Obleci me v poljub

Prelistaj me Image for Obleci me v poljub from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Obleci me v poljub

  Trda -
  ( 21 )
  ISBN/EAN:P_9789612720292
  Redna cena: 25,95 €

  Priložen CD z zvočnim posnetkom avtoričine interpretacije pesmi.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 25,95 €
  Predviden rok dobave: 3-5 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Z osupljivo iskrenostjo ter s pristnim doživetjem nas lirika Saše Pavček potegne v najobčutljiveši del  človeške duše zavezane ljubezni. Verzi so jasni, čutni, ponekod v sonetni obliki, v njih se razprostira moč in  nemoč ljubezenskega odnosa.

  Njena poezija ni hermetična, zavita v težko razpoznavne metafore, marveč bralca prepriča z naravno in predvsem globoko občutenim doživetjem, s katerim nagovarja ljubljeno osebo. Zdi se, da ji ljubljeni ne predstavlja le vira tuzemske ljubezni, marveč skozi njega išče transcendenco, svojo pisavo, svoj pesniški glas. Pokloni mi usta,/ naj v toploti vedrim, /čakam na pravo besedo./

  Biti v dvoje, v pesmi dveh je njen moto, ki se skozi zbirko kaže v različnih legah: je častilka brezpogojne ljubezni, (Pod aimer sem te šla iskat/, pod ljubiti v vseh časih/ … /… pogojnih, brezpogojnih!), oboževalka njegovega telesa, duha (… pod zaprto tvojo veko na svetu ni bolj ljubljenih oči), je čakajoča, ljubosumna, razprta med upanje in privid, iščoča glasbo v odmevu njegovega imena, je tiho čuteča in hkrati vedno krvava pod kožo (mene kri boli), je zver, s slovesom in smrtjo sprijaznjena in hvaležna (hvala, da si zaprl vrata/ in pustil čas ledeneti zunaj). Vmes med kipečimi čustvi se prikrade tudi kanček humorja, samoironije ter vesela norost osvobojene duše.

  Skratka, če verjamemo verzu Obleci me v poljub in ne sprašuj, če me kaj greje, nam zbirka prinaša človeško toplino.


  Majda Suša, Primorske novice, 17. jan. 2011

  ... Pesmi govorijo o ljubezni, ki jo lirski subjekt doživlja in živi, in jih tako zelo “živetih” in ne “neizživetih” v slovenski literaturi pravzaprav nismo vajeni. V bralcu (še zlasti ženskem najbrž) vzbudijo neko nedoločljivo bolečino. ... Ljubezensko poezijo, ki jo avtorica oblikuje z živo metaforo, izvirnim besedjem in je vsa prekrvavljena s človekovim koprnenjem po drugem, hlepenjem po poljubu in besedah, ki vznemirjajo in pomirjajo nemirno dušo, je Saša Pavček z izjemno dinamiko in igralsko očarljivostjo, ki ji ni manjkalo ne čutnosti ne zasanjanosti, ne strasti ne duhovitosti, pa tudi bridkega ne, z imenitnimi glasbeniki postavila torej pred gledalca. ... Celotna predstava tako sublimna in govorjena z visoko kultiviranostjo slovenskega knjižnega jezika, da estetski doživljaj mimogrede potegne gledalca iz realnosti in mu ustvari iluzijo nekega drugega in lepega sveta. In to je čarobno.

  O avtorju

  -Saša Pavček-

  Saša Pavček (1960) je dramska in filmska igralka, pesnica, esejistka, dramatičarka in profesorica na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT).

  Leta 1983 je diplomirala na AGRFT v Ljubljani. Od leta 1985 je stalna članica, od leta 2000 pa tudi prvakinja Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana. Odigrala je že več kot 120 gledaliških, filmskih in televizijskih vlog ter zanje prejela številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada (2000), vesno (2011) in Borštnikov prstan (2017).

  Leta 2005 je objavila knjižni prvenec dram in esejev Na odru zvečer, leta 2010 pa je izšla njena prva pesniška zbirka Obleci me v poljub. Je tudi avtorica pravljice Zakaj je polje jezero, pesnitve Rumi in kapitan, dramskih besedil (Čisti vrelec ljubezni, Al en al dva, Pod snegom) ter več radijskih iger. Piše tudi eseje o gledališču, kulturi, umetniški besedi … Njena dela so prevedena v več tujih jezikov.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2010
  • Število strani: 80
  • ISBN/EAN: 9789612720292
  • Vezava: Trda
  • Datum Izida: 10. 12. 2010
  • Založba: Miš založba
  • Avtor: Saša Pavček
  • Povprečna ocena:
   ( 21 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (20)
  (1)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 21 )

  Komentarji