Kronotopografije plesa

Image for Kronotopografije plesa from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Kronotopografije plesa

  Broširana -
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789619199077
  Redna cena: 20,00 €

  Razpravi v knjigi Kronotopografije plesa sta nastali na podlagi nekajletnih raziskovanj sodobnega plesa, ki so avtorici povezali v dialoško izmenjavo.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 20,00 €
  Predvideni rok dobave: 7-9 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Razpravi v knjigi Kronotopografije plesa sta nastali na podlagi nekajletnih raziskovanj sodobnega plesa, ki so avtorici povezali v dialoško izmenjavo. Razpravo Zapisovanje gibanja: dramaturška meditacija o kulturni zgodovini plesnih notacij Ede Čufer je motiviralo avtoričino dolgoletno praktično dramaturško delo in njeno zanimanje za oblike in strategije zapisa, ki bi lahko v modernih in sodobnih izvajalskih umetnostnih praksah predstavljale alternativo tradicionalnemu dramskemu tekstu. Razpravo Ideologije plesnega telesa Katje Praznik je po drugi strani motiviralo avtoričino zanimanje za teoretski diskurz in poskus vzpostavljanja konceptov, s katerimi bi bilo mogoče artikulirati telesnost in njeno funkcijo v plesni umetnosti. Razpravi povezuje kontekst, saj skušata vzpostaviti diskurz o plesu, ki je v slovenskem kulturnem prostoru izrazito marginaliziran.

  Skupni naslov Kronotopografije plesa poudarja skupni horizont razmisleka; to je usidranost v teorije in diskurze, ki so se razvili iz epistemološkega obrata, ki sta ga na začetku 20. stoletja izzvala Einsteinova relativnostna teorija in njen imperativ po nedeljivosti prostora in časa. Plesna umetnost je ultimativna konkretizacija in hkrati metafora nedeljivosti prostora in časa, uma in telesa ter objektivnih in subjektivnih aspektov človeškega bitja. Kronotopografije kot »prostor-časovne pisave« z razpravama dobijo dvojni pomen in se na eni strani nanašajo na potrebo po racionalizaciji in simbolnem zapisovanju telesnosti in gibanja, na drugi strani pa aktualizirajo zavest, da je vsako gibanje telesa, ki za sabo vedno pušča materialne sledi, tako v materialnih podlagah kot v percepciji ljudi, že neke vrste zapis, ki ga je treba dekodirati.

  Eda Čufer je dramaturginja, publicistka in ustanovna članica umetniškega kolektiva NSK. V osemdesetih letih je bila sodelavka Dragana Živadinova in soustanoviteljica Gledališča Sester Scipione Nasice. V devetdesetih letih je sodelovala z Iztokom Kovačem in s plesno skupino En-Knap, z Markom Peljhanom in Zavodom Projekt Atol ter z likovno skupino Irwin. Je urednica številnih knjig in avtorica številnih besedil o gledališču, plesu in vizualni umetnosti. Trenutno živi in dela med Ljubljano in Bostonom, kjer se posveča predvsem pisanju knjige Umetnost kot mišnica, v kateri raziskuje shakespearski strategem »mišnice« in njegove manifestacije v sodobni performativni in aktivistični umetnosti.

  Katja Praznik je teoretičarka in dramaturginja. Magistrirala je na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. V letih od 2007 do 2009 je bila odgovorna urednica revije za scenske umetnosti Maska. Kot dramaturginja je sodelovala pri predstavah Iztoka Kovača, Maje Delak, Urške Vohar, Matije Ferlina in Erica Dean Scotta. Je avtorica več člankov o plesu in sodobni umetnosti. Leta 2009 je začela sodelovati z društvom nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti Asociacija, kjer vodi razvojne projekte za urejanje položaja in vloge neinstitucionalizirane umetnosti in kulture v slovenskem kulturnopolitičnem modelu. Trenutno na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete pripravlja doktorsko disertacijo Intelektualno gospostvo: sodobna umetnost med vzhodom in zahodom.

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2010
  • ISBN/EAN: 9789619199077
  • Vezava: Broširana
  • Založba: Zavod Emanat
  • Zbirka: Prehodi
  • Povprečna ocena:
   ( 0 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji