Lukec in njegov škorec; Pestrna

Image for Lukec in njegov škorec; Pestrna from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Lukec in njegov škorec; Pestrna

  Trda - 23. apr 2020
  ( 1 )
  ISBN/EAN:P_9789610159339
  Redna cena: 27,99 €

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 27,99 €
  Predviden rok dobave: 3 - 5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Iti v Ameriko – to je bilo za Lukca veselje, ki ga ni mogel skrivati. Potoval bo, videl tuj svet, široko morje, tuje ljudi, divje živali … Vedno si je želel kam daleč … Odkar je bral pravljice, še najbolj. Mislil je, da je v svetu tako, kot je opisano v bajkah. Očetovo pismo je bilo čudodelna kapa, o kateri je sanjal. Bilo mu je, kakor da mu rasejo perutnice. Lukec se z mamo odpravi k očetu, ki živi v izseljenstvu, in se mora soočiti s težkimi preizkušnjami. Pestrna Nežka pa ne gre tako daleč od doma, a že v rosnih letih spozna revščino in krivico ter se sooči s strašno osamljenostjo. Konec je vendarle optimističen. Nežka po hudi bolezni okreva in ponovno dobi voljo do življenja.

  Dve povesti iz zlate zakladnice slovenske mladinske književnosti nas popeljeta v čas, ki je precej drugačen od današnjega, a v odnosih z bližnjimi sta ljubezen in varnost enako pomembni. Povesti Lukec in njegov škorec (1931) in Pestrna (1939) pisatelja Franceta Bevka (1890–1970) spadata med klasična slovenska dela za mladino in sta doživeli številne ponatise.

  O avtorju

  -France Bevk-

  France Bevk sodi med najplodnejše slovenske pripovednike in najboljše mladinske pisce, saj je bil med mladimi dolga leta najbolj priljubljen pisatelj. Po končani ljudski šoli se je vpisal na učiteljišče v Gorici in do vojne poučeval. Zaradi kulturnega in prosvetnega delovanja med Slovenci pod italijansko zasedbo je bil večkrat zaprt, leta 1943 pa je odšel med partizane. Bil je predsednik odbora OF za Primorsko. Po vojni je postal časnikar v Ljubljani, nato pa se je vrnil v Gorico, kjer je deloval na vidnih javnih položajih. Bil je tudi redni član SAZU.

  Bevk je pisal pesmi, črtice, novele, romane, povesti, drame ter pesmi in prozo za mladino. Pisati je začel zelo zgodaj, in sicer najprej pesmi (Pastirčki pri kresu in plesu) ter igre za mladino, nato pa se je posvetil pripovedništvu. Napisal je več kot 130 del, od tega približno 50 za mladino.Za Bevka je značilen ljudski realističen slog, prevladujoča tematika njegovih del pa je kmečko in meščansko življenje na Primorskem.


  Bevkove najboljše novele so izšle v zbirki Novele (Soha svetega Boštjana, Na prelomu, Gmajna, Granata, Menče), njegove najboljše povesti so Kresna noč, Vihar, Žerjavi, Umirajoči bog Triglav, prvi roman pa je Smrt pred hišo. Za tem je napisal še zgodovinsko trilogijo Znamenja na nebu, romane Človek proti človeku, Vedomec, Žerjavi. Njegovo najboljše delo je roman Kaplan Martin Čedermac, v katerem opisuje narodnostno zatiranje v Beneški Sloveniji.

  Zelo obsežen pripovedniški opus je Bevk napisal tudi za otroke in mladino. V njem opisuje otroštvo otrok na kmetih in zajema iz spominov na lastno otroštvo. Med mladimi so najbolj priljubljena dela Tatič, Jagoda, Lukec in njegov škorec, Lukec išče očeta, Pastirci, Čarovnica Čirimbara, Pestrna, Grivarjevi otroci, Učiteljica Breda.
  Leta 1954 je prejel Prešernovo nagrado.


  »Taka je naša tolminska zemlja. Tepejo jo in bijejo, boli jo, da vpije in se zvija, umreti ne more, ker je večno živa /.../ Ljudje bodo znali ceniti življenje, ki so ga odkupili s trpljenjem, znali ljubiti zemljo, ki so jo stokrat odplačali s krvjo, tisti stari, po svoji žilavosti in življenjski odpornosti občudovanja vredni ljudje, katerih si ti, bralec, in jaz, ki sem ti z ljubeznijo to povest napisal."

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2020
  • Število strani: 208
  • ISBN/EAN: 9789610159339
  • Mere izdelka vxš: 148 x 208 x 19
  • Vezava: Trda
  • Datum Izida: 23.04.2020
  • Založba: Mladinska knjiga založba
  • Avtor: France Bevk
  • Povprečna ocena:
   ( 1 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (1)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 1 )

  Komentarji