Nana, mala opica

Prelistaj me Image for Nana, mala opica from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Nana, mala opica

  Trda -
  ( 1 )
  ISBN/EAN:P_9788611156804
  Redna cena: 19,99 €

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 19,99 €
  Predviden rok dobave: 3 - 5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Akademska slikarka Marjanca Jemec Božič se je rodila leta 1928 v Mariboru. Študirala je na Akademiji upodabljajočih umetnosti in leta 1954 diplomirala pri prof. Maksimu Sedeju. V letih 1955-1959 je bila zaposlena pri Delavski enotnosti, nato pa se je posvetila ilustriranju knjig in revialnega tiska za otroke in mladino.

  Nagrade: 1971, Prix Japan 1971 za TV ? ilustracijo Čarobna moč v prodajalni instrumentov; 1974, Prva nagrada UNICEF-a za voščilnico; 1981, Kajuhova nagrada, Levstikova nagrada za ilustracije v knjigah Ko Nina spi, Deževen dan in krasen dan, Pomladna ladja, Žiga-žaga, Metuljčki; 1988, Plaketa UNICEF-a za ustvarjanje motivov za voščilnice; 2003, Levstikova nagrada za življenjsko delo.

  O avtorju

  -Josip Ribičič-

  Josip Ribičič, slovenski učitelj, pisatelj, dramatik in urednik.

  Rodil se je leta 1886, kot Josip Ribičić, v Baški na otoku Krku, Avstro-Ogrska (sedaj Hrvaška), materi Slovenki Mariji Ribičić (rojeni Križnič) iz Gorenje vasi pri Kanalu ob Soči in očetu Hrvatu Juraju Ribičiću iz Dalmacije. Mati je bila gospodinja in zavedna Slovenka, oče je bil avstro-ogrski uradnik. Po končani osnovni šoli se je vpisal na učiteljišče v Koper, kjer je leta 1909 maturiral. Poučeval je v Murovcih na Goriškem (1909–1911), nato pri Sv. Jakobu v Trstu (1911–1912), v Krminu (1912–1915) in spet v Trstu (1915–1925). Po vojni je bil zaposlen na Ministrstvu za prosveto v Ljubljani do leta 1949.

  Kraljestvo čebel (1912) je pisateljevo prvo tiskano in mladinsko delo. Nastalo v času, ko se je začela uveljavljati slovenska moderna pravljica. V njej se je skušal znebiti motivov ljudskega izročila in ljudske pravljice ter poskušal uveljaviti otroški svet skozi živalske like. Snov za svoja dela je, kot rečeno, zajemal iz živalskega sveta in iz NOB. Za njegove živalske pravljice (Miškolin) je značilno prikazovanje stvarnega otroškega sveta v živalskih osebah, v katerih se zlahka prepoznajo mladi bralci. Njegova proza je tudi vzgojna (Kokošji rod) in potopisna (Nana, mala opica). V proznih delih s snovjo iz NOB (Rdeča pest) prikazuje otroško doživljanje vojne in sodelovanje v njej. V mladinski dramatiki povezuje pravljično snov z elementi groteske (V kraljestvu palčkov, Kraljica palčkov). Njegovo slovstveno delo, v katerem so vplivi ˝moderne˝, je bilo v prvi vrsti namenjeno mladini; izjema so Razvaline, zbirka vojnih črtic (Trst 1917), in humoreske ter satire. V njegovih mladinskih spisih prevladuje domišljija, opirajoča se na stvarni pogled na svet, naravoslovje in zdravstvo. Vse to vsebujejo satirične podobe živalskega sveta in pravljica. Največ ugleda je prinesla Ribičiču povest za otroke, Miškolin. Njegovo zadnje delo je knjiga spominov: Moja mlada leta.

  Izbrana dela Josipa Ribičiča so izšla pri Mladinski knjigi v Ljubljani leta 1976 v sedmih knjigah na 1.298 straneh. Izdal je preko štirideset izvirnih knjig za mladino (črtice, igrice, slikanice, povesti, potopise). Velja pa omeniti še obsežno knjigo spisov otrok o letih (1941-1945), zbranih med otroki iz vse Slovenije, izdano pod naslovom Še pomnite tovariši?. Knjiga je bila odmevna in je izšla kar v dveh delih, in sicer : Otrok med bojem (spisi do deset let starih otrok, prvi del), Uporna srca (spisi mladine, drugi del). Pisatelj je prav tako sodeloval od leta 1946 pa 1967 pri berilih za osnovne in strokovne šole. Bibliografija

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (1)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 1 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji