (»postati moder«), kamor človeka vodi naravna težnja ...

  Delo nedvomno pomeni obogatitev družboslovnega vedenja o starosti in staranju in bo kot tako uporabno za raziskovalce in raziskovalke na različnih akademskih področjih (gerontologija, sociologija, socialna psihologija, ipd.) ter študentom in študentkam na vseh stopnjah študija. In čeprav gre za delo izpod peresa sociologa in gerontologa, le-to nikakor ni omejeno na akademsko publiko. Ima tudi aplikativno vrednost in bo koristno za strokovno javnost s področja gerontologije in podobnih področij, oblikovalce različnih javnih politik (v prvi vrsti pa socialne, družinske in zdravstvene politike), nenazadnje pa tudi za širšo javnost.

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji