O socializmu in internacionalizmu

Image for O socializmu in internacionalizmu from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  O socializmu in internacionalizmu

  Mehka - 18. jan 2021
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789612571313
  Redna cena: 10,00 €

  Ta drobna knjižica je izšla 9. oktobra 2020 v vsaj trinajstih jezikih in pri kar dvajsetih založbah iz Indije, Kube, Argentine, Brazilije, Venezuele, Bangladeša, Pakistana in Slovenije – kot posebna izdaja, predvsem pa kot plod nekajletnega povezovanja progresivnih založnikov s treh celin. S tem dejanjem vzpostavljamo mednarodno zvezo levih založnikov; naše sodelovanje koordinira mednarodni inštitut Tricontinental.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 10,00 €
  Predviden rok dobave: 3-5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  »Pot je dolga in mestoma neznana; poznamo svoje omejitve. Naredili bomo človeka 21. stoletja: to bomo mi sami.« - Che Guevara, Socializem in človek na Kubi 

  Ta drobna knjižica je izšla 9. oktobra 2020 v vsaj trinajstih jezikih in pri kar dvajsetih založbah iz Indije, Kube, Argentine, Brazilije, Venezuele, Bangladeša, Pakistana in Slovenije – kot posebna izdaja, predvsem pa kot plod nekajletnega povezovanja progresivnih založnikov s treh celin. S tem dejanjem vzpostavljamo mednarodno zvezo levih založnikov; naše sodelovanje koordinira mednarodni inštitut Tricontinental.

  O socializmu in internacionalizmu prinaša dva ključna spisa Ernesta Cheja Guevare, ki pojasnjujeta njegov internacionalistični nazor in pogled na izgradnjo socializma na Kubi: Sporočilo Trikontinentali je prevod urejene različice besedila, ki ga je 16. aprila 1967 pod naslovom Crear dos, tres… muchos Viet Nam, es la consigna (Ustvariti dva, tri … množico Vietnamov, to je geslo) izdal Izvršni sekretariat Organizacije za solidarnost med ljudstvi Afrike, Azije in Latinske Amerike (OSPAAAL), Socializem in človek na Kubi pa je prevod članka, ki ga je 12. marca 1965 objavil vplivni urugvajski tednik Marcha.

  Predgovor in uvod sta posebej za to izdajo prispevala María del Carmen Ariet García z Inštituta Cheja Guevare v Havani in Aijaz Ahmad, eden vodilnih marksističnih intelektualcev naše dobe.

  Slika na naslovnici je delo Thingsa Chaka; nastala je po fotografiji Cheja Guevare na Radiu Rebelde iz leta 1958.

  O avtorju

  -Ernesto Che Guevara-

  Ernesto Rafael "Che" Guevara de la Serna (1928-1967). Revolucionar argentinskega rodu se je rodil 14. junija 1928 v mestu Rosario v družini arhitekta Ernesta Guevare Lyncha. V času študija medicine na fakulteti v Buenos Airesu, se je odpravil na potovanje proti severu. S prijateljem Albertom Granadosom sta želela prepotovati večji del Latinske Amerike in se posvetiti boju proti gobavosti in slabim družbenim razmeram, v katerih je živela večina prebivalstva. Njuna motoristična ekspedicija z leta 1952 je popisana v knjigi Motoristov dnevnik.

  Leta 1954, ko je bil že vpleten v politično dogajanje in živel v Gvatemali, je padla izvoljena vlada Jacoba Arbenza, kar je bila posledica vojaške akcije, ki jo je iz ozadja spodbudila CIA. Ernesto je pobegnil v Mehiko in se, sledeč gvatemalski navezi, v mehiški prestolnici povezal s skupino kubanskih revolucionarjev v eksilu. Julija 1955 je spoznal Fidela Castra in se vključil v gverilsko gibanje, ki si je prizadevalo odstaviti kubanskega diktatorja Fulgencia Batisto. Kubanci so dali Ernestu vzdevek "Che", s katerim je postal znan kot ena izmed ikon 20. stoletja.

  Konec novembra 1956 se je kot zdravnik pridružil skupini upornikov, ki se je v kubanskem gorovju Sierra Maestra pripravljala na oboroženi boj. Čez nekaj mesecev je postal prvi poveljnik uporniške vojske in hkrati nadaljeval z zdravljenjem ranjenih upornikov in zajetih vojakov Batistove vojske. Septembra 1958 je odigral odločilno vlogo v vojaškem porazu Batiste. Castro je po okrepitvi nove revolucionarne oblasti Guevari zaupal vodenje agrarne reforme in organiziranje kubanskega gospodarstva. Bil je med ključnimi voditelji politične organizacije, ki se je leta 1965 preoblikovala v kubansko Komunistično partijo.

  Poleg tega je bil Guevara predstavnik kubanske revolucionarne vlade, vodil je številne delegacije ter imel govore pred Organizacijo združenih narodov in na drugih mednarodnih forumih v Aziji, Afriki, Latinski Ameriki in nekaterih državah socialističnega bloka (obiskal je tudi nekdanjo Jugoslavijo). Uveljavil se je kot zavzet zagovornik pravic in artikulirani glasnik prebivalcev tretjega sveta.

  Aprila 1965 je Guevara zapustil Kubo in se odpravil v Afriko, kjer je vodil uporniško misijo, ki je podpirala revolucionarni boj v Kongu. Decembra istega leta se je skrivaj vrnil na Kubo, da bi organiziral uporniško akcijo v Boliviji. Novembra 1966 je prispel v Bolivijo, kjer je nameraval izzvati tamkajšnjo vojaško diktaturo in posredno spodbuditi revolucionarno gibanje, ki bi se razširilo po vsej Latinski Ameriki. V bitki 8. oktobra 1967 je bil Guevara ranjen in ujet s strani pripadnikov bolivijske vojske, ki so jo usmerjali interesi ZDA. Naslednji dan je bil umorjen, njegovo telo so skrili. Njegove ostanke so odkrili šele leta 1997 in jih vrnili na Kubo. V Santa Clari, v središču Kube, so v spomin na Che Guevaro postavili spomenik, saj je prav tam zmagal v glavni bitki v obdobju revolucionarne vojne.

  Njegov gverilski duh ostaja vir navdiha mnogih posameznikov, o njegovem življenju sta bila posneta dva filma: Leta 2004 Motoristov dnevnik (Diarios de motocicleta) v režiji Walterja Sallesa, kjer je Cheja upodobil Gael García Bernal. Leta 2008 Che v režiji Stevena Soderbergha, kjer je lik Cheja odigral Benicio del Toro in za to vlogo v Cannesu prejel nagrado za najboljšega igralca.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2021
  • Število strani: 80
  • ISBN/EAN: 9789612571313
  • Mere izdelka vxš: 110 x 180 x 6
  • Vezava: Mehka
  • Datum Izida: 18.01.2021
  • Založba: Založba Cf.
  • Avtor: Ernesto Che Guevara
  • Povprečna ocena:
   ( 0 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji