Med meritokracijo in populizmom: o kakofoniji podatkov v postfaktični družbi

Image for Med meritokracijo in populizmom: o kakofoniji podatkov v postfaktični družbi from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Med meritokracijo in populizmom: o kakofoniji podatkov v postfaktični družbi

  Mehka - 09. jul 2020
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789619363669
  Redna cena: 20,00 €

  2. dopolnjena in predelana izdaja

  Avtor (v dveh poglavjih skupaj s soavtorico) preiskuje ustrezne sociološke pojme za razumevanje protislovij in paradoksov modernih družb v primežu globalizacije. Opisuje razpon med priseganjem na znanje (meritokracija) in kognitivno elito ter na drugi strani, vznik populizmov kot reakcije na odtujenost elit in ontološke negotovosti v globalnem svetu.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 20,00 €
  Predviden rok dobave: 9 - 14 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  2. dopolnjena in predelana izdaja

  Avtor (v dveh poglavjih skupaj s soavtorico) preiskuje ustrezne sociološke pojme za razumevanje protislovij in paradoksov modernih družb v primežu globalizacije. Opisuje razpon med priseganjem na znanje (meritokracija) in kognitivno elito ter na drugi strani, vznik populizmov kot reakcije na odtujenost elit in ontološke negotovosti v globalnem svetu. Prav tako je v knjigi tematizirana temna plat informatične družbe s poplavo informacij in nepreverjenih podatkov, ki jim manjka semantična in hermenevtična razsežnost, tako da ni več možno razlikovati med kontekstom nastanka podatkov in kontekstom predstavitve in argumentacije (prepričevanja). To avtor ilustrira na primerih bibliometričnih podatkov v raziskovalni dejavnosti ter drugih statističnih podatkih, ki se nanašajo na zdravstvo, javni sektor, makroekonomske indikatorje. Podobno velja za javnomnenjske anketne podatke.

  Knjiga je polemičnega značaja, vendar z vidika vsebine (ad rem), se pa avtor v nekaterih poglavjih ne izogiba intelektualni kritiki institucionalne produkcije podatkov ter tez posameznih avtorjev, za katere smatra, da niso zadostno utemeljene in so empirično nejasne. V tem okviru so omenjene institucije kot ARRS, SURS, Evrostat ter imena: Tomaž Mastnak, Ali Žerdin, Iztok Simoniti, Vesna V. Godina, Dimitrij Rupel, Dušan Plut…

  O avtorju

  -Frane Adam-

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji