Najlepše antične pripovedke

Prelistaj me Image for Najlepše antične pripovedke from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Najlepše antične pripovedke

  Trda - 02. mar 2017
  ( 55 )
  ISBN/EAN:P_9788611170381
  Redna cena: 44,90 €

  Magični svet antične mitologije je še vedno živ in slikovit – potopite se vanj z najbolj priljubljeno knjigo antičnih pripovedk!

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 44,90 €
  Brezplačna dostava
  Rok dobave: 2-3 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Magični svet antične mitologije je še vedno živ in slikovit – potopite se vanj z najbolj priljubljeno knjigo antičnih pripovedk!

  - Že sedma izdaja legendarnih pripovedk Gustava Schwaba, ki so pri nas prvič izšle leta 1961

  - Z novim slikovnim gradivom in sodobnejšim oblikovanjem

  - Kar 960 strani vznemirljivega branja o junakih in junaštvih, dramatičnih zapletih, sporih z bogovi in božanstvi in strastnih ljubeznih

  - Z obsežnim, tehtnim, a razumljivim uvodom Jožeta Kastelica, odličnega poznavalca antike, in mitološkim pregledom grških in rimskih bogov izpod peresa Petra Kovačiča.
    
  Antični miti in junaške pripovedke ne pričajo le o sijaju davne civilizacije, iz katere je zrasla sodobna evropska kultura. Z motiviko so že od nekdaj napajali književna dela – marsikaterega brez poznavanja antičnih pripovedk preprosto ne moremo zares razumeti.

  Antične pripovedke, ki jih je zbral in v celoto povezal Gustav Schwab, so torej nepogrešljivo – in naravnost odlično – branje za bralce vseh starosti in eden od temeljev splošne razgledanosti.
  Zaradi poljudnega in privlačnega sloga, zanimivih junakov in dramatičnih zapletov, polnih čudežev in junaštev, ponujajo tudi sproščajoč odmik od vsakdanjika v slikovite in razgibane mitične svetove. 

  Zato sedma izdaja Najlepših antičnih pripovedk  z novim slikovnim gradivom in sodobnejšim oblikovanjem zanesljivo sodi v vsako družinsko knjižnico.

   

  PRVI DEL:
  METAMORFOZE IN MANJŠE ZGODBE

  Zgodbe o Prometeju, Perzeju, Midasu, Sizifu, Orfeju in Evridiki, Jazonu, Medeji in Argonavtih, Heraklu, Tezeju, Ojdipu, Antigoni …

   

  DRUGI DEL:
  PRIPOVEDKE O TROJI

  Ustanovitev Troje, o Priamu in Parisu, Menelaju, Agamemnonu, Patroklu in Hektorju , ugrabitvi Helene, Ahilovi jezi, grško-trojanski vojni, Ajantu in njegovi smrti …

   

  TRETJI DEL:
  ZADNJI TANTALIDI, ODISEJEVEA VRNITEV, PRIPOVED O ENEJU

  O Agamemnonovemu koncu, Orestu, Ifigeniji; Odisejevem potovanju in vrnitvi, Penelopi in njenih snubcih, o Enejevem potovanju in Didoni …


  Antični miti še danes odmevajo v vsakdanji govorici, književnih delih, na gledaliških odrih …

  Uf, kakšne Tantalove muke!
  Ker je Tantal ljudem izdajal skrivnosti bogov in jim iz objestnosti na mizo postavil celo meso lastnega sina, za svoj zločin plačuje tako, da stoji do brade v jezeru in nad njim visijo krasni sadeži, ne more si pa utešiti ne žeje ne lakote.

  To je pa res Sizifovo delo!
   Za svojo neposlušnost je Zevs Sizifa kaznoval tako, da mora valiti težak marmorni kamen iz ravnine navkreber. Ko že misli, da ga je privalil do vrha, se zahrbtni kamen spet skotali v globino. Sizif mora skalo torej venomer valiti navzgor, da mu mrzli pot teče po telesu.

  Odprli so Pandorino skrinjico!
  Zevs je iz jeze na Prometeja, ker mu je ukradel ogenj iz nebes, dal ustvariti lepotico. Poslal jo je na zemljo in ji dal skrinjico. Ko jo je odprla, so iz nje ušle najrazličnejše nesreče in se razletele po vsej zemlji. Upanje, ki je ostalo čisto na dnu skrinjice, ni moglo izleteti, ker je prehitro zaprla pokrov.

  Jazon in Argonavti v Sloveniji
  Jazon in Argonavti naj bi v iskanju zlatega runa z ladjo Argo potovali tudi čez območje Slovenije. V begu pred zasledovalci so namreč zapluli v Donavo, pot pa jih je vodila tudi po Savi in Ljubljanici. Šli so skozi Ljubljano in Vrhniko, potem pa ladjo po suhem prenesli do Jadranskega morja in nadaljevali pot v Grčijo.

  Kakšna odisejada!  
  Odisej, eden največjih grških junakov, se med svojim deset let dolgim vračanjem na rodno Itako spoprime z enookimi Kiklopi, živi s čarovnico Kirko, potuje po Hadu, sreča lepe sirene in prijazno nimfo Kalipso in še kaj … dokler se končno ne vrne k svoji Penelopi.

  O avtorju

  -Gustav Schwab-

  Gustav Schwab (1792–1850) se je uveljavil predvsem kot zbiratelj in izdajatelj ljudskega slovstva, urednik in prevajalec iz grške in rimske književnosti.

  V evropskem kulturnem spominu pa je ostal zapisan predvsem kot pisec Najlepših antičnih pripovedk (oziroma Najlepših pripovedk klasičnega starega veka).

  Odkar je knjiga prvič izšla (od 1837 do 1840 v treh knjigah) je doživela neštete natise, prevedena pa je v vse evropske jezike. Ker je znal raznoliko in bogato snov oblikovati v zaokroženo celoto ter izraziti v preprostem, a privlačnem slogu, je še danes priljubljeno poljudno branje.

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2017
  • Število strani: 960
  • ISBN/EAN: 9788611170381
  • Mere izdelka vxš: 24,5 x 18
  • Vezava: Trda
  • Datum Izida: 02.03.2017
  • Založba: Mladinska knjiga Založba
  • Avtor: Gustav Schwab
  • Prevajalec: Jože Dolenc
  • Povprečna ocena:
   ( 55 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (54)
  (0)
  (0)
  (0)
  (1)
  ( 55 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji