Prvine likovne prakse

Image for Prvine likovne prakse from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Prvine likovne prakse

  Trda -
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789616122191
  Redna cena: 28,00 €

  Pri nas edina in v svetu redka knjiga, ki se ukvarja z odkrivanjem ključev za temeljno razumevanje likovne ustvarjalnosti, seznanja bralca s tem, kako prihaja pri likovnem ustvarjanju do plodnega stika med umetnikovo idejo in likovno materijo. Razumljivo napisana knjiga je rezultat avtorjevega izkustvenega pristopa k likovni umetnosti in zaznavanja njenega utripa v prostoru in času.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 28,00 €
  Predviden rok dobave: 3-5 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Pri nas edina in v svetu redka knjiga, ki se ukvarja z odkrivanjem ključev za temeljno razumevanje likovne ustvarjalnosti, seznanja bralca s tem, kako prihaja pri likovnem ustvarjanju do plodnega stika med umetnikovo idejo in likovno materijo. Razumljivo napisana knjiga je rezultat avtorjevega izkustvenega pristopa k likovni umetnosti in zaznavanja njenega utripa v prostoru in času. Prva znanstvena likovnoteoretska monografija na Slovenskem (predelana in dopolnjena izdaja knjige Elementi likovne prakse, MK, Ljubljana, 1982) je edina knjiga pri nas in ena redkih v svetu, ki se celostno ukvarja z razumevanjem likovnega ustvarjanja. Likovno umetnost povezuje s filozofijo in znanostjo.

  Avtor izhaja iz ugotovitve, da je likovno umetnost mogoče razumeti v njenih predpostavkah, operacionalni strukturi in oblikotvornih strategijah. Z izvirnim pristopom si prizadeva slediti likovni umetnosti na izkustvena tla in zaznati utrip, ki ji je določen z delovanjem v prostoru in času. Prav tako si prizadeva razkriti, v čem sta bistvo in zahteva likovne ustvarjalnosti, če jo želimo celovito zajeti v teoretski okvir in če v njeno središče postavimo človeka "z dušo in telesom". Butina razvija teorijo s pomočjo praktičnih izkušenj, ki si jih je pridobil pri lastnem likovnem ustvarjanju.

  V prvem poglavju spregovori o likovni umetnosti na splošno kot o izdelovanju likovnih izdelkov. Nato se osredotoči na slikarstvo kot izdelovanje slik. V tretjem delu se ukvarja z likovnim proizvajalnim delom kot likovno prakso in gradi na spoznanju, da je likovno mišljenje tisti del zavestnega in deloma podzavestnega dojemanja stvarnosti, ki sledi vidnemu zaznavanju in pripelje do notranje podobe, ki je osnova za oblikovanje duhovne zamisli.

  Nadaljuje s psihofiziološkimi osnovami opazovanja, razumevanja in vrednotenja likovne proizvodnje, pri čemer izpostavi temeljno vlogo čutov. V petem poglavju se loti psiholoških osnov zaznavanja likovnih del. Ustavi se ob vprašanju, kako nastajajo pojmi. Primerja tudi podobnost med odnosom vizualni govor ? likovni govor in odnosom materni jezik ? tuji jezik.

  O avtorju

  -Milan Butina-

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 1997
  • Število strani: 294
  • ISBN/EAN: 9789616122191
  • Mere izdelka vxš: 16 × 24,5
  • Vezava: Trda
  • Založba: Debora, D.o.o.
  • Avtor: Milan Butina
  • Povprečna ocena:
   ( 0 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji