Osnove slovenskega jezika (dopolnjena izdaja 2021)

Image for Osnove slovenskega jezika (dopolnjena izdaja 2021) from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Osnove slovenskega jezika (dopolnjena izdaja 2021)

  04. mar 2021
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789619427187
  Redna cena: 30,00 €

  V priročniku so strnjeno in pregledno predstavljene glasoslovna, besedoslovna, oblikoslovna in skladenjska ravnina slovenskega jezika ter osnovni napotki o pravilih pisanja v slovenskem jeziku.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 30,00 €
  Predviden rok dobave: 7 - 9 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  V priročniku so strnjeno in pregledno predstavljene glasoslovna, besedoslovna, oblikoslovna in skladenjska ravnina slovenskega jezika ter osnovni napotki o pravilih pisanja v slovenskem jeziku.

  V poglavju o glasoslovju so prikazane skupine glasov v slovenskem jeziku in jakostno naglaševanje. Sledi kratko poglavje, v katerem so razloženi osnovni pojmi iz besedoslovja. Osrednji del priročnika predstavljajo oblikoslovne teme, razložene so tako pregibne kot nepregibne besedne vrste. Da bi uporabnikom, zlasti nematernim govorcem, čim bolj olajšali učenje in razumevanje oblikoslovnih lastnosti slovenskega jezika, je pregibanje samostalniške, pridevniške besede in spreganje glagola predstavljeno v preglednicah in s ponazarjalnimi zgledi po posameznih paradigmah. Vsaka besedna vrsta opravlja v stavku in povedi neko vlogo. Zato so v poglavju o skladnji razloženi stavčni členi in različni tipi povedi, skladenjski naklon, besedni in stavčni red ter značilnosti poročanega govora. Ker ima vsak jezik svojevrstna pravila o zapisovanju besed, so v zadnjem poglavju povzeti tudi splošni pravopisni napotki o rabi velikih in malih črk v slovenščini.

  V slovenskem jeziku ni nobenega preprostega pravila o naglaševanju besed in se ga morajo govorci slovenskega jezika naučiti hkrati s posamezno besedo ali z njeno obliko, zato imajo v tem priročniku vsi ponazarjalni primeri označeno mesto naglasa in dolžino oz. kračino. Priročnik je namenjen vsem, ki si želijo nadgraditi ali obnoviti znanje materinščine, in tujcem, ki se želijo naučiti nekaj slovničnih osnov slovenskega knjižnega jezika (študentje, ki na tujih univerzah študirajo slovenščino, prevajalci, udeleženci tečajev slovenskega jezika v Sloveniji, kandidati, ki opravljajo izpite iz znanja slovenščine, ipd.). Tako tistim, ki se šele začenjajo učiti slovenski jezik, kot tistim, ki bi radi svoje znanje osvežili in utrdili, bo lahko priročnik osnovno študijsko gradivo in hkrati vir podatkov za nadaljnje in poglobljeno učenje slovenskega jezika.

  S slovenskim jezikom zvokovno uglašen prostor predstavlja skoraj neverjetno pester košček sveta. Del njegove bogate kulturne in naravne dediščine je z dodanimi fotografijami zajet tudi v knjigi. Njihov namen ni zgolj popestritev. Bralci, še zlasti tujci, bodo lahko dobili vpogled v naravno in kulturno okolje, znotraj katerega se slovenski jezik razvija skozi stoletja.

  O avtorju

  -Rada Lečič-

  Rada Lečič s slovničnimi priročniki in učbeniki dosledno sledi svojemu poslanstvu – uporabnikom na prijazen način predajati znanje slovenskega jezika. Diplomirala je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani iz slovenskega in italijanskega jezika s književnostjo. Magistrirala je leta 1990 iz sodobne slovenske književnosti. Slovenščino je poučevala na univerzah v Rimu, Vidmu, Padovi in Trstu, kjer uči še danes.

  Napisala je več priročnikov: Osnove slovenskega jezika (tudi v angleškem in italijanskem prevodu); učbenik v dveh delih Slovenščina od A do Ž (tudi v angleškem, italijanskem, nemškem in srbskem prevodu); Slovenski predlogi in frazemi / Preposizioni e frasi idiomatiche slovene; Slovenski glagol: oblikoslovni priročnik in slovar slovenskih glagolov / Slovene verb: a morphological manual and dictionary of Slovene verbs (s prevodi v več jezikov); kartice Igraje do znanja slovenščine in Prepletenke.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2021
  • ISBN/EAN: 9789619427187
  • Datum Izida: 04.03.2021
  • Založba: Gaya D.o.o.
  • Avtor: Rada Lečič
  • Povprečna ocena:
   ( 0 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji