Medved z miško na rami - Za najmlajše izbrane in z novimi sladkane

Image for Medved z miško na rami - Za najmlajše izbrane in z novimi sladkane from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Medved z miško na rami - Za najmlajše izbrane in z novimi sladkane

  Trda - 14. mar 2019
  ( 14 )
  ISBN/EAN:P_9789610152477
  Redna cena: 24,99 €

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 24,99 €
  Predviden rok dobave: 2-4 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

   Znak kakovosti zlata hruška 

  Otroci imajo radi pesmi, ki so jim blizu
  Miroslav Košuta je pesnik, ki se z lahkoto približa otroški duši, otrokovemu spoznavnemu in domišljijskemu svetu. S tem ko pripoveduje o živalih, pravzaprav pripoveduje o majhnih otrocih. Živali v njegovih pesmih se igrajo in veselijo, čudijo in sprašujejo o domu in življenju, odkrivajo pomene besed in postavljajo vprašanja. V raznolikih pesmih otrok ves čas doživlja široko lestvico čustev od ljubezni in varnega občutka doma do strahu in premagovanja strahu, neznanega in znanega.
  Za svoje delo je prejel več nagrad. Med drugim leta 2011 že omenjeno Prešernovo nagrado, leta 2015 pa Levstikovo nagrado za življenjsko delo. Njegovo najnovejšo knjigo Medved z miško na rami je z ilustracijami obogatila Maša Kozjek.

  Dobre volje v pravi družbi
  Medved velikan in drobna miška skupaj pohajata po gozdu, se veliko pogovarjata in fantazirata. Medved išče jagode, brunda in se hahlja … Kako ne, saj gre takrat, kadar smo v pravi družbi, pravi pesmica, z nami tudi sreča. Zato naslovna pesem Medved z miško na rami s svojim lahkotno poskočnim ritmom kar vabi k druženju in glasnemu ponavljanju refrena.
  Miška tudi noč prebije v medvedjem brlogu – kjer ni mačke pred vrati in lahko mirno hodi naokrog, ponoči pa se tesno privije v kosmatinčev kožuh. Res je dobro imeti velikega prijatelja, če si majhen!

  Vse najbolj priljubljene pesmi
  Kot rečeno, so v novi knjigi tudi pesmi iz prejšnjih knjig, ki so se otrokom še posebej prikupile, večina pa je novih. Tako v zbirki poleg medvedov in mišk mali bralci srečajo tudi druge živali: mravljico, pišče, ježka … in tudi manj znane, kot so los in nosorog, krokar, kavka, žaba in ribice, kamela, pingvini itd.

  Učenje med igro in rimo
  V izbranih pesmih je prisotno veliko otroškega veselja ob igri, ki ni pomembna samo zato, ker otroci v njej uživajo, ampak tudi zato, ker se med igro nehote in nevede tudi učijo in tako »igraje rasejo v resne dni«.
  V melodičnem ritmu pesmi pozvanjajo številne zvočne in besedne igre ─ vaje v izgovarjavi in razlikovanju glasov. Takšna je pesem Medvedkov aeiou, pri čemer otrokom seveda ni treba vedeti, da so to samoglasniki, naučil in zapomnil pa se jih vseeno bo.
  V knjigi so tudi pesmi, ki bodo otroku olajšale odhod v posteljo. Večerna pesem Medvedek o strahu mu bo v pomoč pri premagovanju strahu. Tudi medvedka namreč kdaj obišče strah, da sliši tisti strašni cump, cump, cump … Uspavanka, ki zaziblje medvedka v zimski sen, pa bo morda hitreje prinesla spanec na oči tudi njemu.

  Otroci rajajo in se zabavajo
  Pesem Živalsko sodišče kar vabi k zabavi z rimami. Pesem, kot je Miške plešejo kolo, pa je gibalna in kot nalašč za rajanje.
  Otrok se ─ medtem ko se igra, pleše, skače ─ hitro nauči tudi šteti. Otroci se zabavajo tudi, kadar si »lomijo« jezik, na primer ob ščebetajočih rimah o piščetu in piški … Spet druge pesmi so polne zabavnih domislic. Pesem Dogodek v zelenem mestu na primer pripoveduje o tem, da so čez noč pošle plenice. Kot blisk se je namreč razširila novica o srečnem očku, ki »ziblje dva zabojčka«. Zakaj le? Ja, ker »stonoga je rodila dvojčka!«.


  ***

  Mediji o knjigi

  »Zbirka Medved z miško na rami združuje več kot 60 pesmi. Prvi cikel, po katerem je naslovljena zbirka, je, kot je povedal tržaški pesnik Miroslav Košuta, nastal popolnoma na novo. Navdih zanj je našel v Podslivnici v osrčju medvedjih gozdov, kjer je sinu obrezoval sadno drevje.« - Primorske novice

  O avtorju

  -Miroslav Košuta-

  Miroslav Košuta (1936) je pesnik, dramatik in prevajalec.

  Maturiral je na tržaški gimnaziji s slovenskim učnim jezikom, leta 1962 pa diplomiral pa na ljubljanski Filozofski fakulteti iz primerjalne književnosti in literarne teorije. Sprva je bil novinar na RTV Ljubljana, nato dramaturg v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, urednik pri Založništvu tržaškega tiska, od leta 1978 in do upokojitve pa ravnatelj in umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Bil je tudi urednik tržaške revije Dan. Živi v Trstu.

  Književno pot je začel z objavljanjem kratkih zgodb v Primorskem dnevniku, prve pesmi je objavil v srednješolskem glasilu Literarne vaje. Izdal je več pesniških zbirk, prva, Morje brez obale, je izšla leta 1963. Za otroke in mladino piše pesmi, radijske in gledališke igre.

  Objavlja tudi besedila za popevke, gledališke songe, književne kritike in eseje ter prevaja leposlovje iz italijanskega in španskega jezika. Ob njegovi 80-letnici je izšla njegova avtobiografska pripoved Mornar na kozi, s katero se je vrnil v čas zgodnjega otroštva in mladosti.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  • Leto izida: 2019
  • Število strani: 96
  • ISBN/EAN: 9789610152477
  • Mere izdelka vxš: 160 x 240
  • Vezava: Trda
  • Datum Izida: 14.03.2019
  • Založba: Mladinska knjiga založba
  • Avtor: Miroslav Košuta
  • Povprečna ocena:
   ( 14 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (9)
  (1)
  (0)
  (0)
  (4)
  ( 14 )

  Komentarji