Majhnice in majnice / Budding songs, maying songs (mehka vezava)

Image for Majhnice in majnice / Budding songs, maying songs (mehka vezava) from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Majhnice in majnice / Budding songs, maying songs (mehka vezava)

  Mehka - 11. sep 2009
  ( 2 )
  ISBN/EAN:P_9789616630900
  Redna cena: 23,95 €

  Majhnice in majnice: pesmi mnogih let za mnoge bralce/Budding songs, maying songs: poems of many years for many readers

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 23,95 €
  Rok dobave: 2-3 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Tone Pavček je v svojo novo dvojezično pesniško zbirko zbral nekaj svojih starih in nekaj novih pesmi in jo podnaslovil Pesmi mnogih let za mnoge bralce.

   

  V njej bodo zagotovo našli marsikaj po svojem okusu tako najmlajši kot tudi (starejša) mladina; prve bo bržkone očarala Pavčkova značilna hudomušnost, druge občutek za sodoben utrip mladih, spet tretje bo nemara pritegnil skoraj eksotični pridih starožitnosti ali pesnikov lirizem in vitalizem.


  Mlade bralce Pavček med pesmi pospremi z izjemno simpatičnim uvodom (O sebi iz prve roke), v katerem zariše svojo pestro zasebno, službeno in pesniško pot. Pesmi, ki so razdeljene v devet tematskih sklopov, spremljajo ilustracije vselej izvirnega Damijana Stepančiča, ki se je s Pavčkom spopadel prvič in odlično.  


  S pesnikovimi verzi za mladino pa so se tokrat spopadli tudi prevajalci (v angleščino), ki so s skrbnostjo in spretnostjo poskrbeli, da se bodo s pesniškim glasom starejše generacije, ki je v mnogih letih delovanja ustvaril prepoznaven opus (tudi) na področju domače otroške in mladinske poezije, lahko seznanili tudi ljubitelji in poznavalci, ki ne obvladajo slovenščine in samo zato Pavčka še niso ozavestili kot pomembnega in priljubljenega avtorja slovenske mladinske književnosti.

  Knjiga je bila s strani strokovne komisije izbrana kot književno besedilo za Cankarjevo priznanje v šolskem letu 2009/2010.

  Knjiga je prejela znak za kakovost otroških in mladinskih knjig ZLATA HRUŠKA.

  O avtorju

  -Tone Pavček-

  Tone Pavček se je rodil 29. septembra leta 1928 v Šentjuriju pri Mirni Peči, kjer je živel do svojega 16. leta. Prvi razred osnovne šole je obiskoval v domačem kraju, naslednje leto pa so ga prešolali v internat k nunam v Ljubljano. V Ljubljani je končal klasično gimnazijo, se po maturi vpisal na pravno fakulteto in diplomiral leta 1954, vendar pravne službe nikoli ni opravljal. 

  Poleg pisateljevanja je bil Pavček zelo dejaven tudi na drugih področjih. V letih 1955–1957 je bil novinar pri Ljubljanskem dnevniku in Ljudski pravici, nato pa do leta 1972 novinar in urednik na RTV Slovenija. Med letoma 1963 in 1967 je bil ravnatelj Mladinskega gledališča v Ljubljani.

  Od leta 1972 do upokojitve leta 1990 je bil odgovorni urednik Cankarjeve založbe, od 1979 do 1983 je bil tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev. V letih 1986–1990 je bil poslanec slovenske skupščine in je na množičnem zborovanju na Kongresnem trgu v Ljubljani leta 1989 prebral Majniško deklaracijo. Leta 1996 ga je UNICEF imenoval za enega izmed svojih ambasadorjev. Od leta 2001 je bil izredni, od 2007 pa redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

  Bil je pogost gost številnih literarnih večerov, bralnih značk in različnih kulturnih srečanj. Pavček je prejel tudi naziv vinski vitez, saj je vzgajal vinograd trte refošk. Leta 1953 je skupaj s Kovičem, Menartom in Zlobcem izdal Pesmi štirih. V slovenski povojni književnosti se je uveljavil kot predstavnik intimizma. V njegovi poeziji izstopa predvsem ljubezen do rodne Dolenjske, velik del svojih del pa je posvetil tudi otrokoma, Marku in Saši Pavček.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2009
  • Število strani: 243
  • ISBN/EAN: 9789616630900
  • Vezava: Mehka
  • Datum Izida: 11.09.2009
  • Založba: Miš založba
  • Avtor: Tone Pavček
  • Povprečna ocena:
   ( 2 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (1)
  (1)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 2 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji