Mali rimski cirkus

Prelistaj me Image for Mali rimski cirkus from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Mali rimski cirkus

  Broširana - 14. nov 2013
  ( 7 )
  ISBN/EAN:P_9789610114178
  Redna cena: 22,98 €

   Levstikova nagrada za življenjsko delo za izvirno leposlovje 2021: Andrej Rozman Roza  

  Ponatis priljubljene slikanice, ki je prvič izšla leta 2001. Mojstrske in duhovite rime Andreja Rozmana Roze dopolnjujejo prav takšne ilustracije Zvonka Čoha.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 22,98 €
  Predviden rok dobave: 3-5 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

   Levstikova nagrada za življenjsko delo za izvirno leposlovje 2021: Andrej Rozman Roza  

  Ponatis priljubljene slikanice, ki je prvič izšla leta 2001. Mojstrske in duhovite rime Andreja Rozmana Roze dopolnjujejo prav takšne ilustracije Zvonka Čoha.

  Andrej Rozman Roza je po končani srednji šoli študiral slavistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Bil je pobudnik uličnega gledališča (Predrazpadom, Rozinteater), leta 1981 pa je ustanovil in do leta 1995 vodil Gledališče Ane Monró. Od leta 1984 je samostojni umetnik. Med letoma 1986 in 1990 je bil tudi programski vodja Kulturno-umetniškega društva France Prešeren.

  Roza piše besedila za gledališke predstave, največkrat prosto po delih klasičnih avtorjev, in sicer Moliera (George Dandin, Tartuffe), C. Goldonija (Sluga dveh gospodov), W. Shakespearja (Sen kresne noči, Hamlet), F. Prešerna (Krst pri Savici), kratko prozo (S smetano nad jagode) in poezijo (Je že vredu mama, Razmigajmo se v križu, Tih bot dedi). Kot mladinski pesnik se odlikuje po svojih nenavadnih, šokantnih izrazih, pogosto slengovskih in pogovornih besedah, ter temah, kot so strah, samota, požrešnost, umazanija,lenoba (Rimanice za predgospodiče, Mihec, duh in uganka, Črvive pesmi, Krava, ki jo je pasel Mihec, Mali rimski cirkus, Marela, Mihec gre prvič okrog sveta).

  V mladinskem romanu Skrivnost špurkov izraža skozi potovanje domače muhe v svet fantastičnih bitij kritiko hierarhije, gospodovalnosti in preganjanja. Roza tudi prevaja, in sicer češko, hrvaško ter zlasti rusko poezijo 20. stoletja.

  Leta 1986 je prejel Severjevo nagrado, leta 1999 Levstikovo nagrado in leta 2005 Ježkovo nagrado.

  O avtorju

  -Andrej Rozman Roza-

  Andrej Rozman Roza (1955) je pisatelj, pesnik, dramatik, igralec in prevajalec.

  Študiral je slavistiko na ljubljanski Filozofski fakulteti. Bil je pobudnik uličnega in improvizacijskega gledališča v Ljubljani, leta 1981 pa je ustanovil in do leta 1995 vodil alternativno Gledališče Ane Monró. Med letoma 1986 in 1990 je bil tudi programski vodja v Kulturno-umetniškem društvu France Prešeren v Ljubljani. Leta 2003 je ustanovil Rozinteater. Bil je začetnik improvizacijskih gledaliških tekmovanj v Sloveniji. Od 1984. leta ustvarja v svobodnem poklicu.

  Andrej Rozman Roza piše za otroke in odrasle, prevaja, režira, nastopa, igra in ima svoje gledališče Rozinteater. Ustvarja predstave za otroke, piše poezijo in kratko prozo, besedila za gledališke predstave ter velikokrat prireja besedila klasičnih avtorjev (Molièra, W. Shakespeara, F. Prešerna).

  Za odrasle objavlja satirične, humorne in groteskne pesmi ter skeče. Kot mladinski pesnik in pisatelj piše komične pesmi, pravljice in gledališke komedije. V svojih delih pogosto uporablja nenavadne izraze, pogovorne in slengovske besede. Priljubljene so glasbene izvedbe njegovih pesmi. Njegova dela so uvrščena v učbenike in antologije.

  Prevaja predvsem češko, hrvaško in rusko poezijo 20. stoletja. Kot igralec je nastopil tudi v več filmih.

  Andrej Rozman Roza je prejemnik številnih nagrad, nazadnje je v letu 2021 za svoje ustvarjanje prejel Levstikovo nagrado za življenjsko delo.

  Nagrade:
  ● 1984 - zlata ptica
  ● 1986 - nagrada Staneta Severja
  ● 1999 - Levstikova nagrada za Pesmi iz rimogojnice
  ● 2005 - Ježkova nagrada
  ● 2009 - Župančičeva nagrada
  ● 2010 - nagrada Prešernovega sklada za književnost.
  ● 2020 - nagrada večernica za Rimuzine in črkolazen
  ● 2021 - Levstikova nagrada za življenjsko delo

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (6)
  (0)
  (1)
  (0)
  (0)
  ( 7 )

  Komentarji