Kraljična na zrnu graha

Prelistaj me Image for Kraljična na zrnu graha from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Kraljična na zrnu graha

  Trda -
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9788611165431
  Redna cena: 17,99 €

  Kako ugotoviti, če je dekle res prava kraljična? Takšno vprašanje je mučilo kraljeviča, ki je izbiral nevesto. Potem se je stara kraljica domislila nenavadnega preizkusa. Prava kraljična bo čutila drobno zrno graha pod dvajsetimi žimnicami in pernicami.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 17,99 €
  Predviden rok dobave: 2-4 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Kako ugotoviti, če je dekle res prava kraljična? Takšno vprašanje je mučilo kraljeviča, ki je izbiral nevesto. Potem se je stara kraljica domislila nenavadnega preizkusa. Prava kraljična bo čutila drobno zrno graha pod dvajsetimi žimnicami in pernicami.

  O avtorju

  -H. C. Andersen-

  Anekdota

  Danski pravljičar Hans Christian Andersen se je na starost hudo bal, da ga bodo pomotoma pokopali, ko bo še živ. Da bi to preprečil, je vsak večer na posteljno omarico položil listek z opozorilom: »Nisem mrtev. Samo videti sem tak.«


   Na kratko

      * rojen 2. aprila 1805, Odense, Danska
      * umrl 4. avgusta 1875
      * igralec, svobodni književnik
      * pisatelj za otroke in mladino

   

  Življenjepis

  H. C. Andersen se je rodil v revni družini čevljarja. Oče mu je umrl, ko je bil Hans Christian, ki je bil zasanjan in ujet v domišljijski svet, star enajst let. Mati je želela, da bi se izučil za krojača, Hans Christian pa se je odločil za pot v svet in odšel v Kobenhavn. Tam se je najprej izučil za igralca, eno leto je obiskoval šolo petja in eno leto plesno šolo. Kasneje je začel pisati; pridobil si je zaščitnike in štipendijo, ki mu je omogočila šolanje. Tako je pri sedemnajstih letih na primer obiskoval šele drugi razred.

  Zaradi zbadljivk in strogega predstojnika ga je njegov zaščitnik izpisal iz šole in mu priskrbel zasebnega učitelja. Po maturi, ki jo je opravil pri triindvajsetih letih, je veliko pisal in potoval. V slavi je užival zadnjih dvajset let svojega življenja. Obveljal je za samotarja brez lastnega doma. Umrl je v vili prijateljev.

  Andersen je bil zelo plodovit pisec, ki se je preizkusil v vseh literarnih žanrih. Napisal je osem sto dvanajst pravljic, petdeset iger, triindvajset potopisov s številnih potovanj in kar tri biografije. V svetovno literaturo se je vpisal predvsem kot avtor pravljic, ki jih odlikuje čarobna domišljija in v katerih se mitski svet združuje z resničnostjo, blago ironijo in dobrohotnostjo.
  V pravljicah se je na prefinjen način vedno soočil tudi z vprašanjem zla.
  Povedali so

  »H. C. Andersen je bil otrok devetnajstega stoletja, stoletja izumov, ki ga je zapečatilo hrepenenje po večni spremembi in ponovnem rojstvu. Bil je otrok romantike, senzibilen in sentimentalen, ‘nenavadno sanjav otrok, ki je živel v oblasti domišljije’«. Bil je otrok narave, iz katere je črpal in se navdihoval … Bil je človek, ki je ljubil ljudi, ki so nanj, takoj za naravo, močno vplivali in ga navdihovali.«(Katja Šulc)

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji