Metro 2033

Image for Metro 2033 from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Metro 2033

  Broširana - 23. nov 2011
  ( 94 )
  ISBN/EAN:P_9789612740498
  Redna cena: 12,99 €

  V Rusiji je roman takoj ob izidu doživel izjemno zanimanje, več miljonov ljudi, je knjig prebralo na spletu, prek 400.000 izvodov pa je bilo prodanih v knjižni obliki. Do danes je roman preveden že v več kot dvajset jezikov. Dmitry Glukhovsky je za roman prejel nagrado Evropskega društva za znanstveno fantastiko. Na podlagi romana je nastala tudi istoimenska odmevna video igra.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 12,99 €
  Predviden rok dobave: 3-5 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Mračna estetika post-nuklearnega sveta … 

  Vsak izmed teh strašnih, odvratnih in nevarnih stvorov bi lahko Darwina spravil v popoln obup s svojim očitnim izpodbijanjem zakonov evolucije. Morda so ta bitja, tako presenetljivo različna od živali, na katere je človek navajen, že prej obstajala v globinah, morda pa so pod vplivom nevidnih pogubnih žarkov iz neškodljivih prebivalcev mestne flore mutirala v peklensko zalego, ki so jo vznemirili ljudje – v vsakem primeru so bila del življenja na zemlji. Iznakažen, izmaličen, a vendarle del. In podrejali so se tistemu glavnemu nagonu, ki so se mu podrejali vsi organizmi na tem planetu.

  Preživeti. Preživeti za vsako ceno.

  Človek-mitologija se vkrca na moskovsko podzemno, da, potem ko se je primerila globalna katastrofa, kataklizma, ultimativno sesutje v rovu današnjega … Junaki, kot jih je ukrojil Dmitry Glukhovsky, so predmet apokaliptičnega poizkusa, literarne inovacije v filozofsko utemeljeni antiutopiji. Metro sedaj postane, hm, globalni projekt. 
  Zaupanje kopni, tabuji padajo, paranoja narašča. 

  Dvajset let po nuklearni vojni je v metroju preživelo vsega nekaj tisoč ljudi. 
  Ob radiaciji, mutantih in fizičnih izkrivljenjih je življenje vse prej kot lahko. Artjom si v takšnih okoliščinah prizadeva rešiti svoj dom, svojo metrojsko postajo - najti mora mesto "Polis". Na svojem potovanju skozi metro sreča vrsto osupljivih likov. Kot senca ga ves čas potovanja spremlja vprašanje: zakaj sem izbran za to nalogo? 

  V Rusiji je roman takoj ob izidu doživel izjemno zanimanje, več milijonov ljudi, je knjig prebralo na spletu, prek 400.000 izvodov pa je bilo prodanih v knjižni obliki. Do danes je roman preveden že v več kot dvajset jezikov. Dmitry Glukhovsky je za roman prejel nagrado Evropskega društva za znanstveno fantastiko. Na podlagi romana je nastala tudi istoimenska odmevna video igra.


  "Vsak izmed teh strašnih, odvratnih in nevarnih stvorov bi lahko Darwina spravil v popoln obup s svojim očitnim izpodbijanjem zakonov evolucije. Morda so ta bitja, tako presenetljivo različna od živali, na katere je človek navajen, že prej obstajala v globinah, morda pa so pod vplivom nevidnih pogubnih žarkov iz neškodljivih prebivalcev mestne flore mutirala v peklensko zalego, ki so jo vznemirili ljudje – v vsakem primeru so bila del življenja na zemlji. Iznakažen, izmaličen, a vendarle del. In podrejali so se tistemu glavnemu nagonu, ki so se mu podrejali vsi organizmi na tem planetu.

  Preživeti. Preživeti za vsako ceno."

  Menim, da nova hladna vojna ni več daleč. Ob prebiranju novic človek pomisli, da bere prolog k apokaliptičnemu romanu o tretji svetovni vojni. Nasprotujoče si strani se vse bolj krepijo. 
  - Dmitry Glukhovsky

  Distopična zgodba, iz katere se zrcali družbeno stanje današnje Rusije, bo zadovoljila tudi zahtevnejše bralce.
  - Jure Preglau

  O avtorju

  -Dmitry Glukhovsky-

  Dmitry Glukhovsky (1979) se je pri osemindvajsetih letih že štiri leta in pol šolal v Izraelu, živel leto dni v Nemčiji in tri v Franciji. Zaposlen je bil na Radiu Rusija, na televizijski postaji Deutsche Welle ter na kanalih Euronews in Russia today, kjer je opravljal vlogo poročevalca iz Kremlja. Bilo mu je usojeno, da je postal vojni poročevalec iz Abhazije in izraelskega mesta Kirjat Šmona, ki je utrpelo 80 odstotkov napadov Hezbolaha. Sumničenja sodelavcev z Euronewsa, češ da je vohun – utemeljenih na prepričanju, da "mlad človek pri triindvajsetih letih ne more govoriti pet jezikov, ne da bi bil pri tem obveščevalni agent" –, so okoli Dmitryja ustvarila že pravo mitologijo. Eden od njegovih načrtov je, da se na drezini popelje po nočnem moskovskem metroju, v iskanju skrivnostnega podzemnega življenja. V glavi se mu porajajo vprašanja o tem, kako živeti v svetu po globalni katastrofi, kaj se bo zgodilo z vzorci socialnega obnašanja, ko bo družba kot taka nehala obstajati. Do odgovorov na ta vprašanja se je Dmitry Glukhovsky skušal dokopati tako, da je na junakih knjige Metro 2033 izvedel apokaliptični eksperiment. Še preden je knjiga doživela veliko naklado, je postala poseben kulturni pojav – ne toliko literarni kot svetovnonazorski in interaktiven.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (72)
  (10)
  (12)
  (0)
  (0)
  ( 94 )

  Komentarji

  dobro
  Anonymous , 07-09-2020
  Super knjiga. Malo akcije, malo 'trilerja', malo pustolovščine, vse vrženo v po-apokaliptični svet. Na splošno odlično branje, ampak konec je pa res slab.