Kuharske bukve

Image for Kuharske bukve from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

    Kuharske bukve

    Broširana - 16. jan 2012
    ( 1 )
    ISBN/EAN:P_9789612189969
    Redna cena: 31,00 €

    Faksimile s prevodom v sodobno slovenščino in barvno prilogo. Kuharske bukve Valentina Vodnika, Ljubljana 1799, so prva kuharska knjiga v slovenskem jeziku. Knjiga pomembno sooblikuje razvoj kulinarike in gastronomije Slovenije in uvršča našo državo v družbo že stoletja razvitih kulinaričnih in gastronomskih regij Evrope. Ob koncu 18. stoletja so poznali na današnjem slovenskem ozemlju skoraj vse temeljne kulinarične in gastronomske izraze tudi v slovenskem jeziku. Pregled jedi in receptov v knjigi pokaže, kaj ni bila prehranska podoba takratne Slovenije, saj je Vodnik kot razsvetljenec navedel večino jedi, ki naj bi jih v takratno »sodobno kuhinjo« šele uvedli. Izjemnega pomena je Vodnikov uvod v Kuharske bukve z navodili za pravilno in predvsem zdravo kuhanje. Recepti za jedi, zbrani v Kuharskih bukvah Valentina Vodnika so lahko izziv za sodobno kulinarično ponudbo.

    Doktor etnoloških znanosti in profesor zgodovine umetnosti Janez Bogataj je od leta 2010 upokojeni redni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Pri raziskovalnem in strokovnem delu se posveča vprašanjem kulturne dediščine in sodobnega načina življenja na slovenskem kulturnem prostoru.

    SkrijPoglej več
    Deli:
    - 1 + 31,00 €
    Rok dobave: 2-3 dni
    Dodaj v košarico

    Opis

    Faksimile s prevodom v sodobno slovenščino in barvno prilogo. Kuharske bukve Valentina Vodnika, Ljubljana 1799, so prva kuharska knjiga v slovenskem jeziku. Knjiga pomembno sooblikuje razvoj kulinarike in gastronomije Slovenije in uvršča našo državo v družbo že stoletja razvitih kulinaričnih in gastronomskih regij Evrope. Ob koncu 18. stoletja so poznali na današnjem slovenskem ozemlju skoraj vse temeljne kulinarične in gastronomske izraze tudi v slovenskem jeziku. Pregled jedi in receptov v knjigi pokaže, kaj ni bila prehranska podoba takratne Slovenije, saj je Vodnik kot razsvetljenec navedel večino jedi, ki naj bi jih v takratno »sodobno kuhinjo« šele uvedli. Izjemnega pomena je Vodnikov uvod v Kuharske bukve z navodili za pravilno in predvsem zdravo kuhanje. Recepti za jedi, zbrani v Kuharskih bukvah Valentina Vodnika so lahko izziv za sodobno kulinarično ponudbo.

    Doktor etnoloških znanosti in profesor zgodovine umetnosti Janez Bogataj je od leta 2010 upokojeni redni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Pri raziskovalnem in strokovnem delu se posveča vprašanjem kulturne dediščine in sodobnega načina življenja na slovenskem kulturnem prostoru.

    O avtorju

    -Janez Bogataj-

    Dr. Janez Bogataj, od leta 2010 upokojeni redni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, je avtor in soavtor čez 55 knjig, številnih razprav, znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov s področij kulturne dediščine, kulinarike in gastronomije, rokodelstva, šeg in navad, turizma, poslovnih in protokolarnih daril.

    Ostale knjige tega avtorja

    Podrobnosti o izdelku

    Mnenja kupcev

    Povprečna ocena kupcev:

    (1)
    (0)
    (0)
    (0)
    (0)
    ( 1 )
    Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

    Komentarji