Ciciban (+ CD)

Image for Ciciban (+ CD) from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Ciciban (+ CD)

  Trda - 03. sep 2020
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_3838898116025
  Redna cena: 13,73 €

  Pri ZKP RTV Slovenija od nekdaj dajemo velik poudarek slovenski kulturni dediščini. Zato smo se ob naši 50-letnici odločili, da pesniško zbirko Otona Župančiča: Ciciban z ilustracijami Nikolaja Pirnata iz leta 1932 ponudimo v obliki zvočne knjige, in to tako v digitalni obliki kot na CD-ju s priloženo tiskano knjižico, v kateri so na 48 straneh zajete vse originalne pesmi in ilustracije. Gre za prvo tovrstno integralno izdajo v tiskani in zvočni obliki. Zvočna knjiga je nastala v sodelovanju s Programom ARS.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 13,73 €
  Predviden rok dobave: 3-5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Pri ZKP RTV Slovenija od nekdaj dajemo velik poudarek slovenski kulturni dediščini. Zato smo se ob naši 50-letnici odločili, da pesniško zbirko Otona Župančiča: Ciciban z ilustracijami Nikolaja Pirnata iz leta 1932 ponudimo v obliki zvočne knjige, in to tako v digitalni obliki kot na CD-ju s priloženo tiskano knjižico, v kateri so na 48 straneh zajete vse originalne pesmi in ilustracije. Gre za prvo tovrstno integralno izdajo v tiskani in zvočni obliki. Zvočna knjiga je nastala v sodelovanju s Programom ARS.

  Pesmi: Kadar se Ciciban joče, Ciciban in čebela, Mehurčki, Ciciban – Cicifuj, Ciciban zaspi, Slovo, Veseli koledniki, Žalostni koledniki, Častitljivi koledniki, Stari medo, Zvonovi, Dedek Samonog, Otroci spuščajo mehurčke, Ples kralja Matjaža, Povabilo, Zlato v Blatni vasi, Uspavanka, Pismo, Zvezdoznanstvo, Naše luči, Žabe, Vrabci in strašilo ..., ki jih mnogi od nas še vedno znamo na pamet iz otroštva, interpretirata dramska igralca Barbara Cerar in Blaž Šef, oblikovalec Žiga Culiberg pa je nekdanjo črno-belo knjižico z obarvanjem strani in barvnimi velikimi tiskanimi črkami približal otroškim očem v 21. stoletju.

  Ciciban je gotovo najbolj poznana Župančičeva knjiga in ena najbolj priljubljenih pesniških zbirk, kar jih je kdajkoli izšlo pri nas. Z njo se je Župančič vzpel na vrh mladinske poezije pri Slovencih, naši mladini pa je ustvaril pesniškega junaka, ki se po priljubljenosti lahko primerja z najbolj znanimi literarnimi liki iz svetovne mladinske književnosti. Prva izdaja je bila natisnjena decembra leta 1915 z naslovom Ciciban in še kaj, naslednje pa imajo skrajšan naslov Ciciban. Prvotno naj bi se zbirka imenovala Meh za smeh. Ime za svojega pesniškega junaka in s tem tudi za naslov zbirke je Župančič našel v Srpskem rječniku Vuka Karadžića, kjer je zapisana tudi ljudska uganka, v kateri nastopata Ciciban in Cicibanica. Literarni lik prikazuje otroka, njegovo iskrenost, dobrosrčnost, sproščeno igro, njegov smeh in jok, njegovo domišljijo, zvedavost in nagajivost.

  V pesniški zbirki je avtor želel prikazati menjavanje razpoloženja, ki je značilno za otroke. Tako v prvi pesmi prikaže "cmero" (Kadar se Ciciban joče), ki že v naslednji pesmi navihano oporeka mami (Pismo). Navihanost in odkritosrčnost sta prisotna v pogovoru s čebelo (Ciciban in čebela), zvedavost pa v poučni pesmi Zvezdoznanstvo. Da je otroška domišljija bogata, govori pesem Otroci spuščajo mehurček. Tako kot ostali otroci, se tudi Ciciban ni želel umivati in zato postane Cicifuj (Ciciban-Cicifuj). Odkrivanje vrednot zasledimo v pesmi Naše luči, na koncu pesniške zbirke pa, tako kot vsi otroci po napornem dnevu, zaspi tudi Ciciban (Ciciban zaspi).

  O avtorju

  -Oton Župančič-

  Oton Župančič (1878–1949) je bil pesnik, dramatik, esejist in prevajalec, predstavnik slovenske moderne.

  Gimnazijo je obiskoval v Novem mestu in končal v Ljubljani. Med letoma 1896 in 1900 je na filozofski fakulteti na Dunaju študiral zgodovino in zemljepis. Po nedokončanem študiju se je najprej vrnil v Ljubljano, nato pa živel v večjih evropskih mestih, med drugim v Parizu in na Dunaju.

  Po vrnitvi v Ljubljano je postal dramaturg v takratnem Deželnem gledališču, leta 1913 pa mestni arhivar. Od leta 1920 je bil spet dramaturg, od leta 1929 do upokojitve pa upravnik Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani. Bil je med ustanovitelji slovenskega kluba PEN in med prvimi člani Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Med drugo svetovno vojno je sodeloval z Osvobodilno fronto, po koncu vojne pa v javnem in političnem življenju, bil poslanec v ljudski skupščini.

  Njegova poezija tvori enega najdragocenejših slovenskih umetniških opusov in obsega ljubezenske, osebnoizpovedne, domovinske, vojne, socialne pesmi. Njegova prva pesniška zbirka Čaša opojnosti je izšla leta 1899. Umetniški vrh je dosegel z zbirko Samogovori (1908), v kateri je izpovedal svojo ljubezen do domovine. Njegova zadnja zbirka Zimzelen pod snegom (1945) je povezana z zgodovinskimi dogodki druge svetovne vojne. Z otroško liriko (Pisanice, Lahkih nog naokrog, Sto ugank, Ciciban …) si je pridobil sloves najboljšega ustvarjalca otroške in mladinske poezije. Njegove pesmi so prevedene v več kot dvajset evropskih jezikov.

  V slovenščino je prevedel številne klasike evropske književnosti – Shakespearja, Danteja, Villona, Calderóna, Molièrja, Goetheja, Balzaca, Stendhala, Dickensa, Tolstoja …

  Leta 1948 ga je ljubljanska univerza imenovala za častnega doktorja. Ob njegovi sedemdesetletnici mu je tedanja oblast podelila častni naziv ljudski umetnik.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2020
  • Število strani: 52
  • ISBN/EAN: 3838898116025
  • Mere izdelka vxš: 130 x 144 x 12
  • Vezava: Trda
  • Datum Izida: 03.09.2020
  • Založba: Rtv Slovenija
  • Avtor: Oton Župančič
  • Povprečna ocena:
   ( 0 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji