Umetnost - Velika ilustrirana enciklopedija

Image for Umetnost - Velika ilustrirana enciklopedija from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Umetnost - Velika ilustrirana enciklopedija

  Trda - 31. maj 2012
  ( 8 )
  ISBN/EAN:P_9789610121947
  Redna cena: 129,90 €

  Velika ilustrirana enciklopedija Umetnost je najpopolnejši slikovni vodnik po 2500 slikah in kipih z vsega sveta, od prazgodovine do 21. stoletja.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 129,90 €
  Brezplačna dostava
  Predviden rok dobave: 2-4 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Bralcu široko odpira vrata v » največjo galerijo sveta «. Seznanja ga z velikani slikarstva in kiparstva, vrhunci njihovega ustvarjanja in prelomnimi deli, ki so vznemirjala sodobnike in pozneje ter vtisnila globok pečat celotni družbi.

  Edinstveni slikovni vodnik vas
  popelje skozi zakladnico muzejev in galerij, cerkva in samostanov, templjev in mošej vsega sveta – od jamskih slik do afriške umetnosti danes, od Leonarda da Vincija do Dalija in Andyja Warhola ter še naprej.  

   

  * Več kot 700 umetnikov vseh obdobij in kultur
  * 8000 likovnih del, od tega več kot 2500 reprodukcij
  * Trda vezava na 612 straneh v formatu 26,4 x 30,4 cm


  Na slikovno razkošnih straneh najdete bogastvo informacij o več kot 700 umetnikih vseh obdobij in kultur, jedrnate oznake vseh zgodovinskih obdobij, odkar je človek v pradavnini na stene votlin prvič narisal skice sveta okrog sebe.

  Knjiga prinaša tudi jasne in izčrpne razlage umetniških gibanj, slogov in tehnik od renesanse do grafitov . V posameznih rubrikah V okvirju in V kontekstu najdete slikovite podrobnosti, kako so na nastanek umetnine vplivale okoliščine, pomembni zgodovinski dogodki ipd. Skozi domiselna pojasnila osnov likovne umetnosti vas prijazno usmerja na najlepšem popotovanju, kar jih je. Od zdaj boste ob velikih umetninah še bolj uživali.

  Oglejte si očarljiv film o privlačnem potovanju skozi zgodovino slikarstva (promocijski film s slovenskimi podnapisi)  Skozi domiselna pojasnila osnov likovne umetnosti vas prijazno usmerja na najlepšem popotovanju, kar jih je. Od zdaj boste ob velikih umetninah še bolj uživali.


  Vsebina


  »Umetnost je laž, ki nam pomaga razumeti resnico.« Pablo Picasso
  »Vsa umetnost je erotična.« Gustav Klimt

  Uvod

  V uvodu pokukate v umetnikovo delavnico. Ta knjiga je namreč posebna še v nečem. Očarljivo vam bo pomagala razumeti, kako ustvarja umetnik, in vam pokazala, kako se lahko naučite gledati umetnost.

  Ob preprostih pojasnilih ob sliki boste izvedeli, kako je umetnik uporabil barve, ujel perspektivo, harmonijo, kako doseže močne učinke svetlobe – in zakaj. Ko boste spoznali sam proces ustvarjanja bo vaše zadovoljstvo ob gledanju umetnine še popolnejše.

  Poglavja  Poglavja si sledijo po časovnem zaporedju in umetnostnih slogih od začetkov do danes: od prazgodovine do konca 14. stoletja, 15. in 16. stoletje, 17. in 18. stoletje, 19. stoletje, Zgodnje 20. stoletje ter Od leta 1945 naprej. V posameznih poglavjih predstavlja temeljna umetniška dela slikarstva, kiparstva, keramike, grafike ter njihove avtorje.

  Pred vsakim poglavjem boste našli zgoščene, a informativne uvode v posamezno obdobje, časovno preglednico s ključnimi deli tega obdobja, jasne razlage slogov in tehnik ter najpomembnejših umetniških gibanj. Posamezna poglavja obsegajo različne vsebinske enote.

  Prikaz umetnikov  Več kot 700 umetnikov vseh obdobij in kultur, značilnosti ustvarjanja in umetniški razvoj vsakega od njih. Lahko boste brali zanimivosti, zgodbe, tudi šale iz življenja slavnih slikarjev in kiparjev, ter o njihovih najbolj znamenitih, tudi razvpitih delih.

  Ste na primer vedeli, da je bil slavni slikar in kipar Michelangelo, ki je med drugim poslikal tudi Sikstinsko kapelo v Vatikanu, tako predan delu, da je hodil spat obut, da bi prihranil čas?

  Bližnji pogled  Skrivnostni smehljaj in pogled Mone Lize že več stoletij opisujejo različni pisatelji in misleci, vendar ostaja vznemirljiva uganka. V tej enciklopediji si ga lahko ogledate pobliže.

  Ob njem pa še več kot 22 vrhunskih umetnin od Zadnje večerje Leonarda da Vincija do Poljuba Gustava Klimta, ki so predstavljene celostransko v polnem razkošju. Nikoli prej ni bilo tako enostavno razumeti, kaj in kako je želel ustvariti umetnik.

  Tematske strani

  10 tematskih strani, posebej označenih in razporejenih skozi vso knjigo, prikazuje, kako so različni umetniki približali iste priljubljene teme: ljubezen, vojno, delo, otroke. Čudovite galerije slik na kažejo, kako se slogi in tehnike spreminjajo od ene dobe in kulture do druge.

  Doživljanje umetnin vam bodo popestrile tudi številne modre in iskrive misli o umetnosti in ustvarjanju najbolj znanih ustvarjalcev in inovatorjev v umetnosti in družbi nasploh.

  Galerija in zanimivosti

  Willendorfska Venera  Ok. 24 000 pr. Kr. Prazgodovina. Evropa

  Najslavnejša figurica Venere. Poimenovana je po avstrijski vasi, kjer so jo odkrili med gradnjo železnice. Izklesana je iz majhnega kamna in obarvana z rdečim okrom.

  Nefreteta  Ok. 1340 pr. Kr. Prazgodovina. Stari Egipt

  Zakaj je ostalo eno oko dovršenega kipa egipčanske kraljice prazno? Po mnenju nekaterih zato, ker je bil kip mišljen le kot šablona …

  Sandro Botticelli: Rojstvo Venere  Ok. 1485. Renesansa

  Slikar velja danes za enega najbolj priljubljenih slikarjev 15. stoletja, čeprav je bil zadnjih deset let svojega življenja precej zagrenjen, saj so ga v primerjavi z Leonardom imeli za staromodnega.

  Umetnine, ki so vznemirile sodobnike


  (slika: Edouard Manet, Zajtrk na travi)

  Ko je E. Manet l. 1863 predložil sliko za razstavo, jo je žirija zavrnila. Izzvala je besne, celo sovražne reakcije, saj gole ženske niso bile upodobljene kot nimfe, ampak kot prostitutke.

  Kako se je umetnost spreminjala skozi čas?


  (Ljubezen, tematska stran)

  10 tematskih strani prikazuje, kako so različni umetniki različno upodabljali iste priljubljene teme: akte, mite in legende, ljubezen, pokrajino, tihožitje, živali, delo, otroke, portrete ...

  7 odličnih razlogov za naročilo
  1. Enciklopedija umetnosti, kakršne še ni bilo!

  Velika ilustrirana enciklopedija Umetnost je popolni slikovni vodnik po 2500 slikah in kipih vsega sveta, od prazgodovine do 21. stoletja. Je najrazkošnejši slikovni katalog, saj predstavlja na 612 straneh 8000 likovnih del, od tega je 2500 likovnih reprodukcij.

  2. Dostopno, privlačno, izčrpno, zanimivo, pregledno!

  Jedrnata in zanimiva besedila prinašajo ob izjemnih reprodukcijah veliko informacij in zanimivosti. Vsako obdobje uvaja časovna preglednica ključnih del posameznega obdobja. S pomočjo barvnih oznak boste tudi hitro našli vse, kar boste iskali.

  3. Uživanje umetnosti ima pozitiven učinek na človekovo duševno zdravje

  Raziskave so pokazale, da gledanje umetniških del, slik ali kipov pozitivno deluje na človeka in njegovo razpoloženje. Medtem ko sproščeno gledate slike, ki so vam všeč, prenehate misliti na vsakdanje težave. Pomirite se in bolj sproščeno zadihate.

  4. Vse najpomembnejše slike in kipi sveta v eni sami galeriji – pri vas doma!

  Po užitek vam ne bo treba potovati nikamor. Kadar boste imeli čas, boste v udobju vašega doma vzeli v roke knjigo, ki vam bo široko odprla vrata v tisoče muzejev, umetnostnih galerij, cerkev, samostanov, templjev in mošej z vsega sveta. Kot najbolj zanesljiv vodnik, ki vam je vedno na voljo.

  5. Temeljit pregled likovne umetnosti bolj oddaljenih in manj znanih kultur

  Enciklopedija prinaša tudi pregled umetnosti manj znanih in bolj oddaljenih kultur, kar pogosto manjka v drugih podobnih knjigah. Tako boste med drugim lahko spoznali umetnost Aboriginov, Aztekov, Vikingov, umetnost Afrike, japonsko, kitajsko ali indijsko izročilo slikarstva in kiparstva …

  6. Kako razumeti umetnost Ta umetnostna knjiga je posebna še v nečem.

  Očarljivo in nazorno vam bo pojasnila, kako ustvarja umetnik in kaj želi doseči z različnimi sredstvi. Kako izbira barve in tehnike, kako sestavlja kompozicijo, kako doseže učinke svetlobe. Spoznavanje samega ustvarjanja bo vaš užitek še povečalo.

  7. Zaklad družinske knjižnice tudi za šolarje, dijake in študente

  Velika ilustrirana enciklopedija Umetnost v zbirki edinstvenih ilustriranih enciklopedij in svetovnih uspešnic je velika pridobitev za vašo družinsko knjižnico. S širokim znanjem in zakladnico podatkov bo vedno na voljo vam in drugim članom vaše družine. Dijakom in študentom bo odlično dopolnilo pri učenju in študiju, pri pripravi referatov, seminarskih in raziskovalnih nalog.


  Pedagoginja priporoča
  Veliko ilustrirano enciklopedijo Umetnost bom s pridom uporabljala pri poučevanju likovne vzgoje uporabljam kot didaktično gradivo. Prikaz umetniškega dela pri učencih spodbudi radovednost in je izhodišče za njihovo lastno ustvarjanje in samostojno raziskovanje umetnosti.

  Pregledno in enostavno vpelje učence v svet umetnin, vodi po obdobjih, slogovnih izrazih motivih in umetnikih. Preko umetnin učenci spoznavajo kulturo bližnjih in daljnih krajev.

  Otrokom so posebej zanimiva likovna dela, ki jih v ostalih umetnostnozgodovinskih knjigah ne najdemo prav pogosto: slikovita islamska umetnost, kitajska in japonska umetnost ter »strašljiva« avstralska in novozelandska umetnost.

  Katarina Škofic, profesorica likovne umetnosti in učiteljica likovne vzgoje

  Enciklopedija Umetnost je nastala v sodelovanju z britansko knjižnico Bridgement Art Library, ki velja za najbolj zanesljiv vir umetniških podob kulture in zgodovine in ki obsega podobe umetnin od prazgodovine do umetnin vodilnih sodobnih umetnikov.

  Uredniški strokovni svetovalec uredniške ekipe je Andrew Graham-Dixon, eden vodilnih umetnostnih kritikov in predstavnikov umetniških televizijskih programov v angleško govorečem svetu.  Predstavil je šest serij o umetnosti na BBC-ju, več kot 20 let piše kolumne za Independent, Sunday Telegraph in je avtor več knjig o umetnosti. Tudi sodelavci za posamezna poglavja v knjigi so sami mednarodno priznani strokovnjaki.

  O avtorju

  -Velika ilustrirana enciklopedija-

  Ostale knjige tega avtorja

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (8)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 8 )

  Komentarji