Nanine pesmi (slikanica s CD-jem)

Image for Nanine pesmi (slikanica s CD-jem) from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Nanine pesmi (slikanica s CD-jem)

  Trda - 23. okt 2018
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789612745721
  Redna cena: 24,95 €

  Knjižici je priložen glasbeni album Nane Milčinski.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 24,95 €
  Predviden rok dobave: 3-5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Knjižici je priložen glasbeni album Nane Milčinski.

  Franeta Milčinskega - Ježka je k pisanju osemnajstih iskrenih, prisrčnih pesmi spodbudilo rojstvo njegove vnukinje Nane. V njih s pretanjenostjo povezuje svetova dedka in vnukinje; dedek je otrokov vodnik skozi sence tega sveta in oznanjevalec njegovih čarov, vnukinja je dedkov igriv učitelj preprostih resnic. Ko se Ježek v stihih z vso toplino, kar je premore človeško srce, pogovarja s svojo Nano, za vedno ustvarja ljubečo povezanost, ne zgolj dedka in vnukinje, temveč tudi vseh življenj, ki počasi odhajajo s tega sveta, in tistih, ki vanj šele brstijo. Pesmi so postale sijajen slavospev otroštvu in važnosti otroškega duha v življenju slehernika.

  Bralec v Naninih pesmih njihovega pisca spozna tudi kot pesnika za otroke in tako, retrospektivno, na novo odkriva tudi že znane Ježkove stvaritve. Prav za Nanine pesmi lahko z vso upravičenostjo rečemo, da niso le pesmi za otroke, ampak nič manj za odrasle. Izhajale so v reviji Otrok in družina, objavljene so bile tudi med Ježkovimi zbranimi pesmimi v zbirki Preprosta ljubezen založbe Sanje. Njihovo sporočilo in pesnikovo mojstrstvo v ravnanju z besedami si naposled zaslužijo samostojno objavo.

  Na tem sončnem žarku lahko prisluhnite uglasbeni pesmi Poletni spomini v izvedbi Nane Milčinski.

  Zvrhan koš ljubeznivih navihanosti, mesečevih solz, krotenja morja, zvonkega smeha na vrtiljaku ringaraja, čira-čarnih iger, sončnih kažipotov ter žlahtnega soka življenjskih resnic in modrosti se z Ježku lastnim iskrenjem prekopicuje po Naninih pesmih! Čudovito zbirko pesmi, ki predstavlja enkraten in neskončno dragocen del slovenske kulturno-umetniške dediščine, je legendarni slovenski pesnik, pisatelj in humorist napisal za in o svoji vnukinji Nani. Še več: z Naninimi pesmimi se prvikrat zgodi, da zbirka Ježkovih pesmi doživi uglasbitev; s svetlim, božajočim glasom jih odpoje kar sama – sedaj odrasla – vnukinja Nana! Krušno popotnico ljubečega dedka svoji vnukinji je s samobitno, čudesno potezo čopiča v sliko izsanjala Mojca Fo.

  Pozdravljen, ljubezni čar! Nanine pesmi, uglašene na struno preproste, a globoke čustvene topline, osončijo srce.

  O avtorju

  -Frane - Ježek Milčinski-

  Frane Milčinski - Ježek, slovenski satirik, mladinski pisatelj, igralec, režiser, humorist in komik, pesnik in šansonjer.

  Rodil se je v Ljubljani kot tretji otrok v družini uglednega pisatelja in sodnika Frana Milčinskega in matere Marije Milčinske. Že zgodaj je prišel v stik z gledališčem, sodeloval tudi z radiem in leta 1940 dobil angažma igralca v Ljubljanski Drami. Ježek je nastopal v marsikateri očetovi zgodbi. Oba, oče in sin, sta nastopala na Radiu Ljubljana. Ježek se je po radiu prvič oglasil že leta 1936. Neuspešno je študiral na pravni fakulteti in na slavistiki, vendar je raje nastopal z zagrebškim teatrom Grabancijaši, s Totim teatrom in Šentjakobskim gledališčem.

  V času okupacije (1941) so ga Italijani aretirali zaradi izjave, da v drugi svetovni vojni ne bodo zmagali niti Nemci niti Italijani. Po enoletni odsluženi kazni je deloval v Drami in Operi in objavljal pesmi. Na dan osvoboditve, 9. maja, je pričel delati na radiu, leta 1947 pa postal urednik Pavlihe. Leta 1952 je napisal Zvezdico Zaspanko (ilustrirano kot pravljico za večje ali manjše otroke - tudi v angleščini), prvo slovensko radijsko igro za otroke, scenarij za mladinski film Kekec, pesmi za film Ne čakaj na maj in odigral vlogi v omenjenih filmih. V naslednjih letih je napisal več radijskih iger: Strme stopnice, Dobri stari pianino (po njej posnet tudi film) in začel sodelovati s televizijo pri snemanju skečev ter zabavnih oddaj (Misijon dobre volje, Viktor, luč!, Televizija v šoli in Novoletne oddaje). Leta 1972 je posnel svoje pesmi.

  Leta 1949 je Bogo Pregelj v Poročevalcu kritiziral Ježkov in Adamičev kuplet Marička: "Kakor film je tudi radijska oddaja zaradi svoje zvočnosti bolj živa kakor pa knjiga. Sistematično oddajanje kvalitetnih glasbenih del z razlagami je eno najboljših glasbeno-umetniških propagandnih sredstev. Toda kaj pomaga taka izbira, ko pa pokvari vse postavljeno naslednje pol ure osladne, zlagane pocestniške muzike z verzi zapetimi v tremolu, zlagane lajdrasto priskutne čustvene trivialnosti, ki koketira z lascivnostjo, ponižujoč resnobo socialističnega dela v bezniško popevko."

  Leta 1975 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Matija Milčinski, njegov sin, je leta 1981 posnel dokumentarec o bogatem, tragikomičnem življenju Ježka, ki je umrl 27. februarja 1988.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji