Martin Krpan (english)

Image for Martin Krpan (english) from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Martin Krpan (english)

  Trda - 28. mar 2014
  ( 5 )
  ISBN/EAN:P_9788611167626
  Redna cena: 16,95 €

  English version of a popular Slovenian story.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 16,95 €
  Predviden rok dobave: 3-5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  The story of the stalwart countryman Martin Krpan from Hilltop by Holy Trinity in Inner Carniola was written almost a hundred and fifty years ago by the Slovene poet, writer, critic and linguist Fran Levstik.

  Martin Krpan v angleškem jeziku!

  Leta 1858 je Fran Levstik napisal povest Martin Krpan z Vrha, prvo pomembnejše delo slovenske pripovedne proze, ki je s svojim glavnim junakom tako rekoč že ponarodelo, saj vsak nov rod najde v Krpanu kaj zase. Slikar Tone Kralj je svoje barvne ilustracije prvič izdal leta 1954, njegova slikanica pa pomeni najbolj prepoznavno Krpanovo upodobitev.

  O avtorju

  -Fran Levstik-

  Fran Levstik se je rodil v kmečki družini v Dolnjih Retjah pri Velikih Laščah 28. septembra 1831. Obiskoval je ljubljansko normalko in gimnazijo, a mature zaradi sporov s šolskimi oblastmi in katehetom Antonom Globočnikom ni opravil. Leta 1854 je bil kot štipendist nemškega viteškega reda sprejet v semenišče v Oloumucu na Moravskem. Študij bogoslovja je moral naslednje leto pustiti zaradi ovadbe o nemoralnosti pesniške zbirke, ki je izšla leta 1854 v Ljubljani. Prek Dunaja, kjer je poslušal predavanja Frana Miklošiča in se seznanil z Vukom Karadžićem, se je vrnil v domovino.

  Kazal je nadarjenost za različna področja literarnega delovanja. Ukvarjal se je s pesništvom, pripovedništvom, dramatiko, esejistiko, literarno kritiko in zgodovino. Bil je začetnik literarne smeri, ki se je pojavila leta 1858 in živela kot vzporedni pojav slovenskega realizma. Nadaljevala je izročilo Kopitarjevih literarnih zasnov za Slovence. Njeno bistvo je razsvetljensko, v estetiki pa izpoveduje klasicistične in predromantične prvine.

  Levstikova literarna usmerjenost je torej določena z razsvetljenstvom in predromantiko. Po zgledu razsvetljenstva zahteva, naj literatura socialno in moralno vzgaja. Njegov literarni nazor se je izoblikoval ob klasicizmu ter nekaterih nemških romantičnih avtorjih, Jeanu Paulu, Lessingu in drugih.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Oglejte si več iz oddelkov:

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (2)
  (3)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 5 )

  Komentarji

  Martina Krpan in English
  Anonymous , 01-03-2008
  Knjigo sem kupila za nečakinjo, ki živi v ZDA. Bila sem vesela, da sem ji lahko podarila nekaj slovenskega in hkrati v jeziku, ki ga ona razume. Bila pa sem razočarana pri izbiri slovenskih knjig prevedene v tuje jezike, ker enostavno ni izbire!