V imenu države II - Preprodaja (2.del trilogije)

Image for V imenu države II - Preprodaja (2.del trilogije) from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  V imenu države II - Preprodaja (2.del trilogije)

  Broširana - 26. okt 2011
  ( 14 )
  ISBN/EAN:P_9789612740665
  Redna cena: 27,95 €

  Vojni dobičkarji niso za zapahi, temveč z dvignjeno glavo pridigajo o vrednotah osamosvojitvene vojne, o narodnih izdajalcih in poštenosti, ki da je danesi v Sloveniji ni.
  Univerzitetna profesorica dr. Manca Košir, Bukla, julij – avgust 2011

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 27,95 €
  Predviden rok dobave: 3-5 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Država je bila mlada, spreminjala se je družbena ureditev, učinkovitega nadzora še ni bilo, priložnosti v trgovini s smrtjo pa so se ponujale kar same.
   
  Kdo si je takrat drznil oporekati herojem osamosvojitvene vojne? Bogokletna je bila že sama misel na to, da bi bili ti junaki povezani z mafijo in tajnimi službami iz nekdanjih držav realnega socializma. Druga knjiga trilogije, ki je pred vami, pa govori prav o tem – o tako rekoč popolnem zločinu v imenu države. Vanj so najglobje zabredli najodgovornejši ljudje na obrambnem in notranjem ministrstvu, v vojaški in civilni tajni službi ter direktorji nekaterih podjetij.
  Avtorja


  Pisca te knjige, prekaljena novinarja, sta v minulih nekaj letih opravila orjaško preiskovalno delo. Premetala sta na tisoče papirjev in se pogovarjala z mnogimi neposrednimi pričami dogodkov, ki jih opisujeta. Njuna knjiga, polna doslej manj znanih ali celo popolnoma neznanih podrobnosti, je zato izjemno pomemben korak na poti do popolne resnice o trgovini z orožjem, ki je v dobršni meri kriva za zdajšnje zatohlo in zastrupljeno politično ozračje v komaj dvajset let mladi državi. Toda Slovenija bo zrela država v resnici postala šele tedaj, ko bo samokritično raziskala in razčistila, kaj je bilo v trgovini z orožjem prav in kaj narobe. In ko bodo tisti, ki so zlorabljali svoje osamosvojiteljske položaje in vojno v soseščini, za to kajpak tudi odgovarjali. Svetle in tople samostojnosti namreč ne smejo mazati temni madeži vojnega zaslužkarstva in pokvarjene preračunljivosti. 
  /.../

  In zgodovino bo treba začeti pisati na novo tudi zaradi nezakonite in umazane trgovine z orožjem, ko so nekaterim osamosvojiteljem v slepi sli po zaslužkih odpovedale vse moralne zavore in vsakršna selektivnost. Z orožjem se je trgovalo mimo vsakega nadzora in z osupljivo nonšalanco peščice pripadnikov najožjega obveščevalskega in političnega vrha, trdno prepričanih, da demokratična pravila igre in zakoni zanje ne veljajo. A dinamika resnice je neusmiljena. Orožarska zgodba postopoma dobiva dokončne obrise. Tudi s pomočjo obeh piscev te orožarske trilogije, ki postaja pomemben in nadvse dragocen prispevek k popolnejši podobi dogajanja pred dvajsetimi leti. Dogajanja, o katerem je politika doslej nerazumljivo in vztrajno molčala.
  Iz spremne besede, Branko Soban


  IZ STROKOVNIH RECENZIJ:

  Knjiga Mateja Šurca in Blaža Zgage je vsekakor dobrodošla, da se lahko tudi z njeno pomočjo razčistijo številne stvari iz časa nastanka slovenske samostojne države, ki bremenijo slovensko družbo že od takrat, ko je »orožarska afera« nastala. Avtorja nakazujeta tudi, zakaj je nastala ter zakaj ima politične razsežnosti. Vsekakor je delo Šurca in Zgage pomemben prispevek k slovenski novejši zgodovini in k slovenskem zgodovinopisju.
  Dr. Zdenko Čepič, višji znanstveni sodelavec, Inštitut za novejšo zgodovino


  Avtorja kar pogosto povesta, da kakšno reč glede na očitno sovpadanje dejstev in dogajanja lahko samo domnevata. Vendar domnevata utemeljeno.
  Četudi do kraja dokumentirana orožarska kriminalka ni pisana kot sodna obtožnica, se bo bralec lahko na marsikaterem mestu utemeljeno zgrozil, češ, kako je mogoče, da Ga tako dolgo ni še nihče prav zagrabil in obsodil.
  Anton Rupnik, novinar, urednik in publicist
   
  Sodeč po dokumentaciji, ki sta jo avtorja uporabila za pisanje obeh knjig, obstaja o »trgovini z orožjem« veliko obveščevalnih, policijskih, sodnih, memoarskih in drugih zapisov. Kljub temu ostajajo odgovori nedorečeni in v slovenski javnosti ustvarjajo malodušje in jezo. Avtorja sta na podlagi dosegljive dokumentacije in pričevanj posameznikov prikazala stanje. Zdaj morajo dogajanje obrazložiti glavni akterji na tem področju v takratni Sloveniji in njihovi sodelavci (ki so v knjigah zapisani z imenom in priimkom), predvsem pa odgovoriti na vprašanje, ki najbolj vznemirja ljudi: kam je šel denar od prodaje orožja »v imenu države«?
   
  Prof. dr. Silvo Devetak, Pravna fakulteta v Mariboru  NAJVEČJI PROJEKT PREISKOVALNEGA NOVINARSTVA NA SLOVENSKEM

  O avtorju

  -Blaž Zgaga-

  Z novinarstvom se je začel ukvarjati poleti 1993. Za slovenska časnika Delo in Večer je vrsto let pisal o vojaških vprašanjih in podtalnem delovanju tajnih služb ter se posvečal preiskovalnemu novinarstvu.  

  Junija 2000 je pri njem policija izvedla hišno preiskavo, državno tožilstvo pa ga preganjalo zaradi domnevne izdaje vojaške skrivnosti v aferi Sava. Grozilo mu je do pet let zapora, vendar je bil na sodišču oproščen vseh obtožb. Septembra 2008 je s finskim kolegom Magnusom Berglundom razkril veliko podkupovanje v zadevi Patria.  

  Objavljal je v britanskih časnikih The Guardian, The Observer, Jane's Defence Weekly ter Jane's Intelligence Review in še nekaterih evropskih medijih. Predaval je na svetovni konferenci preiskovalnih novinarjev aprila 2010 v Ženevi.  

  Od junija 2008 je svobodni novinar.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (12)
  (1)
  (1)
  (0)
  (0)
  ( 14 )

  Komentarji