Velikani slovenske poezije - Oton Župančič

Image for Velikani slovenske poezije - Oton Župančič from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Velikani slovenske poezije - Oton Župančič

  22. sep 2014
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789610132561
  Redna cena: 24,98 €

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 24,98 €
  Predviden rok dobave: 3-5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  S svojo pesniško nadarjenostjo, življenjsko izkušnjo, miselno globino in gorečim srcem so ustvarili dragoceno izročilo – poezijo najvišjega izraza in izbrane oblike: od Prešerna, »stvaritelja« slovenskega pesniškega jezika, do Murna in Župančiča, predstavnikov razcveta poezije moderne v 20. stoletju. Komplet Velikani slovenske poezije zajema približno iz stoletnega obdobja slovenske poezije. 

   

  Ti skrivnostni moj cvet, Umetnik in ženska, Prišla si, Manom Josipa Murna-Aleksandrova, 

  Ob Kvarneru, Veš, poet, svoj dolg …  

   

  Župančič je s smrtjo »batjuške« Murna – Aleksandrova leta 1901 izgubil najbližjega prijatelja. Potem ko je več let preživel v tujini: v Parizu, na Dunaju …, in se zavedel razlike med modernim svetom in domačijo, se je proti koncu leta 1910 vrnil v Ljubljano »mlad, vroč, bojevit, željan dela, nikamor vezan, nagnjen v bodočnost.« 

   

  Pesnik išče dom, več: domovino!  

  Slovenskemu jeziku je dal bogastvo, slikovitost, gibčnost in blesk, kakor le Prešeren pred njim. Napolnil jo je s čustvi in mislimi modernega človeka, z radostjo, pogumom, energijo, voljo do življenja … Koval je srca in značaj Slovencev ter premikal obzorje. 


   

  O avtorju

  -Oton Župančič-

  Oton Župančič (1878–1949) je bil pesnik, dramatik, esejist in prevajalec, predstavnik slovenske moderne.

  Gimnazijo je obiskoval v Novem mestu in končal v Ljubljani. Med letoma 1896 in 1900 je na filozofski fakulteti na Dunaju študiral zgodovino in zemljepis. Po nedokončanem študiju se je najprej vrnil v Ljubljano, nato pa živel v večjih evropskih mestih, med drugim v Parizu in na Dunaju.

  Po vrnitvi v Ljubljano je postal dramaturg v takratnem Deželnem gledališču, leta 1913 pa mestni arhivar. Od leta 1920 je bil spet dramaturg, od leta 1929 do upokojitve pa upravnik Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani. Bil je med ustanovitelji slovenskega kluba PEN in med prvimi člani Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Med drugo svetovno vojno je sodeloval z Osvobodilno fronto, po koncu vojne pa v javnem in političnem življenju, bil poslanec v ljudski skupščini.

  Njegova poezija tvori enega najdragocenejših slovenskih umetniških opusov in obsega ljubezenske, osebnoizpovedne, domovinske, vojne, socialne pesmi. Njegova prva pesniška zbirka Čaša opojnosti je izšla leta 1899. Umetniški vrh je dosegel z zbirko Samogovori (1908), v kateri je izpovedal svojo ljubezen do domovine. Njegova zadnja zbirka Zimzelen pod snegom (1945) je povezana z zgodovinskimi dogodki druge svetovne vojne. Z otroško liriko (Pisanice, Lahkih nog naokrog, Sto ugank, Ciciban …) si je pridobil sloves najboljšega ustvarjalca otroške in mladinske poezije. Njegove pesmi so prevedene v več kot dvajset evropskih jezikov.

  V slovenščino je prevedel številne klasike evropske književnosti – Shakespearja, Danteja, Villona, Calderóna, Molièrja, Goetheja, Balzaca, Stendhala, Dickensa, Tolstoja …

  Leta 1948 ga je ljubljanska univerza imenovala za častnega doktorja. Ob njegovi sedemdesetletnici mu je tedanja oblast podelila častni naziv ljudski umetnik.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji