Prevarana Slovenija - Domoljubje, zapisano z ničlami

Image for Prevarana Slovenija - Domoljubje, zapisano z ničlami from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Prevarana Slovenija - Domoljubje, zapisano z ničlami

  Mehka - 25. feb 2016
  ( 3 )
  ISBN/EAN:P_9789612744427
  Redna cena: 19,95 €

  Razkrita ozadja slovenske osamosvojitve. Ozadje osamosvojitve: dogodki v obdobju od prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji aprila 1990 do prvih demokratičnih volitev v samostojni državi decembra 1992.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 19,95 €
  Predviden rok dobave: 3-5 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Razkrita ozadja slovenske osamosvojitve.

  Knjiga, posvečena 25. letnici Republike Slovenije.
   
  »Zakaj niste takoj upoštevali povelja za napad, ki je prišlo z vrha?«
  »Če bi napadli takoj, ko smo dobili ukaz, bi tvegali zračni napad. Letalski jurišniki bi lahko povzročili pokol, padale bi tudi civilne žrtve. Popoldne me je klical Bavčar in zahteval kri. Dobesedno! Kričal je name, me zmerjal …«

  Ozadje osamosvojitve: dogodki v obdobju od prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji aprila 1990 do prvih demokratičnih volitev v samostojni državi decembra 1992.
   
  Večletno delo uglednega slovenskega novinarja Mateja Šurca, soavtorja odmevne uspešnice, knjižne trilogije V imenu države ki je prejela več mednarodnih nagrad in priznanj.

  Knjiga Prevarana Slovenija, ki je izšla v zbirki Dokumenta ob 25. obletnici slovenske osamosvojitve, razkriva ozadja novejše slovenske zgodovine in prinaša vrsto presenetljivih, vse doslej spregledanih ali zamolčanih dejstev.

  Poglobljena preiskava več kot deset tisoč (večinoma) tajnih dokumentov, dopolnjena z intervjuji z več kot sto pričevalci, razpira dramatična dogajanja, ki se berejo kot napet vohunski, vojno-politični triler.   

  Matej Šurc, avtor knjige: "Slovenci smo se odločili za samostojnost in se tudi z orožjem uprli tistim, ki so nam želeli preprečiti pot do lastne države, a s trgovino z orožjem zopet dodali grd madež. Mislim, da je po 25 letih napočil čas, da se te zadeve dokončno razčistijo. In to je glavni namen knjige Prevarana Slovenija."

  Iz medijev:

  https://svet24.si/clanek/novice/slovenija/56d007a5a855b/prevarana-slovenija

  Znameniti sodobni britanski pisatelj Julian Barnes pravi, da je povedati svoji državi, kdaj se obnaša nečastno, nespametno ali surovo, pravzaprav najvišja oblika patriotizma. Videti je, da bi se pod to izjavo podpisal tudi Matej Šurc.
   - Goran Dekleva, Radio Slovenija, Dogodki in odmevi (23:45)


   Dr. Zdenko Čepič, znanstvenik Inštituta za novejšo zgodovino, je ob izidu knjige napisal, da je delo Mateja Šurca dokaz, da preteklosti ni mogoče ubežati. To velja za akterje njegove zgodbe, pa tudi za bralce, ki bodo izvedeli marsikaj takšnega, o čemer se še ne govori. Toda, to pa dodajamo v Odmevih, to seveda ne more biti izgovor, da zaradi vsega preteklega ne kaže še bolj kot kdaj koli misliti na prihodnost.
   - Igor E. Bergant, TV Slovenija, Odmevi (35:33)


  Prevarana Slovenija se bere kot dobro napisana kriminalka, ... seveda pa ti ob njej narašča tlak, saj se v mozaik naše dramatične sedanjosti zlagajo koščki, ki so dosedaj manjkali.
  - Sonja Grizila, Zarja


  "Jaz sem novinar. Raziskujem in pišem. Nisem pa tožilec. Sem pa prepričan, da če bi vsak opravil svoje delo, v Sloveniji danes ne bi bili tako prežeti z občutkom, da se lahko dela, kar se hoče, in da za to ne bo nihče kaznovan."
  - Matej Šurc v intervjuju z Žigom Karižem, Sedem


  Za pisanje knjige se je Šurc, kot je dejal, odločil, ker mu ni vseeno, v kakšni državi živi in ker želi, da javnost pozna tudi drugo plat državne zgodovine.
   - Svet 24


  Nekaj naslovov zgodb iz knjige:

  Tovariši in gospodje: med rdečo zvezdo in samostojno Slovenijo

  Kratkohlačnik s kalašnikovko razorožil armado

  Rašomon na Šentviški gori in »terorist« v Ljubljani

  O največjem skladišču orožja in majorju, ki je preveč vedel

  Od Orbisa do Patrie: vse za dobro ceno in izdatno podkupnino

  Oficir JLA: »Doslej je bil Janša naša skrb, odslej bo vaša.«

  Lisica varuje kokoši, tajna služba pa dokumente

  Šesterica ovadenih in zaljubljena tožilka

  Ljubezen do domovine gre skozi denarnico


  Avtorju Mateju Šurcu se je posrečilo sestaviti celovito "zgodbo" naše osamosvojitve, predstaviti njeno dvojno naravo kot enovit, soodnosni proces: ustvarjanje države in hkrati njeno zlorabljanje; manifestacijo ljudske volje po svobodi in suverenosti, a hkrati že njeno izigravanje."
  - dr. Spomenka Hribar, sociologinja in filozofinja v pokoju

  "Delo Mateja Šurca je dokaz, da preteklosti ni mogoče ubežati. To velja za akterje njegove "zgodbe", pa tudi za bralce, ki bodo izvedeli marsikaj takšnega, o čemer se ne govori."
  - dr. Zdenko Čepič, znanstveni svetnik na Inštitutu za novejšo zgodovino
   
  "Prevarana Slovenija je ultimativni odgovor na hudodelsko retuširanje naše polpreteklosti, je knjiga, ki bo napajala bodoče zgodovinske učbenike. ... Ti ljudje za svoja dejanja nikoli niso sodno odgovarjali, ne zares. Naj jim torej sodi (vsaj) zgodovina!"
  - Erik Valenčič

  O avtorju

  -Matej Šurc-

  Po diplomi iz ekonomije in novinarstva na Univerzi v Ljubljani se je leta 1988 zaposlil v zunanjepolitični redakciji Radia Ljubljana. Ob propadu »realnega socializma« je iz Vzhodne Evrope poročal o prvih svobodnih volitvah na Madžarskem in Poljskem, o žametni revoluciji na Češkoslovaškem, o padcu berlinskega zidu in o spopadih v Romuniji.  

  Spremljal je dogodke ob razpadu Jugoslavije in poročal z bojišč na Hrvaškem. Spomladi 1992 se je za radio oglašal iz Tirane, poleti istega leta iz Moskve.   

  Od leta 1993 do 1997 je bil dopisnik RTV Slovenija v Beogradu. Pozorno je spremljal vojno v BiH in politična vrenja na Kosovu. Med letoma 1999 in 2005 je bil dopisnik v Washingtonu. Od tam je poročal o dogodkih 11. septembra 2001 in o ameriškem napadu na Afganistan in Irak.  

  Danes je komentator na Radiu Slovenija.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2016
  • Število strani: 496
  • ISBN/EAN: 9789612744427
  • Mere izdelka vxš: 23,5 x 15,5
  • Vezava: Mehka
  • Datum Izida: 25.02.2016
  • Založba: Založba Sanje d.o.o.
  • Avtor: Matej Šurc
  • Zbirka: Dokumenta - sanje
  • Povprečna ocena:
   ( 3 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (3)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 3 )

  Komentarji